Σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο της 9ης Ιουλίου 2015 είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Μνημονίου, εκτός από τον Π. Λαφαζάνη, υποστηρίζει ο Δ. Μάρδας, με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να δηλώνει πως «το plan B ήταν το παράλληλο σύστημα πληρωμών».
Σε συνέντευξή του στον Real Fm, ο κ. Μάρδας αναφερόμενος στο υπουργικό συμβούλιο στο οποίο είχε συζητηθεί και η επιστροφή στη δραχμή, καθώς και άλλα φλέγοντα ζητήματα, τόνισε πως «σΟ το υπουργικό συμβούλιο που έγινε στις 9 Ιουλίου ο Πρωθυπουργός είπε: Έχουμε δύο λύσεις, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα. Η μία λύση είναι ένα επώδυνο μνημόνιο με όλες τις προσπάθειες που έχουμε κάνει και ό,τι ακριβώς έχει γίνει ή επιστροφή στη δραχμή"».
Ο κ. Μάρδας σημείωσε πως «εκεί μίλησαν όλοι και κινήθηκαν υπέρ του μνημονίου. Μόνο ο Λαφαζάνης είχε διαφοροποιηθεί. Εκεί έγινε μία πρώτη συζήτηση να μπούμε στο Νομισματοκοπείο και να πάρουμε τα χρήματα και μου είπε ότι το γνώριζα και το έκρυβα κλπ. Του απάντησα τότε ότι αυτά τα χρήματα δεν είναι δικά μας, ακόμη και αν τα γνώριζα και πως αν μπαίναμε μέσα, θα μπορούσαμε να θεωρηθούμε ως κλέφτες γιατί δεν είναι δικά μας αυτά τα χρήματα». «Εκεί αποφασίστηκε το μνημόνιο και ό,τι ακριβώς έγινε», πρόσθεσε ο κ. Μάρδας.
Ανέφερε ακόμη πως «όλα αυτά τα λογοτεχνήματα για δραχμές, ενώ δεν υπήρχε μία τέτοια πολιτική, δεν την έβλεπα τουλάχιστον. Σε τεχνικό επίπεδο δεν υπήρχε η παραμικρή ετοιμασία, ούτε διερεύνηση ούτε σκέψη για τέτοιο πράγμα. . Εκείνο το τετραήμερο (σ.σ.: 5-9 Ιουλίου), στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τέτοια συζήτηση δεν έγινε ούτε στους διαδρόμους», τόνισε.
Ερωτηθείς εάν σε εκείνο το υπουργικό συμβούλιο, διερωτήθηκε κανείς εάν ήταν εφικτό να επιστρέψουμε στη δραχμή είπε: «Διάφορες συζητήσεις γίνονταν αλλά… η θέση όλων ήταν το μνημόνιο, οπότε δεν υπήρξε συζήτηση για τη δραχμή. Ο μόνος ο οποίος αναφέρθηκε ήταν ο Λαφαζάνης».
Απαντώντας στο αν ένας υπουργός θα μπορούσε να κάνει επαφή με τη Ρωσία και να διερευνήσει το ενδεχόμενο αυτό, ο κ. Μάρδας τόνισε ότι «ένας υπουργός μπορεί να κάνει ό,τι θέλει διερευνητικά. Δεν το γνωρίζω όμως και δεν το είχα ακούσει».
«Το Plan B ήταν το παράλληλο σύστημα πληρωμών»
Αναφερόμενος στο εναλλακτικό σχέδιο εκείνης της περιόδου, ο κ. Μάρδας υποστήριξε ότι «το plan B ήταν το παράλληλο σύστημα πληρωμών», για να προσθέσει: «Ήταν ένα σύστημα ρευστότητας, δεν ήταν ένα σύστημα επιστροφής στη δραχμή. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι τη δραχμή την είχε ως μπλόφα. Εγώ θυμάμαι ότι ο Βαρουφάκης σε Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι η επιστροφή στη δραχμή θα είναι καταστροφή. Θεωρώ ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του δεν είχε την επιστροφή στη δραχμή απλά μπλόφαρε με τη δραχμή. Είχε κατά νου ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών που στον χρόνο που μπήκε, όπως μπήκε και με τις τεχνικές που μπήκε, δεν μπορούσε να εφαρμοστεί».
Στη συνέντευξή του στον Real Fm, ο κ. Μάρδας υπεραμύνθηκε της επιλογής για ρήξη, χαρακτηρίζοντάς την ως «σωστή» στρατηγική, ωστόσο διατύπωσε την άποψη ότι «η τακτική του πολέμου ήταν λάθος και την ουσιαστική ευθύνη τη φέρει ο στρατηγός που είναι ο Βαρουφάκης. Την πολιτική ευθύνη σαφώς τη φέρει ο Πρωθυπουργός. Αν χρεοκοπούσε η χώρα, την ευθύνη θα την έφερε το ΓΛΚ γιατί δεν έκανε ό,τι έπρεπε για να μην χρεοκοπήσει η χώρα».