Θ. Κοντογεώργης: Η χώρα μας αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή
Eurokinissi
Eurokinissi

Θ. Κοντογεώργης: Η χώρα μας αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή

Με αφορμή τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης τόνισε πως η Ελλάδα «αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

«Από την πρώτη στιγμή, η δική μας στάση ήταν ξεκάθαρη σε σχέση με την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή», ανέφερε εισαγωγικώς ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Μία στάση με δύο σκέλη, αφενός ότι «το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα, ύστερα από όσα συγκλονιστικά συνέβησαν εκεί πριν 20 ημέρες». Αφετέρου ότι «πρέπει να υπάρχει και σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, και βέβαια να υπάρξουν προϋποθέσεις προκειμένου να μην υπάρξει ανθρωπιστική κρίση». Επιπροσθέτως, στο σημείο αυτό παρέπεμψε στις επισκέψεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, όπως και στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μαχμούντ Αμπάς.

Ειδικώς για την ψηφοφορία στον ΟΗΕ σημείωσε πως «ήταν ξεκάθαρη η στάση της ελληνικής πλευράς, όπως και 15 άλλες ευρωπαϊκές χώρες απείχαν από το ψήφισμα για τον λόγο ότι δεν υπήρχε καταγγελία σε σχέση με την τρομοκρατική δράση της Χαμάς. Υπήρξε τροπολογία από την κυβέρνηση του Καναδά, την οποία στήριξε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά, παρόλο που είχε την πλειοψηφία, δεν είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3». «Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να μην υπάρξει γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή», επέμεινε εξάλλου και συνέχισε εξειδικεύοντας την ελληνική προσέγγιση:

«Η στάση της κυβέρνησης σε σχέση με το παλαιστινιακό είναι καθαρή. Είναι στρατηγικής σημασίας η συμμαχία με το Ισραήλ. Και, στο πλαίσιο των ενεργειών μας, υπάρχει προσπάθεια να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος δια θαλάσσης στην περιοχή, σε συνεργασία και με άλλες κυβερνήσεις».

Σε άλλο σημείο παρατήρησε δε, ότι «διαχωρίζουμε την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς από τον υπόλοιπο παλαιστινιακό λαό [...] έχουμε παραδοσιακά καλές σχέσεις με τις αραβικές χώρες και [...] είναι πάγια η θέση μας σε σχέση με την ανάγκη συνύπαρξης δύο κρατών».

Εν κατακλείδι, «ο ρόλος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι ενεργός και παραγωγικός στην περιοχή. Η χώρα μας αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, γιατί βλέπετε τις δημόσιες δηλώσεις από άλλες χώρες».

Αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, παρατήρησε εν πρώτοις ότι «χρειάζεται να διατηρούμε ένα καλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού». Θύμισε ότι όταν «ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά την εκλογή Κασσελάκη, του τηλεφώνησε να τον συγχαρεί, είχαν πει, τότε, να συναντηθούν». Και τώρα, «υπήρξε η πρόταση από τον διευθυντή του Γραφείου του κ. Κασσελάκη και έτσι θα γίνει αυτή η συνάντηση».

Επίσης, υπογράμμισε ότι «έχουν γίνει βήματα από το κλίμα τοξικότητας που είχαμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια». Επίσης, ο πρωθυπουργός έχει επιδιώξει να ακούσει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης στη Βουλή, προσέθεσε.

Στο θέμα των υποκλοπών, παρέπεμψε στην εν εξελίξει έρευνα της δικαιοσύνης, επισημαίνοντας το δίπτυχο, «η ΕΥΠ να συνεχίζει να κάνει τη -σημαντική- δουλειά της προς διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και ταυτόχρονα (να υπάρχει) πλήρης και απόλυτος σεβασμός της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η συνέντευξη έκλεισε με τις ζημιές στον θεσσαλικό κάμπο και τα έργα. Θέμα στο οποίο προανήγγειλε «νέα έργα για την ανάταξη της περιοχής». Και, δεσμεύθηκε εν κατακλείδι, «να φροντίσουμε, όσο είναι δυνατόν, να μην έχουμε άλλες ζημιές στο μέλλον».

 

 

 

Διαβάστε Περισσότερα

Αυτό είναι το νέο compact ηλεκτρικό Toyota