Η Χρυσή Αυγή εμφανίστηκε στις εκλογές του 1996 και έλαβε το… θηριώδες 0,07% των ψήφων. Στις εκλογές του 2009 εξακολούθησε ως μη υπάρχουσα, με μόλις 0,29%. «Τρομερό» ποσοστό που σε κάνει να τρέμεις από τον φόβο ότι όπου να 'ναι ο Μιχαλολιάκος… κατακτά την εξουσία και εγκαθιστά ναζιστικό καθεστώς.
Ώσπου ήρθε η «ιερή» λαϊκή οργή, οι κατάρες, οι απειλές «να καεί το μπουρδέλο η Βουλή» οι ηρωικές πλατείες, οι κρεμάλες, οι τραμπουκισμοί, το κυνηγητό και το ξύλο σε βουλευτές,
Και το ανύπαρκτο μόρφωμα απέκτησε ισχύ και παρουσία στη Βουλή. Το 2012 στις εκλογές του Μαΐου έλαβε το 6,97% των ψήφων και του Ιουνίου 6,92%. Στο ίδιο περίπου πλαίσιο κυμάνθηκε το 2015. Τον Ιανουάριο πήρε 6,28 και τον Σεπτέμβριο 6,99. Το 2019 ωστόσο έπεσε στο 2,93% και δεν εισήλθε στη Βουλή.
Τα αποτελέσματα δείχνουν το συγκυριακό της άνθησής της. Ήταν συνυφασμένη με την οργή και τη διάθεση εκδίκησης, έως αυτοδικίας, τμημάτων του κόσμου στο «παλαιό πολιτικό σύστημα» και τους εκπροσώπους του.
Παράλληλα η πλειονότητα αυτού του κόσμου δεν ήξερε καν την ιδεολογική της ταυτότητα, ότι πρόκειται για μια ναζιστική οργάνωση. Οι πολλοί την εκλάμβαναν ως μια οργάνωση που οριζόταν από τον πεπαλαιωμένο χαρακτηρισμό της «εθνικοφρόνου παρατάξεως». Αλλά αν τα πεις αυτά, οι κάθε είδους βολικοί σου λένε ότι τους «ξεπλένεις».
Όταν με τον θάνατο του Παύλου Φύσσα αποκαλύφθηκε και η ποινική εγκληματική πτυχή της, ο κόσμος δεν την έβαλε στη Βουλή. Αυτά για να κατανοήσουμε το μέγεθός της.
Σταυρούπολη
Χθες είχαμε συνέχεια των επεισοδίων στη Σταυρούπολη που ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης, όταν ομάδα φοιτητών με κράνη και στειλιάρια πραγματοποίησε πορεία προς το ΕΠΑΛ. Τους επιτέθηκε ομάδα εκ των έσω, που μπορεί να μην ήταν όλοι μαθητές – το έχουμε δει να γίνεται και σε αριστερές καταλήψεις, δεν είναι κάτι πρωτοφανές.
Άρχισε ξανά ένα παιγνίδι θερμοκέφαλων. Το τελευταίο πράγμα από το οποίο κινδυνεύει σήμερα η Ελλάδα, (το απέδειξαν οι εκλογές) είναι κάποια μαζική αναβίωση του μεσοπολεμικού ναζισμού.
Ότι υπάρχουν ναζιστικοί θύλακοι είναι δεδομένο. Αλλά ως δημόσια παρουσία, και με πολιτική έκφραση, είναι ανύπαρκτοι. Εκείνο που είδαμε είναι η σύλληψη ανηλίκων από 15 έως 17 ετών. Ναι, πάνω τους βρέθηκαν μαχαίρια, σιδερογροθιές κι... ένας κόφτης. Αν ήταν αντιεξουσιαστές θα λέγαμε παιδιά είναι…
Και από την άλλη πόσο φοιτητές ήταν οι απέξω από το ΕΠΑΛ που πήγαν με τα στειλιάρια, και μαζί τους κάποιοι που δεν βρίσκονταν στην πρώτη τους ηλικία;
Δεν εξομοιώνουμε. Ο γράφων δεν αποδέχεται τη θεωρία των δύο άκρων. Σαφώς απέχει ο κομμουνισμός από τον ναζισμό, και ο «ακτιβιστικός» ναζισμός από τον μαχητικό κομμουνισμό. Τους διαφοροποιεί ο τελικός στόχος.
Ωστόσο, στο πεδίο του δρόμου συχνά μετέρχονται ίδια μέσα. Και στη σημερινή Ελλάδα αυτά είναι καρικατούρες συμπεριφορών άλλων εποχών, ενώ δεν υπάρχει το κοινωνικό υπόβαθρο για να τα δικαιολογήσει. Κάποιοι δημιουργούν σκιάχτρα για να δικαιολογήσουν την πολιτική τους ύπαρξη.
Είναι σαν να οργανώνουν θεατρική αναπαράσταση των οδομαχιών της προπολεμικής Γερμανίας και των οδομαχιών μεταξύ των «Ταγμάτων Εφόδου» των Ναζί και της πολιτοφυλακής του κομμουνιστικού κόμματος Γερμανίας.
Τι δικαιολογεί σήμερα τα επεισόδια πέραν από την αυτάρεσκη αυτοπροβολή των εμπλεκομένων ως «μαχητών» της ιδεολογίας τους; Η Ελλάδα δεν είναι και δεν υπάρχουν προϋποθέσεις να γίνει Βαϊμάρη. Ούτε ακόμη και στα αντιμνημονιακά χρόνια με κόσμο στους δρόμους υπήρχε τέτοιος κίνδυνος, αφού οι «ιστορικοί αντίπαλοι» ομονοούσαν στο βασικό, την αντιμνημονιακή στάση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια το βιολί του. Ο γνωστός Σπίρτζης, καθ’ ύλην αρμόδιος τομεάρχης, ξιφουλκεί γράφοντας «Ο Ελληνικός λαός και ο προοδευτικός κόσμος δεν ανεχόμαστε ούτε τη δράση ων νεοναζί ούτε την ένοχη αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη»
Τον εντυπωσιάζει ότι «φτάσαμε στο σημείο να γίνεται ρήψη μολότοφ εναντίον διαδήλωσης με τα ΜΑΤ να είναι απλοί θεατές. Πρώτη φορά το έμαθε να συμβαίνει (εκτός αν ερμηνεύει αυτό που είχε πει ο αρχηγός του, ανάλογα με ποια πλευρά είσαι όταν πέφτει η μολότοφ).
Όσο για τον εκπρόσωπο Νάσο Ηλιόπουλο, κατηγορεί τη ΝΔ ότι έχει ευθύνες γατί οι νεοναζί έχουν μετατρέψει το σχολείο σε πεδίο μάχης», και διαβεβαιώνει ότι «η κοινωνία για άλλη μια φορά θα συντρίψει τους νεοναζί».
Ψυχραιμία παιδιά. Η κοινωνία ήδη τους νίκησε. Δεν τους έβαλε στη Βουλή.
Πάντως εσάς δεν σας θυμόμαστε τόσο ένθερμους. Ενώ θυμόμαστε στον Σταύρο Δήμα να λέει ότι δεν θέλει να εκλεγεί ΠτΔ με τις ψήφους της ΧΑ, εσάς σας θυμόμαστε να προσδοκάτε από τη Χρυσή Αυγή να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο δηλώνοντας πως «οι ψήφοι δεν έχουν προέλευση» (Βούτσης).
Σας θυμόμαστε σε τσάρκες στο Καστελόριζο μαζί τους (συγκυβερνήτης Πάνος και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ). Θυμόμαστε με αφορμή τη σύναξη αυτή, υπουργός σας να λέει «πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της ΧΑ στο κλίμα δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης» (Παρασκευόπουλος).
Μάθαμε ότι με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ θα επέτρεπε στην ηγεσία της ΧΑ να έχουν ελαφρύτερες ποινές (Κοντονής). Είδαμε επίσης την επιλογή Θάνου στην επιτροπή Ανταγωνισμού να την υπερψηφίζει η ΧΑ.
Τα σκιάχτρα που υψώνονται δημιουργούν θέατρο σκιών.