Την νέα εικόνα της Ελλάδας που γυρίζει σελίδα προέβαλε κατά τη διάρκεια του πενθήμερου ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν ως «επίσκεψη ουσίας». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην πίεση που δέχεται η Ελλάδα από το προσφυγικό τονίζοντας ότι δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος μόνη της, ενώ στη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές παραμέτρους του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της επιχειρηματικής κοινότητας καλώντας τους επενδυτές να επιλέξουν την Ελλάδα. «Υπερβήκαμε τον λαϊκισμό, τώρα στηρίζουμε τις επενδύσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Council on Foreign Relations.
Παράλληλα στις επαφές που είχε με οικονομικούς παράγοντες ο Κυρ. Μητσοτάκης εξήγησε την αναπτυξιακή και φιλοεπενδυτική πολιτική του, με τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, την άρση των γραφειοκρατικών αλλά και πολιτικών εμποδίων που μπλοκάριζαν μέχρι τώρα κάθε επενδυτική προσπάθεια.
Για το προσφυγικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των αυξημένων ροών από και κάλεσε την Τουρκία να πράξει πολλά περισσότερα για να εκπληρώσει το μερίδιο της στη συμφωνία. «Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη. Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά την Τουρκία, αναγνωρίζοντας έτσι ότι εκατομμύρια πρόσφυγες διαβιούν σήμερα στην Τουρκία», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό τόσο στην ομιλία του στον ΟΗΕ και στην συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, όσο και στην συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε η Τουρκία να σταματήσει την παραβατική συμπεριφορά της στην Κυπριακή ΑΟΖ όπως και τις δηλώσεις των κυβερνητικών της αξιωματούχων στα κατεχόμενα (όπως πχ για τα Βαρώσια) αλλά και τις παρουσίες τους που εμποδίζουν τις συζητήσεις των δύο πλευρών. «Η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν ανήκει στον 21ο αιώνα, αλλά στο 19ο» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ.