«Χριστούγεννα χωρίς τον Μητσοτάκη;» αναρωτιόταν η Αυγή, ενώ ένας από τους τρεις συνταγματολόγους «σωματοφύλακες» του Τσίπρα, ξαναζήτησε να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «την παραίτηση δεν την επιτάσσει κάποια συγκεκριμένη συνταγματική διάταξη, αλλά προκύπτει εμμέσως από τη συνταγματική θεωρία και τη συνταγματική πράξη προηγμένων δημοκρατικά χωρών». Δηλαδή δεν ενημερώνει για τις διατάξεις του συντάγματος αλλά πολιτικολογεί. Δικαίωμά του όπως και όσων τον κρίνουν.
Όλη η προπαγάνδα ΣΥΡΙΖΑ και φίλιων δυνάμεων έχει επικεντρωθεί στον Μητσοτάκη. Όσο οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν καταλληλότερο του Τσίπρα, οι πιθανότητες επιστροφής του δεύτερου είναι μηδαμινές.
Βέβαια ο Μητσοτάκης… προσπαθεί να μειώσει ο ίδιος τη διαφορά, καθώς στο λάθος (όπως είπε) της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, προστέθηκαν ισχυρισμοί για αγνώστου προελεύσεως παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και του περιβάλλοντός τους. Προς το παρόν ισχυρισμοί, καθώς δεν έχουν τεκμηριωθεί, δεν έχουν παρασχεθεί αποδεικτικά στοιχεία, ώστε να χαρακτηριστούν αποκαλύψεις.
Το powergame.gr, που ανήκει στον Όμιλο Μαρινάκη έγραψε ότι ο μιντιάρχης είχε συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη το Σάββατο 5/11. Η Αυγή συμπέρανε ότι η συνάντηση δεν είχε αίσια έκβαση. Η ίδια εφημερίδα υπενθύμισε πως πριν από έναν μήνα έγραψε ότι «γνωστός και πολυπράγμων “ιδιοκτήτης” της χώρας λέγεται πως απαίτησε από το Μαξίμου να πληροφορηθεί» ποιοι έχουν πάρει τα λεφτά από το Ταμείο Ανάπτυξης». Αυτό βέβαια αποβαίνει υπέρ του Μητσοτάκη. Σαν να αναγνωρίζει η καλή εφημερίδα ότι ο όλος καυγάς γίνεται για το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης, και ποιοι θα το απομυζήσουν.
Φυσικά ο καυγάς και η πολιτική σπέκουλα δεν γίνεται εν κενώ. Γίνεται επί του υπαρκτού θέματος των υποκλοπών. Και όσο θα διατηρείται στην επιφάνεια, θα ροκανίζει την κυβερνητική αξιοπιστία και το πρωθυπουργικό προφίλ του Μητσοτάκη, που είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και όσων ενδιαφέρονται για το Ταμείο Ανάπτυξης. Χωρίς Μητσοτάκη, με τη ΝΔ σε εσωστρέφεια και αντιμαχόμενη, με το ΠΑΣΟΚ - έστω και ακούσιο- ακόλουθο, θα μπορέσει να επιστρέψει. Το ίδιο και τα συμφέροντα που ενδιαφέρονται για το Ταμείο
Ο έτερος πόθος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να μπλοκαριστεί κάποια δόση του Ταμείου λόγω των υποκλοπών. Θεωρεί ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορέσει να σταθεί ο Μητσοτάκης. Γι’ αυτό και έχει επενδύσει τόσα στην PEGA. Υποτίθεται ότι η επιτροπή δύναται να προτείνει αναστολή πληρωμών στις εμπλεκόμενες με spyware χώρες. Επιθυμία είναι, αλλά τα όνειρα τσάμπα είναι.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της PEGA, Jeroen Lenaers ξεκαθάρισε ότι αυτό που παρουσιάστηκε και είχε χαροποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο ένα «προσχέδιο» (κατά το οποίο «το σενάριο να βρίσκονται ιδιώτες πίσω από τις επιθέσεις του Predator είναι εξαιρετικά απίθανο». Κατά τον Lenaers «Μόνο η τελική έκθεση και οι συστάσεις της εξεταστικής επιτροπής, όπως εγκριθούν στο τέλος της περιόδου που ορίζει η εντολή μας, αντιπροσωπεύουν τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο σύνολό του».
H επιτροπή επίσης «καλωσόρισε την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να υιοθετήσει νέα νομοθεσία για τους όρους των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και με ισχυρότερη δικαστική εποπτεία (θα γίνει ίσως και εντός της εβδομάδας). Σημείωσε επίσης την ενεργή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, σε αντίθεση με τις αρχές άλλων κρατών, όπως της Πολωνίας ή της Ουγγαρίας, με τις οποίες, όπως τονίστηκε δεν υπάρχει καμιά σύγκριση ούτε ως προς το κράτος δικαίου ούτε ως προς την ελευθερία του τύπου.
Ωστόσο ο Μητσοτάκης ό,τι και να κάνει δεν θα αποφύγει από μέρος τμήματος του ευρωκοινοβουλίου και των ευρωπαϊκών κινημάτων «δικαιωματισμού» τον χαρακτηρισμό Ορμπαν. Όπως εκείνη η ανεκδιήγητη επιτροπή που μας κατέταξε στη θέση 108 ελευθερίας του Τύπου. Η όπως οι διάφορες καλοπληρωμένες ΜΚΟ που διακινούν ανθρώπους, και μας κατηγορούν για τα poushbacks. Και δεν μπορεί να ελπίζει ότι ο θόρυβος θα καταλαγιάσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε βούτυρο για το ψωμί του.
Η λύση θα μπορούσε να είναι η επιτάχυνση τη δικαιοσύνης στη διερεύνηση, σε συνδυασμό και με τη συνεισφορά της ΕΥΠ. Ένα κατάλογος ονομάτων είναι απλώς ένας κατάλογος. Πρέπει να τεκμηριωθεί ότι είναι κατάλογος παρακολουθούμενων. Ο γράφων το πιστεύει αλλά η πίστη δεν είναι απόδειξη. Παράλληλα η ΕΥΠ θα έπρεπε ήδη να γνωρίζει ποιος διαθέτει το pretador. Δεν θεωρούμε ότι το αξιοποιεί η κυβέρνηση, για τον λόγο ότι η ΕΥΠ διαθέτει αθέατα λογισμικά παρακολούθησης που δεν χρειάζονται sms για να ενεργοποιηθούν. Και ο χρόνος πιέζει.