«Βγαίνουμε από τα σπίτια μας και βαδίζουμε στα τυφλά, στην πιο κρίσιμη φάση», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, ενώ εμφανίστηκε δίχως καμία εποικοδομητική πρόταση, ασκώντας μόνο κριτική στην κυβέρνηση και επαναφέροντας δήθεν σκάνδαλα.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάστηκε εκ νέου αρνητικός στο άνοιγμα των σχολείων, παραδεχόμενος βέβαια ότι δεν είναι ειδικός, απλώς… μιλάει με τους ειδικούς! «Ποια αλήθεια είναι η εξήγηση για την επιλογή να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια από τις 18 Μαΐου; Ποια είναι η λογική πίσω από αυτή την απόφαση; Και ποια η λογική να ανοίξετε ακόμα και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, απόφαση από την οποία ευτυχώς την τελευταία στιγμή ανακρούσατε πρύμναν, χάρη στην αντίδρασή μας, αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης; Ειλικρινά δυσκολεύομαι πάρα πολύ να καταλάβω γιατί σε ένα θέμα που διχάζει βαθιά την επιστημονική κοινότητα σπεύδετε εσείς προσωπικά να πάρετε την απόφαση που ενέχει τους μεγαλύτερους κινδύνους για την δημόσια υγεία», είπε και παρουσίασε εμπιστευόμενος προφανώς τους Ιταλούς λοιμωξιολόγους έναντι των Ελλήνων μια πρόταση της αντίστοιχης Ιταλικής Επιτροπής λοιμωξιολόγων προς την ιταλική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, λοιπόν, στο άνοιγμα των σχολείων θα οφείλεται το ένα τρίτο από τα συνολικά πιθανά νέα κρούσματα που θα προέκυπταν σε περίπτωση που επανερχόταν σε απόλυτα κανονικούς ρυθμούς η ζωή. «Τι είναι αυτό που σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση; Είναι στρατηγική για ανοσία της αγέλης; Ή μήπως σκέψη να αποκτήσει μεγαλύτερη ανοσία ο πληθυσμός; Το πιθανότερο είναι, το ρίσκο να οφείλεται στη επιθυμία σας να δρέψετε δάφνες νικητή, όπως το συνηθίζετε τελευταία, και η βιασύνη σας να προσποιηθείτε ότι τάχα επιστρέψαμε αμέσως στη κανονικότητα. Ενώ πολύ καλά γνωρίζετε ότι κανονικότητα δε θα υπάρχει στη ζωή μας για πολύ καιρό ακόμα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη χρήση των μασκών λέγοντας: «Δε μας είπατε γιατί η χρήση μασκών από το πληθυσμό, ήταν το Μάρτιο ανώφελη έως επικίνδυνη, αλλά το Μάιο επιβεβλημένη. Και μάλιστα με υψηλό πρόστιμο για όποιον δε φορά. Μόνο μας είπατε δική σας η ευθύνη. Και νομίζω ότι αυτή δεν είναι υπεύθυνη στάση ηγεσίας. Εύχομαι και ελπίζω οι ανησυχίες και οι φόβοι μου να είναι υπερβολικοί. Αλλά υπεύθυνη στάση αυτή δε τη λες. Το λιγότερο αλλοπρόσαλλη, με μεγάλη δόση κοινωνικής, κομματικής, και προσωπικής μεροληψίας τη λες».
Την ίδια ώρα ο Αλ. Τσίπρας θεώρησε ότι η κυβέρνηση έκανε τον κορονοϊό ευκαιρία για περάσει τις ρυθμίσεις που δήθεν «ευνοούν τους ιδιώτες της υγείας, τους μεγάλους εργοδότες και τους ισχυρούς φίλους σας». «Όπως τον πρόεδρο του ΣΕΒ, που τις υποδείξεις του εφαρμόζετε με θρησκευτική ευλάβεια. Έχοντας δίπλα σας στο Μαξίμου τον πρώην διευθυντή του. Και που ξαφνικά ανακαλύψατε ότι οι ταχυμεταφορές είναι ο πρώτος κλάδος που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Αλλά και ευκαιρία για να εγκαταστήσατε ένα αντιδημοκρατικό, πανταχού παρόν, ανεξέλεγκτο και επικίνδυνα αλαζονικό και ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας. Το οποίο, είναι κοινό μυστικά πια, ότι έχει όχι απλώς κομματικές αναφορές, αλλά και απευθείας αναφορές στο πρόσωπο σας.Κι αυτή, πολύ φοβάμαι, είναι η ελληνική εκδοχή του Ορμπανισμού, κύριε Μητσοτάκη», τόνισε.
Ειδική μνεία έκανε στα χρήματα που θα δοθούν προς τα ΜΜΕ διαμαρτυρόμενος ουσιαστικά ότι κάποια εξ αυτών… αποκλείονται. «Που πήγαν αυτά τα λεφτά θα μας πείτε; Γιατί καταργείτε τη διαύγεια για να μοιράσετε χρήμα στα ΜΜΕ χωρίς καθορισμένα και με διαφάνεια κριτήρια; Και αποκλείετε μάλιστα μη αρεστά σε σας και στην κυβέρνηση ΜΜΕ; Δεν είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους αυτό; Δεν είναι απόπειρα εξαγοράς, ακόμα και εκβιασμού, θα έλεγα. Επιβράβευσης των «φρόνιμων» και τιμωρίας των «άτακτων»; Εκμεταλλεύεστε την πανδημία ως ευκαιρία, για να στήσετε ή να εμπεδώσετε, σχέσεις εξάρτησης και απόλυτου ελέγχου της πληροφόρησης των πολιτών, κύριε Μητσοτάκη», σημείωσε.
Την ίδια ώρα μίλησε για πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και κανιβαλισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος μεγάλων συμφερόντων ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε επιδοτούμενους άνεργους. Ανασφαλείς, και προβληματισμένους για το αύριο, νομοθέτησε την εκ περιτροπής εργασία για να κάνετε πράξη το μισή δουλειά – μισός μισθός και άφησε νεξέλεγκτες τις απολύσεις.
Κριτική άσκησε και για τα χρήματα που διέθεσε η χώρα μας για την πανδημία. Παρουσίασε τα εξής νούμερα: Η Γερμανία κάνει παρεμβάσεις ύψους άνω του 50% του ΑΕΠ. Η Γαλλία άνω του 25 % του ΑΕΠ. Η Ιταλία 40% του ΑΕΠ. Και η Ελλάδα 3,5%».