«Στις εκλογές του 2012 είχα πάρει μια συνέντευξη από τον κ. Τσίπρα στα γραφεία στην Κουμουνδούρου και με πολύ μεγάλη χαρά μου λέει πάμε να σου δείξω τα παιδιά που δίνουν μάχη στο ίντερνετ. Και με πάει σε ένα υπόγειο της Κουμουνδούρου, που ήταν τα τρολς του ΣΥΡΙΖΑ. Δεκάδες πιτσιρικάδες που κάνανε αυτή τη δουλειά» δήλωνε το 2015 ο Σταύρος Θεοδωράκης χωρίς να διαψευστεί. Τώρα 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως σε ορισμένα υπουργεία διαγράφονται χρήστες από λογαριασμούς διότι «ασκούν κριτική».
Τα τρολς του ΣΥΡΙΖΑ έχουν απασχολήσει το δημόσιο βίο όπως φυσικά και άλλων κομμάτων. Όμως στην περίπτωση της σημερινής αντιπολίτευσης ειδικά την περίοδο του μνημονίου αντιμνημονίου του δημοψηφίσματος και της διακυβέρνησης της χώρας ειδικά μετά τις αποκαλύψεις για τις αμοιβές των 0,60 ευρώ ανά ανάρτηση (όσο πιο υβριστική τόσο καλύτερα).
Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε έχει σχεδόν επιβεβαιώσει τη σχέση με τρολς. Όταν για παράδειγμα απεβίωσε ένα πρόσωπο που αναφερόταν στο τουίτερ ως Γαλαξίας, περίπου το 2016 η τότε εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι δούλευε στο γραφείο της.
Το θέμα πέρασε στα ψιλά της ενημέρωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχούσε. Ακόμη και όταν ο Αρης Δαβαράκης δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ελάμβανε αμοιβή 1500 ευρώ από τον Νίκο Παππά για να σχολιάζει μέσο ενός ιστότοπου ιδιοκτησίας του το θέμα απασχόλησε τη δημοσιότητα για μικρό χρονικό διάστημα. Ακόμη και όταν ο υπεύθυνος οικονομικών του τότε κυβερνώντος κόμματος δήλωσε ότι η αμοιβή δεν δινόταν από την Κουμουνδούρου προκαλώντας το εύλογο ερώτημα από που διατίθεντο αυτά τα χρήματα.
Η ερώτηση των 41 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εγείρει ερωτήματα. Αν τα υπουργεία κόβουν επώνυμους χρήστες για σχόλια και κριτική υπάρχει ένα θέμα αν και τα περί ελευθερίας του λόγου στο διαδίκτυο έχει χάσει την βασική του έννοια. Αν τα σχόλια είναι υβριστικά είναι βέβαιο πως δύσκολα μπορούν να μένουν αναρτημένα.
Αν όμως οι χρήστες είναι ανώνυμοι υβριστές, τρολς, οι αποκαλούμενοι καλικάντζαροι του διαδικτύου, που έναντι αμοιβής παρέχουν υπηρεσίες προς συγκεκριμένους πολιτικούς μηχανισμούς και αναλαμβάνουν εργολαβικά την αποδόμηση αντιπάλων η στήριξη τους από βουλευτές προκαλεί εντυπώσεις.
Για αυτό ίσως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν στην ερώτησή τους ότι "Καμία ερμηνεία δεν δικαιολογεί την παραπάνω πρακτική, (σ.σ. τη διαγραφή χρηστών) καθώς υιοθετείται και προωθείται με αυτόν τρόπο μια ιδιοκτησιακή αντίληψη του κράτους, κατά την οποία, κατά παράβαση κάθε αρχή της δημοκρατίας και του πλουραλισμού, μόνο οι αρεστές φωνές επιτρέπονται, ενώ οι υπόλοιπες καταδικάζονται σε σιγή"
Με λίγα λόγια ακόμη και αν οι χρήστες καλύπτονται από την ανωνυμία του διαδικτύου για να υβρίζουν προστατεύονται από τον πλουραλισμό. Όπως άλλωστε, με τη λογική αυτή, και οι ψεκασμένοι που υποστηρίζουν πως οι μάσκες σκοτώνουν και το εμβόλιο περιέχει τσιπ για να παρακολουθεί την γιαγιά στο χωριό ο Μπίλ Γκέιτς
Σε κάθε περίπτωση οι απαντήσεις των υπουργείων σχετικά με το αν όντως υπάρχουν διαγραφές και ποιες θα δείξει ίσως και τη συνέχεια του θέματος.
Τα τρολς του ΣΥΡΙΖΑ πάντως έχουν δείξει αντοχή παρά την απομάκρυνση του κόμματος από την εξουσία χωρίς να γνωρίζει κανείς αν επανήλθαν στον χώρο όπου τους είχε συναντήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Η καριέρα των τρολς
Τα τρός δεν είναι κάτι καινούριο. Οι ψεύτικοι λογαριασμοί έχουν χρησιμοποιηθεί σε εκλογές πολλών χωρών και είναι γνωστό πως στις ΗΠΑ συνεχίζονται οι έρευνες όπως και οι καταγγελίες ενόψει και των εκλογών του Νοεμβρίου, για τις παρεμβάσεις της ρωσικής αρκούδας και την προσπάθεια δημιουργία κλίματος υπέρ ή κατά υποψηφίων.
Στην Ελλάδα το φαινόμενο εκτινάχθηκε την περίοδο των αγανακτισμένων. Όταν οι ανώνυμοι λογαριασμοί αναγόρευαν σε γερμανοτσολιάδες όσους αντιδρούσαν στον λαϊκισμό στον οποίο ανέβηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για να οδηγηθεί στην εξουσία.
Τα ψεκασμένα σενάρια, οι συκοφαντίες και οι στοχοποιήσεις συγκεκριμένων πολιτικών αλλά και άλλων προσώπων που μετείχαν στο δημόσιο βίο και λόγο κυριάρχησαν.
Ήταν η περίοδος που τα τρολς του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να κυριαρχούν στο διαδίκτυο δίδοντας μάχες υπέρ πίστες και 0,60 ευρώ. Οι αναρτήσεις συνεχείς και στο παιχνίδι έμπαιναν και οι επώνυμοι λογαριασμοί είτε για να υπερθεματίσουν είτε για να αντιδράσουν δεχόμενοι όμως απίστευτες επιθέσεις.
Ο δρόμος για τη δημιουργία της νέας «κοινής γνώμης» στρώθηκε με σταθερά βήματα φτάνοντας σε σημείο να μεταφέρεται η συζήτηση ακόμη και επί των σοβαρότερων θεμάτων στο διαδίκτυο. Και από αυτό να ξεκινούν ακόμη και αντιδράσεις όπως έγινε με τους αγανακτισμένους που κατέκλυσαν τις πλατείες δημιουργώντας και το κλίμα για τις πολιτικές εξελίξεις.
Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ όποιος αντιδρούσε ή ασκούσε κριτική δεχόταν επιθέσεις σε ρυθμό… πυροβόλου. Ειδικά οι δημοσιογράφοι έγιναν δέκτες κριτικής που άγγιζε ή ξεπερνούσε τα όρια της προσβολής ακόμη και της ευθείας απειλής.
Οι εξελίξεις μετά τις εκλογές έδειξαν πάντως ότι το φαινόμενο παραμένει ενεργό. Αρκεί να σημειωθεί ότι και μέσα στην πανδημία, στην πρώτη φάση, τα τρολς έκαναν παιχνίδι και μάλιστα την ώρα που ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονταν να στηρίζουν την κυβερνητική τακτική. Τότε έγινε λόγος για «διάσταση» θέσεων και αυτονόμηση.
Φευ. Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την άρση του Lockdown και κυρίως μετά τη θερινή ραστώνη εμφανίζεται να ακολουθεί το δρόμο που χάραξαν τα τρολς υιοθετώντας ακόμη και αναρτήσεις που εκ των πραγμάτων αποδεικνύονται fake news.
Μια πρώτη αρχή είχε γίνει και με την υπόθεση της εισβολής του Έβρου όταν τα τρολς υιοθέτησαν την τουρκική προπαγάνδα για νεκρούς και ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια εντάχθηκε στην διασπορά της «είδησης».
Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι πως η ελευθερία του λόγου δεν έχει καμία σχέση με την χυδαιότητα και κυρίως με την άρρωστη προπαγάνδα. Η κριτική είναι υποχρέωση, κάθε κόμματος και κάθε πολίτη, αλλά οι ύβρεις όχι. Απομένουν οι απαντήσεις των υπουργείων.