Α. Τσίπρας: Φταίνε οι ΜΚΟ για το χάος των τελευταίων ωρών στην Ειδομένη

Α. Τσίπρας: Φταίνε οι ΜΚΟ για το χάος των τελευταίων ωρών στην Ειδομένη

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε έκκληση στους πρόσφυγες να σταματήσουν να σκέφτονται την πιθανότητα διαφυγής τους από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας ενώ έριξε το φταίξιμο για το χάος των τελευταίων ωρών στις μη κυβερνητικές οργανώσεις. 

Ο πρωθυπουργός, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε με τον Αρμένιο πρόεδρο Σερζ Σαρκισιάν, έκανε έκκληση στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και σε διάφορες άλλες διεθνείς οργανώσεις να παρέμβουν: «Πρέπει να ελεγχθεί άμεσα η παραπληροφόρηση, δεν μπορεί να έχουν τον έλεγχο της πληροφόρησης παραοργανώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια κάλεσε τους πρόσφυγες να μεταβούν στα κέντρα υποδοχής, αφού δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής τους: «Δεν υπάρχει περίπτωση να ξανανοίξει ο Βαλκανικός διάδρομος» διεμήνυσε και πρόσθεσε: «Σε σχέση με τον πληθυσμό μας έχουμε δεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας σε hotspots και κέντρα μετεγκατάστασης. Η Ελλάδα ανέλαβε υποχρεώσεις πέρα από τις δυνατότητες τις, δούλευε σε συγκεκριμένο σχεδιασμό, το κάναμε με δεδομένο ότι ο βαλκανικός διάδρομος θα παρέμενε ανοιχτός, με απαράδεκτες μονομερείς ενέργειες έκλεισε» τόνισε.

«Από το υστέρημα των δυνατοτήτων μας έχουμε δώσει για να παράσχουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε χιλιάδες ανθρώπους που ρισκάρουν τη ζωή τους διωκόμενοι τρομοκρατικές επιθέσεις και ψάχνουν να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

Πριν από τις δηλώσεις, υπογράφτηκαν σειρά διμερών συμφωνιών. Υπήρξε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και ανταλλαγή απόψεων για τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας και, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, επικεντρώθηκαν στον οικονομικό τομέα που υπάρχουν δυνατότητες να προχωρήσουν με πιο γοργά βήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, συζητήθηκαν δυνατότητες συνεργιών σε διακρατικό επίπεδο και στον ιδιωτικό τομέα. Υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της υγείας και της ιατρικής. Υπογράμμισαν οτι η εκπαίδευση και ο πολιτισμός κατέχουν κεντρική θέση στις σχέσεις των δύο λαών και ανανέωσαν τη συνεργασία, υπογράφοντας δυο εκτελεστικά προγράμματα στον τομέα του πολιτισμού και τον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας. 

Υποδεχόμενος τον Αρμένιο πρόεδρο, ο κ. Τσίπρας επισήμανε τις στενές σχέσεις που συνδέουν τους δύο λαούς αλλά και τους κοινός αγώνες για την υπεράσπιση του δίκιου.

Είπε ότι «αν και γεωγραφικά η απόσταση που μας χωρίζει είναι πολύ μεγάλη, συναισθηματικά η απόσταση είναι πάρα πολύ μικρή, σχεδόν δεν υπάρχει» τόνισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Οι σχέσεις μας μέσα στους αιώνες έμειναν πολύ στενές και πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή την ιστορικότητα των σχέσεων των δύο λαών μας, για να ανταποκριθούμε από κοινού στις προκλήσεις της νέας εποχής».

Ανέφερε ότι η επίσκεψη του κ. Σαρκισιάν και η δυνατότητα που θα έχουν να δουν διμερή θέματα μπορεί να συμβάλει στο να δημιουργηθεί ένα νέο ξεκίνημα στις παραδοσιακά στενές θερμές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς. 

«Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στη μεγάλη πρόκληση της προσφυγικής κρίσης. Οι λαοί μας ξέρουν από προσφυγιά και έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες προκλήσεις στο παρελθόν, ξεριζωμού, γενοκτονίας, εθνοκάθαρσης, και γι'' αυτό βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του ανθρωπισμού για να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση που μας υπερβαίνει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα τηρηθεί η ανακαχωή στη Συρία ώστε να σταματήσει αυτή η ροή των ανθρώπων» που, όπως επισήμανε, διωγμένοι και κατατρεγμένοι από τις εστίες τους ψάχνουν καταφύγιο για μια καλύτερη ζωή.

«Σε κάθε περίπτωση, οι χώρες μας και οι λαοί μας αντιμετωπίζουν τις μεγάλες προκλήσεις με το κεφάλι ψηλά, υπερασπιζόμενοι αξίες και σε αυτή την προσπάθεια πιστεύω οι χώρες μας θα έιναι σύμμαχοι» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι για μια ακόμη φορά στη φίλη Ελλάδα» ανέφερε από την πλευρά του ο Αρμένιος πρόεδρος. «Οι σχέσεις μας ακολουθούν μια ανοδική πορεία και δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, διότι επί χιλιετίες οι δυο λαοί μας προχώρησαν ο ένας στο πλευρό του άλλου, ακολούθησαν μια κοινή πορεία που εκδηλώθηκε στην πάροδο των ετών με ποικίλους τρόπους» επισήμανε και πρόσθεσε: «Πράγματι έχουμε περάσει από πολλές δοκιμασίες και σκοπός και στόχος μας είναι να εμβαθύνουμε στο μέγιστο δυνατό τις διμερείς μας σχέσεις». 

Ο κ. Σαρκισιάν, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, τόνισε ότι «υπήρξε ένα πλήγμα τόσο στην οικονομία της Ελλάδας όσο και την οικονομία της Αρμενίας». Ωστόσο, εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητά του ότι «η κυβέρνησή σας, υπό την ηγεσία σας, θα βρει τρόπους να επιλύσει το οικονομικό ζήτημα όσο και το προσφυγικό ζήτημα», διότι, όπως σημείωσε, «η κυβέρνησή σας χαίρει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, μια εμπιστοσύνη επιβεβαιώθηκε δυο φορές δια εκλογών κι αυτό δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Και από τα θετικά αποτελεέσματα βεβαίως θα επωφεληθούμε όλοι». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ