Του Γιάννη Σιδέρη
Περιδεείς διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει διέξοδο στην κατάσταση που περιεπλάκησαν - έτσι όπως οι ίδιοι την περιέπλεξαν.
Διαβλέποντας τη μοναξιά του μέλλοντός του ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει να προσελκύσει το ΚΙΝΑΛ, ή εφόσον αυτό δεν είναι κατορθωτό, να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι το ΚΙΝΑΛ είναι ενταγμένο στο «μαύρο μέτωπο» και υποχείριο του Μητσοτάκη, οπότε μόνος αντιπροσωπεύει την Κεντροαριστερά.
Στη Βουλή, δια στόματος του αρμοδίου για τον Συντονισμό του κυβερνητικού έργου Χριστόφορου Βερναρδάκη, η κυβέρνηση κάλεσε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να επανεξετάσει την στάση της στον εκλογικό νόμο, «ιδίως τώρα που προχωράει η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών».
Την Κυριακή εφημερίδα φιλοκυβερνητικού προσανατολισμού, επανέφερε το θέμα της απλής αναλογικής. Αυτή τη φορά τροποποιημένης κατά την θέληση της κας Γεννηματά.
Χθες ο Δημ. Τζανακόπουλος με αφορμή το δημοσίευμα, ρωτήθηκε στον ρ/φ Real αν θα ξαναφέρουν το νομοσχέδιο. Το άφησε ανοιχτό εφόσον προκύψουν δυνατότητες «για την ισχύ της απλής αναλογικής από τις επόμενες εκλογές». Την ίδια στιγμή, με την οίηση της εξουσίας, ενώ αιτείται βοήθεια, ήταν απαξιωτικός αναφερόμενος στο ΚΙΝΑΛ με την φράση «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής ή όπως αλλιώς λέγεται»!
Το «όπως αλλιώς λέγεται» ΚΙΝΑΛ, δια του εκπροσώπου τύπου Παύλου Χρηστίδη, το ξέκοψε: «Για το θέμα του εκλογικού νόμου ισχύει η ολοκληρωμένη πρόταση που έχουμε διατυπώσει. Οι υπόλοιπες συζητήσεις δεν μας αφορούν».
Η ολοκληρωμένη πρόταση που έχουν διατυπώσει είναι μια αναλογικότερη του παρόντος εκλογικού συστήματος, αλλά σαφώς δεν είναι απλή αναλογική. Αντί των 50 εδρών, φτάνει να δώσει έως 30 με 35 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα, υπό προϋποθέσεις (ανάλογα με το ύψος του ποσοστού ψήφων που θα λάβει).
Στο Κίνημα Αλλαγής εφόσον έρθει η δική τους πρόταση, είναι υποχρεωμένοι να την ψηφίσουν. Ωστόσο εκτιμούν ότι δεν θα γίνει, καθώς στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η «δεξιά παρένθεση», με την ΝΔ να έρχεται αυτοδύναμη και να την σύρει σε εκλογές το αργότερο σε ενάμισι χρόνο, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (το αν η χώρα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει, συρόμενη αενάως σε εκλογές αφ΄ ότου μπήκε στα μνημόνια, ποσώς τους νοιάζει - η μοναδική χώρα με τόσο «ελαφρύ» πολιτικό προσωπικό. Τα επίχειρα της ελαφρότητας ζούμε).
Ετσι κι αλλιώς ο ορίζοντας για την κυβέρνηση είναι μουντός εν μέσου θέρους. Η αναστολή του ΦΠΑ και η υποχρέωση να βρει ισοδύναμα κονιορτοποιεί το επιχείρημα Τζανακόπουλου ότι «επιστρέφουν στην Ελλάδα τα κλειδιά της δημοσιονομικής πολιτικής». Οταν για εξάμηνη αναστολή ΦΠΑ σε πέντε μόνο νησιά και 28 εκ. ευρώ αναγκάζονται να περικόψουν από κονδύλια της Αμυνας, δεν υπάρχει τρόπος να αναπληρώσουν από άλλη πηγή το 1,8 δις της περικοπής των συντάξεων.
Οι δανειστές, και δη οι Γερμανοί, δεν τείνουν ευήκοον ους στον κ. Τσίπρα, όσο εξυπηρετικός και να είναι απέναντί τους. Είναι χαρακτηριστικές οι απαντήσεις που έδωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σολτς σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου, στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Απάντησε χαρακτηριστικά:
Πρώτον: Οι εταίροι στηρίζουν την προσπάθεια τη Ελλάδας να βγει στις αγορές, όμως η επιτυχία της εξαρτάται από την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής.
Δεύτερον: Ακριβώς επειδή η ενίσχυση της αξιοπιστίας αποτελεί προτεραιότητα, δεν υπάρχει θέμα αλλαγής των συμφωνηθέντων και αναβολής ή ματαίωσης συγκεκριμένων μέτρων (το Αθηναϊκό Πρακτορείο, όπως καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής, παρότι κάλυπτε τις εργασίες της Επιτροπής, δεν μετέδωσε τη απάντηση Σολτς!)
Τρίτον: Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να είναι μέρος της διαχείρισης της ελληνικής οικονομίας, ανεξάρτητα από τη μη συμμετοχή του με χρήματα.
Τούτων δοθέντων, ο Πρωθυπουργός και το κόμμα του δεν έχουν οδό διαφυγής, παρά μόνο μέσω εκλογών. Διαφορετικά θα πιουν το πικρό ποτήρι της μείωσης των συντάξεων που οι ίδιοι υπέγραψαν, με την ευφυή πολιτική των Αλέξη - Γιάνη, και την υποτακτική σιωπή των υπολοίπων του κυβερνητικού συνασπισμού (Φυσικά θα δώσουν φιλοδώρημα από το υπερπλεόνασμα που θα το ονομάσουν 13η σύνταξη. Αλλά αυτό δε θα αναπληρώσει τη διαρκή περικοπή).
Μείωση συντάξεων όταν ανέλαβαν την εξουσία δεν υπήρχε στις απαιτήσεις των δανειστών. Την κατέστησαν ... δίκαιη και θα γίνει πράξη!