Εντολή από τους αρμόδιους υπουργούς να μην διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην εταιρεία Ελληνικά Λιπάσματα του Λ. Λαυρεντιάδη είχε λάβει όπως δηλώνει ο Θ. Κιτσάκος, υποστηρίζοντας πως μετά τις καταγγελίες του, δέχεται "ασύμμετρες απειλές".
Καλεί τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να απαντήσει δημόσια γιατί τον απέπεμψε την ώρα που προχωρούσαν οι νομικές διαδικασίες κατά της ELFE, αφήνει να εννοηθεί ότι σε κάποιους δεν άρεσαν οι ενέργειες που ο ίδιος έλαβε κατά της εταιρείας των Λιπασμάτων, λίγες ημέρες πριν τη καρατόμησή του, και αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» πως υπήρξε κεντρική γραμμή στους χειρισμούς για την εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία.
Στη συνέντευξή του ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, βάζει στο κάδρο των ευθυνών επτά υπουργούς, τους οποίους και κατονομάζει τους: Πάνο Σκουρλέτη, Γιάννη Δραγασάκη, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέκο Φλαμπουράρη, Γιώργο Σταθάκη, Αλέξη Χαρίτση και Ανδρέα Νεφελούδη.
Ισχυρίζεται ότι ο καθύλην αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Γ.Σταθάκης, τον είχε αδειάσει, όπως λέει, όταν εκείνος έθετε μετ' επιτάσεως σε κυβερνητικό επίπεδο την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων κατά των ELFE, ενώ περιγράφει περιστατικά που έδειχναν ότι μοναδικό μέλημά της κυβέρνησης ήταν να μη διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στην εταιρεία που χρωστούσε αλλά δεν πλήρωνε. Οπως λέει χαρακτηριστικά, “κάθε εβδομάδα ενημέρωνα το υπουργείο για την πορεία εξέλιξης του χρέους, όπως και το ΤΑΙΠΕΔ κάθε μήνα, και τα Ελληνικά Πετρέλαια σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου”.
Στη συνέντευξή του υποστηρίζει ότι «στις 4 Δεκεμβρίου του 2015 σε ταξίδι που είχαμε στη Σόφια με τον τότε υπουργό Πάνο Σκουρλέτη τού είχα παρουσιάσει την κατάσταση. Μου είπε «βρες τρόπο να το διαχειριστείς, αλλά την παροχή φυσικού αερίου δεν θα τη διακόψεις».
Επιπλέον, αναφέρει ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα των ELFE, γύρω στις γιορτές του 2015 ή αρχές του 2016, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, την υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, εκπρόσωπο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εκπροσώπους των τραπεζών, ο ίδιος είχε παρουσιάσει την κατάσταση.
«Τους είπα ότι προσπαθώ να βρω λύση, μία προκάλυψη για την είσπραξη των χρημάτων των τρεχουσών ποσοτήτων αερίου. Αλλιώς η λύση που προτείνω είναι να διακόψω συντεταγμένα το αέριο, να γράψω επισφάλειες στον ισολογισμό της ΔΕΠΑ και να τελειώσουμε εδώ. Και να διεκδικήσουμε δικαστικά την οφειλή», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο ο «κ. Δραγασάκης μού απάντησε να συνεχίσω την παροχή αερίου προσπαθώντας να μη διογκωθεί άλλο το χρέος. Ο λόγος είχε να κάνει όπως και για τους υπόλοιπους υπουργούς με την ανησυχία τους για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από το κλείσιμο ενός εργοστασίου».
Σε άλλο σημείο τονίζει: «Στις 24 Φεβρουαρίου του 2017 ζήτησε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ενημέρωση καθώς είχε αναλάβει την υπόθεση των ELFE, λόγω των απολύσεων των εργαζομένων».
«Τον Μάρτιο του 2017, οι υπηρεσίες της ΔΕΠΑ με ενημέρωσαν ότι διέκριναν δυσκολίες στην κάλυψη όλων των ποσών. «Το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου βομβάρδισα με ενημερωτικά και e-mail τους συμβούλους των υπουργών Σταθάκη, Αλέξη Χαρίτση και Φλαμπουράρη, τονίζοντάς τους ότι θα πρέπει να αναληφθεί πολιτική πρωτοβουλία για το θέμα των χρεών προς τη ΔΕΠΑ», σημειώνει.
Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Κιτσάκο, «τον Απρίλιο του 2017 ζήτησα μετ' επιτάσεως διυπουργική σύσκεψη. Στις 16 Μαΐου πραγματοποιείται σύσκεψη με τους υπουργούς Φλαμπουράρη, Σταθάκη, Χαρίτση, Νεφελούδη, ΔΕΗ, τις πιστώτριες τράπεζες και τη ΔΕΠΑ. Εκεί διαπίστωσα την κυβερνητική αντίληψη – αφού τους επισήμανα ότι δεν έχω άλλα περιθώρια να κρατήσω το χρέος – ότι, λόγω των οξυμένων εργασιακών θεμάτων στην Καβάλα, η ΔΕΠΑ θεωρείτο βάρος για τα ELFE και όχι τα ELFE πρόβλημα για τη ΔΕΠΑ. Είχα προτείνει από τη συντεταγμένη διακοπή παροχής φυσικού αερίου μέχρι την αναγκαστική διαχείριση της βιομηχανίας. Έφυγα «αδειασμένος» από αυτή τη σύσκεψη. Μάλιστα ο Σταθάκης χαριτολογώντας μου είπε, «η ΔΕΠΑ είναι κερδοφόρα, δεν μπορείς να κάνεις λίγο υπομονή…;».