Κλιμάκωση του ενδοκυβερνητικού εμφυλίου για τις αποκρατικοποιήσεις μαρτυρά το χθεσινό ξέσπασμα του Π. Σκουρλέτη στον Real FM κατά του ΤΑΙΠΕΔ και προσωπικά κατά του προέδρου του Στέργιου Πιτσιόρλα.
Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του Πιτσιόρλα, ευθέως προσωπική, και πιο αναβαθμισμένου επιπέδου από εκείνες των Θ. Δρίτσα και Χρ. Σπίρτζη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν κατηγόρησε μόνο το ΤΑΙΠΕΔ ως "τρόικα εσωτερικού" και πως έχει δικό του "σχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις" διαφορετικό από της κυβέρνησης.
Το πήγε παραπέρα, καθώς ισχυρίστηκε πως το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται πίσω από διαρροές στα μέσα ενημέρωσης κατά υπουργών, υποννοώντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως οι διαρροές αυτές "υποστηρίζονται" οικονομικά από το ίδιο το Ταμείο με τα δημόσια χρήματα που αυτό διαχειρίζεται !
"Επειδή ακριβώς (σσ: το ΤΑΙΠΕΔ) διαχειρίζεται και χρήματα, αυτές πάντοτε οι διαρροές έχουν ανάγκη και από οικονομική βοήθεια", είπε χαρακτηριστικά ο Π. Σκουρλέτης. Στο σχόλιο που του έγινε πως αυτό που εννοεί είναι βαρύ και χρήζει διευκρινίσεων, απάντησε : "Κοιτάξτε τα ρεπορτάζ των τελευταίων μηνων σε όλες τις εφημερίδες, υπάρχει ένα κέντρο και - επειδή έχουμε εμπειρία- ξέρουμε πώς καμιά φορά τροφοδοτούνται αυτά τα δημοσιεύματα".
Σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις Σκουρλέτη πήρε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, αδειάζοντας κομψά τον υπουργό. "Το ΤΑΙΠΕΔ ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου έχει τις δικές του αυτόνομες διαδικασίες που προκύπτουν από το καταστατικό λειτουργίας του", δήλωσε ερωτηθείς από τον ΣΚΑΙ. "Τα στελέχη του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ που διορίζονται από τη κυβέρνηση κινούνται στο πλαίσιο των αποφάσεων των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων τα οποία ασκούν και το σχετικό έλεγχο", συμπλήρωσε η Γεροβασίλη.
Το ερώτημα είναι επομένως το εξής. Για ποιό λόγο, ο επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του Α. Τσίπρα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους Θ. Δρίτσα και Χρ. Σπίρτζη, απασφάλισε χθες σε τέτοιο βαθμό κατά του ΤΑΙΠΕΔ.
Μια ερμηνεία για την καταγγελία του ότι το ΤΑΙΠΕΔ σιγοντάρει την -κατα το ΣΥΡΙΖΑ- "τρόικα εσωτερικού" θα μπορούσε να είναι πως πρόκειται για μια κίνηση πολιτικού εντυπωσιασμού σε μια πολύ δύσκολη για τη κυβέρνηση συγκυρία.
Τι άλλο είπε χθες ο υπουργός ; Πως το ΤΑΙΠΕΔ έχει ένα "δικό του σχέδιο που εφαρμόζει στο πλαίσιο των διιωτικοποιήσεων", ότι "ουσιαστικά διεκδικεί έναν πολιτικό ρόλο", ότι αυτό φαίνεται από "τον πολυσχιδή και πολυπράγμονα κ. Πιτσιόρλα ο οποίος κινείται έξω από το σχέδιο της κυβέρνησης", ενώ σε παρατήρηση που του έγινε πως ο τελευταίος αποτελεί επιλογή του Πρωθυπουργού, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε "γίνονται και λάθη στις επιλογές".
Τραβώντας μερικές "αριστερές γκαζιές", ο υπουργός κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που μπροστά στα νέα μέτρα ζουν τη δική τους διάψευση προσδοκιών και αυτοακύρωση -για να θυμηθούμε και τον Θ. Δρίτσα. Τι πιο εύκολο, παρά να τα "χώσει" στο φορέα που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας τις μισητές, τις τόσο δύσκολα διαχειρίσιμες πολιτικά, για το ΣΥΡΙΖΑ, αποκρατικοποιήσεις. Καταγγέλοντάς το ΤΑΙΠΕΔ, ποιός ξέρει, το αριστερόμετρο μπορεί και να γράψει μερικούς πόντους.
Υπάρχει όμως κάτι ακόμη. Το ξέσπασμα του υπουργού μπορεί να σχετίζεται και με τις πιέσεις των δανειστών οι ιδιωτικοποιήσεις να μη περιοριστούν στις εννέα, όπως επιμένει η κυβέρνηση, παρά να γίνουν περισσότερες. Σύμφωνα άλλωστε με πηγές των θεσμών, κάποιοι ζητούν οι ιδιωτικοποιήσεις να γίνουν 27, λίγο πάνω απ' όσες περιελάμβανε το σχέδιο ανάπτυξης του ΤΑΙΠΕΔ που συνόδευε τον Αύγουστο το μνημόνιο. Εφόσον περάσουν οι πιέσεις αυτές, κάποια από αυτά τα επιπλέον περιουσιακά στοιχεία θα πάρουν το δρόμο της αποκρατικοποίησης πιθανώς και εντός του 2017.
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες πιέσεις ασκούνται και για την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ που βρίσκεται στον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ. Τραβώντας το πέπλο της ιδεολογίας, βρίσκει κανείς από κάτω το φόβο πολλών υπουργών ότι θα απολέσουν εξουσία. Χάνοντας τον έλεγχο του λιμανιού ο κ. Δρίτσας αποδυναμώθηκε πολιτικά, γι' αυτό και φωνάζει. Το αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει και τις φωνές Σκουρλέτη. Έχει κάνει σημαία του ότι κατάφερε να αποτρέψει τη πώληση της Μικρής ΔΕΗ, αλλά τυχόν επιμονή των δανειστών για πώληση του 17% της επιχείρησης, αυτόματα αυτοακυρώνει το πολιτικό του οπλοστάσιο.
Από την άλλη, αυτό που δεν παραδέχεται δημόσια ούτε ο κ. Σκουρλέτης, ούτε κανείς άλλος στη κυβέρνηση είναι πως οι δανειστές θα έχουν το πάνω χέρι στο νέο Ταμείο Αξιοποίησης για τη Δημόσια Περιουσία. Το σώμα που θα το εποπτεύει (Εποπτικό Συμβούλιο) θα έχει 5μελές ΔΣ, τρία μέλη του οποίου θα διορίζονται από την ελληνική πλευρά και δύο από τους ξένους, εκ των οποίων ο ένας θα είναι και ο Πρόεδρός του.
Το σίριαλ σε κάθε περίπτωση θα έχει πολλές ακόμη συνέχειες. Όπως προανήγγειλε ο κ. Σκουρλέτης, πρόκειται να θέσει το θέμα του ΤΑΙΠΕΔ στην επόμενη συνεδρίαση των κυβερνητικών οργάνων, και συγκεκριμένα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) το οποίο μπορεί και να συνεδριάσει τη Δευτέρα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πάνος Σκουρλέτης αφήνει βαρύτατα υπονοούμενα, τέτοια που να μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε μήνυση εναντίον του. Το Φεβρουάριο είχε δημόσια κατηγορήσει τον Πολ Ραίτ διευθύνων σύμβουλο της Eldorado Gold ότι παίζει κερδοσκοπικά παιχνίδια με τη μετοχή της εταιρείας του και ότι αυτά βρίσκονται πίσω από τις απειλές ότι θα σταματήσει την επένδυση στις Σκουριές. Λίγες ημέρες μετά ο κ. Ράιτ προειδοποίησε τον υπουργό πως πρόκειται να καταθέσει αγωγή εναντίον του στα δικαστήρια για δυσφήμηση. Τελικά, ο κ. Σκουρλέτης ανέκρουσε πρύμναν, και ζητώντας στην ουσία “συγνώμη” από τον κ. Ραίτ, έκανε λόγο στις 31 Μαρτίου για την ανάγκη συμβιβασμού με τους Καναδούς προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να συνεχιστεί η επένδυση.