Τα μάζεψαν μέχρι να περάσει η μπόρα...
Eurokinissi
Eurokinissi

Τα μάζεψαν μέχρι να περάσει η μπόρα...

Η ανομία βγάζει τη «γλώσσα της» στο κράτος. Το χλευάζει, δοκιμάζει τις αντοχές του, αυθαδιάζει. Και μόλις έφυγαν οι ελεγκτές από τη Νάξο, επέστρεψαν οι ξαπλώστρες. Οι επιχειρηματίες τις ξανάστησαν παράνομα στις παλιές τους θέσεις. Το ίδιο ακούγεται ότι συνέβη και στην Πάρο, τη Χαλκιδική και αλλού.

Τρεις επιχειρηματίες της Νάξου πήγαν χθες στο αυτόφωρο για παράνομη κατάληψη αιγιαλού, ενώ οι έλεγχοι έχουν αποκαλύψει 336 παραβάσεις μέσα σε διάστημα 20 ημερών, καταλογίζοντας πρόστιμα, απομακρύνοντας ομπρελοκαθίσματα, αποβάλλοντας μισθωτές και αποδεικνύοντας ότι επί χρόνια οι υπηρεσίες δεν έκαναν σωστά την δουλειά τους.

Το κράτος έκανε τελικά τη δουλειά του, αλλά για να ανταποκριθεί απέναντι στην ανομία θα πρέπει να αξιοποιήσει στη δημόσια διοίκηση τη νέα τεχνολογία. Διαφορετικά θα είμαστε μάρτυρες ενός κυβερνητικού «ακτιβισμού» χωρίς αντίκρισμα.

Η πραγματική πρόοδος θα ήταν οι έλεγχοι να γίνονται ηλεκτρονικά, ώστε να μην πέφτει «σύρμα» κάθε φορά που εμφανίζονται κλιμάκια ελεγκτών, με αποτέλεσμα ξαπλώστρες να στοιβάζονται σε φορτηγά χωρίς πινακίδες, όπως είδαμε να συμβαίνει στην Νάξο. Ενα drone να φωτογραφίζει πως είναι η κατάσταση την πρώτη μέρα πριν την επέμβαση των ελεγκτών, τι συνέβη τη δεύτερη μέρα μετά την εντολή απόσυρσης των παράνομων ομπρελοκαθισμάτων, κ.ό.κ.

Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα μπορούσε να ελέγχεται και η νομιμότητα των παραχωρήσεων, χωρίς η επιβολή της να βασίζεται στην επιτόπια επίσκεψη και την ευσυνειδησία του υπαλλήλου του Δήμου και της Κτηματικής.

Η τεχνολογία υπάρχει και για τις ποινές. Αντί να χρειάζεται η μεσολάβηση του ανθρώπινου παράγοντα, θα μπορούσαν τα πρόστιμα να μεταφέρονται ηλεκτρονικά στην κατάλληλη υπηρεσία ελέγχου, να υπολογίζονται από τον αλγόριθμο και το χρηματικό ποσό να καταλήγει κατευθείαν στο ΑΦΜ του παρανομούντος. Η διακρίβωση της παρανομίας θα μπορούσε να γίνεται με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. Γιατί να μην μπορεί να γίνει κάτι τόσο απλό;

Και εδώ έρχεται η αλλαγή του μοντέλου ελέγχων που ακούμε ότι ετοιμάζεται, μέσω ενός νέου συστήματος παρακολούθησης αυθαιρεσιών στους αιγιαλούς μέσω αεροφωτογραφιών και αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι 3 υπεύθυνοι επιχειρήσεων στην Νάξο οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο, ενώ από τις 21 Ιουλίου και μετά έχουν γίνει έλεγχοι σε 85 επιχειρήσεις στην Κρήτη, 110 στις Κυκλάδες, 178 στο Ιόνιο και 35 στη Χαλκιδική, αποδεικνύοντας ότι όταν το κράτος θέλει, μπορεί.

Έγινε ένα πρώτο βήμα που είναι θετικό, αλλά όχι αρκετό. Και όλα θα κριθούν από την επιμονή στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, ενόψει και των αυτοδιοικητικών του Οκτωβρίου, από τη σύγκρουση με τα τοπικά φέουδα, όπου όλοι συνυπάρχουν βασισμένοι στην αλληλοκατανόηση της παρανομίας. Εκεί, όπου δεν ισχύει η βασική αρχή του δυτικού πολιτισμού ότι ο νόμος είναι υπεράνω όλων.

Είναι εύκολο να τα βάζεις με τους ομπρελάδες. Το δύσκολο είναι να ξηλώσεις το βαθύ κράτος που προστατεύει τη βιομηχανία της αρπαχτής σε όλη την τουριστική επικράτεια, προφασιζόμενο ότι ελέγχει. Με τους υπαλλήλους που από σκοπιμότητα ή από αδιαφορία επέτρεπαν να μεγεθύνεται η παρανομία στους αιγιαλούς, τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θα τους ζητήσει ευθύνες; Θα μάθουμε ποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους; 

Και σε κάθε περίπτωση πρέπει πλέον οι υπουργοί να πάψουν να επαναπαύονται στους ρυθμούς της διοίκησης, πρέπει να επαγρυπνούν οι ίδιοι.