Τρία ισχυρά μηνύματα στέλνει η επίσκεψη Πομπέο στην Τουρκία για την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ, προκαλώντας την ενόχληση της Άγκυρας. Η αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, η δήλωση ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνει με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το γεγονός ότι η επίσκεψη Πομπέο δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη στην Άγκυρα, προξένησαν εκνευρισμό στην Τουρκία, η οποία αντιλαμβάνεται ότι το έλλειμμα της αμερικανικής εμπιστοσύνης προς την ίδια μεγαλώνει.
Την ενίσχυση της στρατηγικής σημασίας της Ελλάδας για τις ΗΠΑ δείχνει η ανακοίνωση από τον αμερικανό ΥΠΕΞ ότι το πλοίο USS Hershel Woody Williams, η νεότερη θαλάσσια πλωτή βάση επιχειρήσεων των ΗΠΑ, θα ελλιμενιστεί μόνιμα στη Σούδα».
Στην πράξη, πρόκειται για την εγκατάσταση μιας δεύτερης πλωτής ναυτικής βάσης στην Σούδα δίπλα στο κρηπίδωμα Κ14, την προβλήτα στη Σούδα που έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού ακόμη και αμερικανικών αεροπλανοφόρων. «Πρόκειται κυριολεκτικά για μια ιδανική επιλογή, δεδομένης της στρατηγικής θέσης των εγκαταστάσεων, και συμβολίζει την αμυντική συνεργασία που θα συνεχίσει να επεκτείνεται και να αναπτύσσεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πομπέο.
Η πρώτη δημόσια αντίδραση της Άγκυρας ήρθε με απειλές προς την Ελλάδα και συστάσεις προς τις ΗΠΑ. «Δεν βοηθούν την περιφερειακή ειρήνη η επίσκεψη στην Κυπριακή Δημοκρατία και μετά η επίσκεψη και στην Ελλάδα καθώς και οι δηλώσεις υποστήριξης. Αυτό επισκιάζει την πολιτική ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ και δημιουργεί μια μη ικανοποιητική κατάσταση ως συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε πως οι ΗΠΑ πρέπει να επιστρέψουν στην ισορροπημένη της πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ.
Αφού περιέγραψε την Τουρκία ως «χώρα διαβουλεύσεων”, ο κ. Τσελίκ έστρεψε τα πυρά του κατά της Ελλάδας, λέγοντας “αν θέλουν να επιλύσουν τα ζητήματα στο τραπέζι θα το λύσουμε εκεί, αν όμως θέλουν να επιλύσουν τα θέματα στο μέτωπο θα το κάνουμε στο μέτωπο”. Και προσέθεσε ότι αν η άλλη πλευρά χρησιμοποιεί μόνο την σκληρή δύναμη κι όχι την λεπτή δύναμη της διπλωματίας, τότε και η Τουρκία ξέρει καλά να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις της, τη σκληρή της δύναμη».
Επιπλέον, χτες στην κοινή δήλωση που ακολούθησε τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο υπογραμμίστηκε ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο ως «οδηγός» για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην ίδια δήλωση τονίζεται η «αμοιβαία επιθυμία για βαθύτερη συνεργασία» στους τομείς της περιφερειακής συνεργασίας, της άμυνας και της ασφάλειας, της πάταξης της τρομοκρατίας, της ενέργειας, του εμπορίου και των επενδύσεων ενώ ειδική αναφορά γίνεται στο ότι «οι ΗΠΑ και η Ελλάδα αποδίδουν μεγάλη σημασία στη συνεργασία για την τεχνητή νοημοσύνη, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το 5G και την ιδιωτικοποίηση στρατηγικών υποδομών.
Σήμερα άλλωστε, στο ίδιο πλαίσιο ο αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη ότι «Σας βλέπουμε σαν πυλώνα σταθερότητας».