Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής την Πάρνηθα, προκειμένου να ενημερωθεί επί τόπου για το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα, όπως έγινε γνωστό από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.
Συγκεκριμένα, έφτασε μέχρι το Πυροφυλάκιο της Κυράς, στην κορυφή του βουνού, και ενημερώθηκε από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης με εναέρια και επίγεια μέσα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα σε εξέλιξη στο δυτικό μέτωπο της πυρκαγιάς, έχοντας από το σημείο πλήρη εικόνα των περιοχών που επλήγησαν.
Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης και ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Βαγγέλης Γκουντούφας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε τα έργα που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται για τη διεύρυνση των αντιπυρικών ζωνών που είχαν δημιουργηθεί πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων προστασίας.
Ήδη, ξεκίνησε η καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών σε επιχειρήσεις των περιφερειακών ενοτήτων Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, από την περιφέρεια Αττικής, σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εγκαταστάσεις, καλλιέργειες, άλλες επιχειρήσεις και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επλήγησαν, για ζημιές που αφορούν κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, εμπορεύματα, πρώτες ύλες.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις πυρκαγιές στην περιοχή της Πάρνηθας έπειτα από λεπτομερή χαρτογράφηση της Επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΑΑΔΕΤ) και σύμφωνα με την ανάλυση δορυφορικών εικόνων Sentinel-2, VIIRS και MODIS καταγράφουν την καμένη έκταση να ανέρχεται στα 6.433 εκτάρια/64.330 στρέμματα, 47% της οποίας βρίσκεται εντός της Προστατευόμενης Περιοχής Όρος Πάρνηθα.
Όπως φαίνεται και στον χάρτη, ο Εθνικός Δρυμός είχε καεί και πάλι στο παρελθόν, το 2007, γεγονός που δυσχεραίνει περισσότερο την αναγέννησή του εδάφους. Στις καμένες εκτάσεις περιλαμβάνονται κυρίως δάση κωνοφόρων, μικτό δάσος, σκληροφυλλική βλάστηση και μεταβατικές δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις σύμφωνα με το προϊόν Land Use/Land Cover του προγράμματος Copernicus.
Νωρίτερα, ο Διευθυντής Γραφείου Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός ανακοίνωσε πως «από σήμερα θα ξεκινήσουν να μπαίνουν τα λεφτά της πρώτης «Αρωγής» για τις πυρκαγιές του Ιουλίου».
Επίσης, αναφέρθηκε στις πυρκαγιές λέγοντας ότι «έχουμε πρωτόγνωρες συνθήκες, γι' αυτό και κάνουμε όλο και περισσότερα. Ενισχύσαμε το Πυροσβεστικό Σώμα, το έμψυχο δυναμικό, αυξήθηκαν τα εναέρια μέσα, ενισχύθηκαν οι εθελοντές και η εκπαίδευσή τους», μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Αναφερόμενος στις πρωτόγνωρες συνθήκες διευκρίνισε: «Είναι η πρώτη χρόνια που έχουμε 7 φορές μέσα στην έως τώρα αντιπυρική περίοδο επίπεδο επικινδυνότητας 5. Από τότε που μετρώνται αυτά τα στοιχεία και υπάρχει αυτός ο δείκτης, κατά μέσο όρο, 2 μέρες μέσα στην αντιπυρική περίοδο είχαμε τέτοια επίπεδα επικινδυνότητας. Φέτος είχαμε 7 μέρες. H δεύτερη χειρότερη φορά ήταν οι 4 φορές που είχαμε επίπεδο επικινδυνότητας 5 το καλοκαίρι του 2021, με τις φωτιές στην Εύβοια, στην Βαρυμπόμπη κ.ο.κ».
«Σε όλα τα πεδία κάνουμε ό,τι μπορούμε, όπως και στην πρόληψη. Και πάλι με συγκεκριμένο παράδειγμα, στον Έβρο έχουμε 6 εκατομμύρια υλοποιημένα έργα πρόληψης, αντιπυρικών κ.ο.κ. Και όμως ούτε αυτό άρκεσε», συμπλήρωσε, αναδεικνύοντας το μέγεθος της κλιματικής κρίσης.