Του Απόστολου Σκουμπούρη
Με διαθέσεις κριτικής και αυτοκριτικής, με οξείς σε κάποιες περιπτώσεις χαρακτηρισμούς, αλλά χωρίς να εγκολπώνονται ισοπεδωτικές απόψεις για… καταστροφή στο κόμμα επειδή μειώθηκαν τα ποσοστά το Σεπτέμβρη ή επειδή οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν εξαιρετικά αρνητικά δείγματα οι περισσότεροι βουλευτές αλλά και τα στελέχη του Ποταμιού. Στις χθεσινές ομιλίες, καταγράφηκε κριτική, σε κάποιες περιπτώσεις με ιδιαίτερη οξύτητα, αλλά γενικότερα δεν επικράτησαν υπεραπλουστεύσεις για αδιέξοδο δίχως αύριο, ενώ και οι «φωνές» για αλλαγή ηγεσίας δεν βρήκαν ουσιαστική ανταπόκριση. Και τούτο διότι οι περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι, ο λόγος που είναι σήμερα εκεί, είναι ο Στ. Θεοδωράκης και το τόλμημα να κάνει αυτή την κίνηση, εκεί που άλλοι είτε δίστασαν, είτε απέτυχαν… Οι περισσότεροι βουλευτές αλλά και στελέχη του κόμματος ήταν ενωτικοί, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των καιρών. Πάντως, χθες το βράδυ έγιναν και κάποια έντονα παράπονα για το οργανωτικό, δεδομένου ότι κάποιοι βουλευτές και στελέχη μίλησαν σε «καλές» ώρες, ήτοι από 19:00 έως 21:30 μ.μ. όπου ήταν γεμάτη η αίθουσα, ενώ άλλοι «στριμώχθηκαν» προς το τέλος, μετά τις 23:00, με αποτέλεσμα να αναβάλουν την ομιλία για σήμερα το πρωί.
Ιάσων Φωτήλας: Ο Κυριάκος είναι ο επόμενος κυβερνήτης της χώρας
«Κακά τα ψέματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο επόμενος κυβερνήτης της χώρας. Το θέμα είναι λοιπόν το Ποτάμι να μπορέσει να συνδράμει στον τόπο με ότι θετικό αντιπροσωπεύει, αλλά και να βγει ωφελημένο, ως πολιτική παράταξη και το ίδιο. Γι' αυτό το λόγο, προτείνω προγραμματική συμπόρευση με τη Ν.Δ. κάτω από αρχές και ξεκάθαρες προτεραιότητες». Με τις δηλώσεις αυτές στο liberal.gr ο βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας υπερασπίζεται την άποψή του για προγραμματική συνεργασία με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Φωτήλας αναφέρεται σε ξεκάθαρο πλάνο συνεργασίας, κάτω από προγραμματική βάση, οριοθετημένο με χρονοδιαγράμματα.
Δεν αναφέρεται ούτε σε… συγχώνευση, ούτε σε απορρόφηση, ούτε σε παύση της ξεχωριστής – αυτόνομης πορείας και οντότητας του Ποταμιού. Αν γίνει αυτό, αν συμπορευτεί προγραμματικά με τη Ν.Δ. το Ποτάμι, αυτό θα πρέπει να γίνει με το Σταύρο Θεοδωράκη μπροστάρη του κόμματος.
Ο ίδιος πιστεύει ότι η συνεργασία με το κόμμα της Ν.Δ. θα προσφέρει δύο – ουσιαστικούς – καταλύτες στο Ποτάμι.
1) Θα ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματος
2) Θα μπορέσει το Ποτάμι να κάνει πράξει, να υλοποιήσει όλα αυτά που πρεσβεύει αυτή τη διετία αλλά δεν μπορεί να τα μετουσιώσει σε όφελος προς την ελληνική κοινωνία.
Ο κ Φωτήλας επισημαίνει ότι «όσο και ωραία να είναι αυτά που πρεσβεύει το Ποτάμι, αν δεν μπορούν όλα αυτά να μπουν κυβερνητικό… άρμα, αν δεν μπορούν να μετουσιωθούν στην πράξη, τότε παραμένουν μόνο θεωρίες. Ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας και νομοτελειακά ο μόνος που μπορεί να διώξει αυτή την επικίνδυνη και καταστροφική για τον τόπο κυβέρνηση. Το Ποτάμι θα πρέπει να συστρατευτεί προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς η εποχή είναι εξαιρετικά κρίσιμη για να χάνεται χρόνος σε άλλου είδους πολιτικές ακροβασίες άλλων εποχών», σημειώνει ο κ. Φωτήλας. Παράλληλα συμπληρώνει ότι η Ν.Δ. χρειάζεται το Ποτάμι, καθώς μπορεί να γίνει ουσιαστικό «πάντρεμα» ιδεών και προγραμματικών προτεραιοτήτων, πάντα στη βάση των εξαιρετικά κρίσιμων στιγμών που διανύει η χώρα.
Ναι στο νέο κέντρο, αλλά χωρίς πρώην αρχηγούς και υπουργούς Από εκεί και πέρα, ο κ. Φωτήλας τονίζει στο liberal.gr ότι αν δεν «περάσει» η πρόταση για συμπόρευση με τη Ν.Δ. και το Συνέδριο υιοθετήσει την πρόταση της δημιουργίας ενός νέου κέντρου του κ. Θεοδωράκη, τότε ασφαλώς θα συμφωνήσει και θα συνταχθεί. Αλλά θέτει κάποιες προϋποθέσεις, με σημαντικότερη ο αρχηγός του νέου – ενιαίου – σχήματος να μην έχει διατελέσει ούτε αρχηγός κόμματος, ούτε υπουργός. Αυτό, εύλογα, αποκλείει τον κ. Θεοδωράκη από τη διεκδίκηση της ηγεσίας…
Χάρης Θεοχάρης: Επανεκκίνηση για τη χώρα, επανίδρυση για το Ποτάμι
Ιδιαίτερα οξύς για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τονίζοντας ότι «θα παραδώσουν μικρότερη χώρα από αυτή που παρέλαβαν», αλλά και έντονα επικριτικός προς κάποιες επιλογές της ηγεσίας του Ποταμιού ήταν στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χάρης Θεοχάρης. Τόνισε ότι η πρώτη αξιολόγηση είναι βέβαιο πως δε θα κλείσει και πολύ σύντομα θα οδηγηθούμε σε εκλογές. Εκεί θα κριθεί η διάσωση της χώρας.
Για το Ποτάμι τόνισε ότι «έδωσε στέγη σε πολλούς που ήταν πολιτικά άστεγοι, όμως έκανε και πολλά λάθη τα οποία στοίχησαν. Τόνισε ότι από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και μετά το Ποτάμι έπρεπε να επανιδρυθεί, μέσω ανανέωσης με την προσθήκη νέων ανθρώπων του μόχθου από την περιφέρεια, επαγγελματιών και δημιουργικών ανθρώπων.
Παράλληλα, σε οξύ τόνο επισήμανε ότι σήμερα υπάρχουν τρία Ποτάμια! Το πρώτο, το μεγάλο, αυτό που προσπάθησε να φέρει διψήφιο ποσοστό αλλά δεν τα κατάφερε. Το 2ο, μικρότερο ασφαλώς, είναι το Ποτάμι των εθελοντών, όλων αυτών που απολογούνται για όλους μας.
Και το τρίτο είναι το Ποτάμι της Σεβαστουπόλεως (σ.σ. τα γραφεία του κόμματος). Αυτό «με αστείες μεθοδεύσεις, εγγραφές μελών, αγνοεί τα δημοκρατικά καταστατικά που ψηφίζει» τόνισε ο κ. Θεοχάρης, λέγοντας «όχι στο Ποτάμι που είναι έτοιμο να κυβερνήσει με όποιον να 'ναι».
Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης έδωσε τη δική του… πλατφόρμα για τη χρησιμότητα του Ποταμιού, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία και τη λειτουργία του κράτους. Τόνισε ότι «εθνικός στόχος για τη χώρα είναι ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα κρατήσει τους νέους εδώ. Εξαφάνιση γραφειοκρατίας και απόσυρση – διώξιμο του κράτος από κάθε οικονομική δραστηριότητα».
Σπύρος Λυκούδης: Ξεκάθαρα υπέρ ενός νέου κεντρώου φορέα
Ξεκάθαρα υπέρ της δημιουργίας ενός νέου κεντρώου φορέα που θα στεγάσει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις με αναφορές τόσο στην κεντροδεξιά όσο και στην κεντροαριστερά τάχθηκε στην… συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης. Μίλησε για νέο σχήμα που θα ανοίξει δρόμους στο μεταρρυθμιστικό – προοδευτικό χώρο. «Το Ποτάμι, μπαίνοντας σ' αυτό το σχήμα, θα πρέπει να το κάνει συντεταγμένα, συγκροτημένα και οργανωμένα και όχι με προσωπικές στρατηγικές», συμπλήρωσε.
Ο βουλευτής του κόμματος τόνισε ότι «ο Σταύρος Θεοδωράκης τόλμησε εκεί που άλλοι δεν τόλμησαν. Κέρδισε με τον τρόπο του επιστήμονες, επαγγελματίες, δημιουργικούς ανθρώπους, οι ιδέες του διαδόθηκαν. Το Ποτάμι μας τίμησε και το τιμούμε», τόνισε ο βουλευτής και συνέχισε: «Κληθήκαμε μέσα σε λίγους μήνες να μπούμε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, Γενάρη του 2015 και Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Το αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου ήταν κακό, αλλά όχι καταστροφικό», τόνισε. Ο κ. Λυκούδης άσκησε κριτική στη λειτουργία του κόμματος τονίζοντας ότι «δεν είμαστε εργαστήριο προβληματισμού ή ιδεών, είμαστε κόμμα. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να κεντρίσουμε περισσότερο. Το Ποτάμι έχασε πολύ χρόνο με το να... ψάχνει αν είναι αριστερά ή δεξιά. Το αν οι μεταρρυθμίσεις έχουν προοδευτικό ή συντηρητικό πρόσημο».
Γιώργος Γραμματικάκης: Το σύνδρομο του αρνητισμού πρέπει να σταματήσει
«Το εθνικό καράβι κινδυνεύει να βυθιστεί αύτανδρο, οπότε δεν υπάρχουν περιθώρια για ακτιβισμούς, πολλές θεωρίες και καταστατικά» τόνισε στην ομιλία του ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης. «Φοβάμαι μια ανεπίστρεπτη καταστροφή, καθώς αυτή η κυβέρνηση έχει μια δαιμονική πολιτική ευφυΐα προς την καταστροφή», επισήμανε.
Μιλώντας για το Ποτάμι, υπεραμύνθηκε των επιτευγμάτων του κόμματος επισημαίνοντας ότι πέτυχε πολλά μέσα σε μόλις δύο χρόνια και κάλεσε τα μέλη και τους ψηφοφόρους να απομακρυνθούν από το σύνδρομο του αρνητισμού, όπως χαρακτηριστικά είπε. «Το Ποτάμι πέτυχε το αδιανόητο. Πέτυχε τη σύνθεση, από τα όρια της αριστεράς έως τα όρια της δεξιάς» τόνισε.
Όμως, παραδέχτηκε ότι πετύχαμε τη σύνθεση αλλά αποτύχαμε στις εκλογές. Χρειάζεται πιο μεγάλη προσπάθεια, δεν αρκεί η μεταρρυθμιστική ρητορική.
Ο κ. Γραμματικάκης επισήμανε ότι χρειάζεται και πλησίασμα της καθημερινότητας, η συμπόνια στον πολίτη, να μην ξεχνάμε να παραδεχτούμε τα καλά και τα θετικά της ελληνικής κοινωνίας! Η στείρα μεταρρυθμιστική ρητορική μας απομονώνει, επισήμανε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής.
Γιώργος Αμυράς: Δεν στέρεψαν οι λόγοι που μας ένωσαν
Αλληγορικός και άμεσος ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Αμυράς, που ξεκίνησε την ομιλία του με ρητορικά ερωτήματα, «απαντώντας» έτσι στις δημοσκοπήσεις στις οποίες κακώς κάποια στελέχη δίνουν υπερβολικά μεγάλη βαρύτητα, όπως σημείωσε. Ρώτησε ο κ. Αμυράς: «Στέρεψε το Ποτάμι; Στέρεψε η ανάγκη για αξιοκρατία στο δημόσιο και την κοινωνία; Στέρεψε η επιθυμία για ένα κράτος θεσμών; Πως θα σηκωθούμε;».
Ο κ. Αμυράς πρότεινε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Με… Μπαλτάδες, διορισμούς, διαφθορά και απευθείας αναθέσεις δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε επισήμανε. Κάλεσε όλους τους βουλευτές, τα στελέχη αλλά και τον επικεφαλής Στ. Θεοδωράκη να «τρέξουν» προβάλλοντας ότι πρεσβεύει το Ποτάμι.
Παράλληλα, έκανε αυτοκριτική λέγοντας «κάναμε λάθη όλοι», ενώ ζήτησε συγγνώμη από τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη (σ.σ. αποχώρησε χθες από το συνέδριο χωρίς να μιλήσει), τονίζοντας ότι «δεν ήταν η αρμόζουσα η φιλοξενία που του παρείχαμε. Του ζητάω εγώ συγγνώμη», συμπλήρωσε. Τέλος, ο κ. Αμυράς επισήμανε ότι παρά τα όποια λάθη το Ποτάμι είναι αυτό που έχει το ηθικό πλεονέκτημα. «Λέμε πάντα την αλήθεια, δίνουμε προτάσεις», συμπλήρωσε.
Αντιγόνη Λυμπεράκη: Κριτική στους πεσιμιστές
Έντονη κριτική στους πεσιμιστές και σε όσους «έσπευσαν να κάνουν μνημόσυνο στο Ποτάμι» ήταν η Αντιγόνη Λυμπεράκη, ρωτώντας ρητορικά: «Μήπως σύντροφοι υποσχέθηκε σε κανέναν το Ποτάμι ότι θα ανεβάζει κάθε χρόνο τα ποσοστά του και θα εξασφάλιζε καριέρες σε όλους; Είχε πει κανείς ότι θα είναι εύκολος ο δρόμος; Ότι δεν θα έχει εμπόδια; Χρειάζεται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Λυμπεράκη, μιλώντας αργά μετά τις 22:30 μ.μ.