Ο τρόπος, με τον οποίο έχουν αποφασίσει στη Χαριλάου Τρικούπη να διαχειριστούν (ξανά) την υπόθεση των Τεμπών, κινδυνεύει να φέρει το ΠΑΣΟΚ σε χειρότερη θέση ακόμη κι από αυτήν της κυβέρνησης η οποία – και είναι απολύτως λογικό – υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις.
Επίσης, λογικό, θα ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση να μην εμφανίζει ίδιες και μεγαλύτερες δημοσκοπικές απώλειες. Όμως συμβαίνει ακριβώς αυτό. Η ηγεσία και τα στελέχη μπορεί να διαβεβαιώνουν ότι απεχθάνονται τον λαϊκισμό και την εργαλειοποίηση της οργής της κοινωνίας, όμως εκτρέφουν και τα δυο, ομολογουμένως με περισσότερη «αβρότητα» και προσοχή σε σχέση με τα κόμματα πιο αριστερά τους.
Βουλευτής ή στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει διανοηθεί να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση «είναι δολοφόνος» όπως είπαν οι Αλεξιάδης και Πολάκης του ΣΥΡΙΖΑ όμως, παρόλα αυτά, αποδίδουν μια εξίσου βαριά κατηγορία: της οργανωμένης και μεθοδευμένης συγκάλυψης. Χωρίς καν να κρατούν την επιβεβλημένη επιφύλαξη για την τελική ετυμηγορία της δικαιοσύνης. Συνεργούν στο να μπετοναριστεί σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας η αίσθηση, ότι δικαίως δεν εμπιστεύεται κανέναν θεσμό. Ούτε τη δικαιοσύνη, η οποία όπως παραδέχονται οι ίδιες οι οικογένειες των θυμάτων, διεξάγει μια υποδειγματική έρευνα με τον εφέτη ανακριτή να έχει γυρίσει τον κόσμο ανάποδα προκειμένου να μην αφήσει τίποτα εκτός του πεδίου της.
Πριν ένα χρόνο, ο κ. Ανδρουλάκης – ως αρχηγός του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και με τον ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση – εκμεταλλεύτηκε αστραπιαία δημοσίευμα με κραυγαλέο τίτλο (αλλά αναντίστοιχο περιεχόμενο) που υπονοούσε «μονταζιέρα Μαξίμου» για να ζητήσει τη «συγκρότηση αντιπολιτευτικού μετώπου από τα δημοκρατικά κόμματα».
Στο αντικυβερνητικό προσκλητήριο τότε, είχαν ανταποκριθεί το ίδιο αστραπιαία ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά και συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Με ιδιοτελή υπολογισμό, καμουφλαρισμένο πίσω από τη δικαιολογία της θεσμικής αναμονής του πορίσματος του ΕΜΠ, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ανταποκρίθηκε εξίσου στο αντίστοιχο προσκλητήριο Φάμελλου και Χαρίτση προκειμένου να καταθέσουν από κοινού πρόταση μομφής. Ενδεχομένως να πιστεύει, ότι οι κεντρώοι ψηφοφόροι θα εκτιμήσουν ότι αυτή τη φορά συγκρατήθηκε και δεν έτρεξε να συναντηθεί με τους προοδευτικούς συμμάχους του κατά του Μητσοτάκη. Οι οποίοι παρεμπιπτόντως του είναι απολύτως αναγκαίοι για να καταθέσει τελικά την πρόταση μομφής.
Το ΠΑΣΟΚ έχει πέσει σε διπλή παγίδα: να καταγγέλλει διαρκώς την κυβέρνηση ως επικίνδυνη, αλλά να αδυνατεί να διεκδικήσει το ρόλο εκείνου που θα απαλλάξει τη χώρα απ' αυτήν.
Ρωτήθηκε χθες ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ότι εφόσον θεωρούν δεδομένη και αυταπόδεικτη τη συγκάλυψη, αν η κυβέρνηση μπορεί να σταθεί ή αν πρέπει να πάμε σε εκλογές. Έκανε ότι δεν άκουσε την ερώτηση και την προσπέρασε απαντώντας με τη γενικότητα: «Εμείς πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες από την ώρα του δυστυχήματος για τον τρόπο που το διαχειρίζεται». Ακόμη και ο «τουρίστας» της πολιτικής, Στέφανος Κασσελάκης, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όταν ο Ανδρουλάκης υπέβαλε για τη fake μονταζιέρα πρόταση μομφής, είχε απαιτήσει πρόωρες εκλογές με την ανεκδιήγητη προτροπή στον πρωθυπουργό: «να παραιτηθεί ήρεμα…».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επίγνωση του πολιτικού αδιεξόδου του (στο οποίο εγκλωβίζει και το κόμμα) και δεν τολμά ούτε καν να υπαινιχθεί εκλογές. Ορθώς πράττει. Θα συνεχίσει όπως φαίνεται όμως, να εισφέρει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του στον ακροδεξιό αντισυστημισμό των Βελόπουλου και Λατινοπούλου. Μέχρι να τους φέρουν προς των πυλών…