Τρία 24ωρα μετά την αυλαία των αυτοδιοικητικών εκλογών και την ώρα, που η Ελλάδα παρακολουθεί, με ιδιαίτερη προσοχή, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, έδωσε το στίγμα του κυβερνητικού σχεδιασμού για το επόμενο διάστημα.
Αναφερόμενος στην αναβολή της επίσκεψής του στο Ισραήλ και στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, ζήτησε την άμεση διαλεύκανση της τραγωδίας, έκανε λόγο για πρωτοφανούς αγριότητας επίθεση της Χαμάς και εξέφρασε την ανησυχία του για το «ντόμινο» επιπτώσεων, που μπορεί να προκαλέσει. «Διακρίναμε από την πρώτη στιγμή την Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, «εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου».
«Είμαι πολύ προβληματισμένος για την προοπτική μιας χερσαίας επέμβασης στη Γάζα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις των άλλων κομμάτων περί μεροληπτικής στάσης υπέρ του Ισραήλ, σημείωσε ότι «η Ελλάδα ουδέποτε απομακρύνθηκε από τη λύση των δύο κρατών. Με αυτή τη θέση υπηρετούμε και την ειρήνη στην περιοχή και τη στρατηγική μας θέση».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον αριθμό των Παλαιστινίων στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η κυβέρνηση να είναι διπλά προσεχτική, την ώρα, που η ένταση ανεβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αναφερόμενος στις ενδεχόμενες μεταναστευτικές ροές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πολιτική φύλαξης των συνόρων, που θα ενταθεί, όπως είπε, σημείωσε ταυτόχρονα ότι οι Παλαιστίνιοι της Γάζας δε θέλουν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ επεσήμανε ότι είναι σε εγρήγορση οι αρχές για την εσωτερική ασφάλεια και την κατάσταση στις δομές μεταναστών.
Σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις, που θα μπορούσε να έχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η στάση της Άγκυρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε μη ισορροπημένη την τουρκική στάση, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι ο πολιτικός διάλογος, που ξεκίνησε χθες έγινε σε θετικό κλίμα και η βούληση και των δύο πλευρών είναι να διατηρηθεί το καλό κλίμα. «Θα ήταν λάθος να οπισθοχωρήσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά στις ενδεχόμενες οικονομικές επιπτώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, επανέλαβε τον στόχο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις αν οι τιμές του πετρελαίου επηρεαστούν από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. «Ελπίζω να μη χρειαστεί να ανατρέξουμε στις δημοσιονομικές μας εφεδρείες» είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για την ακρίβεια, επανέλαβε την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε μπροστά στην αρχή του τέλους, απέρριψε εκ νέου την ιδέα μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ενώ έστειλε μήνυμα στις εταιρείες για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, που παρατηρούνται με τις αυξημένες τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Κάντε λίγο υπομονή, δεν θα διστάσουμε να τα βάλουμε και με πολυεθνικές» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο θέμα» την ακρίβεια και την αύξηση στις τιμές των ενοικίων, αντιπαραβάλλοντας το πρόγραμμα «Στέγη», σημειώνοντας ότι οι καλύτεροι μισθοί, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η αύξηση των συντάξεων, αποτελούν αντιστάθμισμα στις πληθωριστικές πιέσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την προειδοποίηση προς υπουργούς και στελέχη, λέγοντας ότι επιχειρεί να μεταφέρει το μήνυμα της σεμνότητας και της μετριοπάθειας, λέγοντας μάλιστα ότι αυτή αφορά και στην στάση στελεχών της κυβέρνησης ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Διέψευσε, ωστόσο, ότι πρόκειται για προαναγγελία ανασχηματισμού. «Το σήριαλ του ανασχηματισμού παίζεται σε επανάληψη, το επόμενο θα είναι των πρόωρων εκλογών» είπε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε του στόχου 13 στις 13 περιφέρειες, που είχε θέσει, λέγοντας ότι ήταν επιλογή να δοθεί πολιτικό χρώμα. Επέμεινε στις δύο αποτιμήσεις, μία για την πρώτη και μία για την δεύτερη κάλπη, σημειώνοντας ότι την πρώτη Κυριακή η Νέα Δημοκρατία βγήκε ενισχυμένη. «12 από τους 13 περιφερειάρχες προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, δεν παραδέχθηκε λάθη στις επιλογές, λέγοντας, ωστόσο ότι «αν γνωρίζαμε όσα γνωρίζουμε τώρα (για τα πρόσωπα) ίσως να κάναμε διαφορετικές επιλογές. Στηρίξαμε εν ενεργεία περιφερειάρχες. Δεν είναι εύκολο να αλλάζεις εν ενεργεία περιφερειάρχες».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα συνεργαστεί με όλους τους εκλεγμένους, σημειώνοντας την ανάγκη άμεσης συνεργασίας με τον Δημήτρη Κουρέτα, νέο περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Ο πρωθυπουργός δε θέλησε να μιλήσει για τον Δήμο Αθηναίων, λέγοντας ότι ήταν στενάχωρη η ήττα Μπακογιάννη και σε προσωπικό επίπεδο για τον ίδιο, λέγοντας, πάντως, ότι είναι ανοιχτός σε συνεργασία με τον Χάρη Δούκα για όλα τα ζητήματα της πόλης. Πάντως, ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι οι κάμερες θα μπουν στην Αθήνα και η διπλή ανάπλαση του Βοτανικού, με το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα προχωρήσει.
Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε και τα σενάρια συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «κάποιοι δε μαθαίνουν από τα λάθη τους», κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι δεν έχει εναλλακτική πολιτική απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. «Καλή τύχη», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας με νόημα ότι «έχουμε μπροστά μας 4 χρόνια μέχρι τις εθνικές εκλογές».
«Η επικοινωνία είναι δευτερεύουσα μπροστά στην ουσία, καλό είναι το τικ τοκ αρκεί να έχει κάτι να προβάλλεις» σχολίασε για τον Στέφανο Κασσελάκη, σχολιάζοντας την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αναχωρήσεις για τις ΗΠΑ την ημέρα των εκλογών.
Θεσσαλία και Έβρος παραμένουν στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που έχουν εξασφαλιστεί για τις περιοχές αυτές.