Τσίπρας στη ΔΕΘ: Διηγώντας τα να κλαις

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Διηγώντας τα να κλαις

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Οι εποχές των «παχέων» αγελάδων αλλά και των (μικρών ή μεγαλύτερων) ψεμάτων έχουν περάσει. Πλέον, οι Έλληνες πολίτες είναι υποψιασμένοι και (θα πρέπει να) κρατούν μικρό καλάθι, απέναντι σε όσα ο κάθε πρωθυπουργός, εν προκειμένω ο Αλέξης Τσίπρας, υπόσχεται. Στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται ήδη από αυτή την αυτή την εβδομάδα, με αλλεπάλληλες συσκέψεις, προσπαθώντας να βρουν ένα προπέτασμα καπνού για να θεωρηθεί πετυχημένη η φετινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Εξάλλου, το περίφημο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης έχει προ πολλού «σκιστεί» με ένα νόμο και ένα άρθρο και ως εκ τούτου η όποια παροχολογία θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας –σύμφωνα με πληροφορίες – θα προχωρήσει περισσότερο σε έναν απολογισμό των κυβερνητικών πρωτοβουλιών και δεν θα σηκώσει ιδιαίτερα τον πήχη των προσδοκιών. «Λίγα και καλά», λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, προαναγγέλλοντας, δηλαδή, ότι η φετινή παρουσία του πρωθυπουργού δεν θα έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες.

Πως θα μπορούσε, άλλωστε, να έχει, όταν παλαιότερα είχε υιοθετήσει μια εξόχως επιθετική τακτική, υποσχόμενος σε όλους τα πάντα. Για του λόγου του αληθές το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης περιελάβανε μεταξύ άλλων: Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ για όλους, επαναφορά κατώτατου μισθού, δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας, πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες, δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους και δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης, στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων, ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς.

Όλα αυτά φυσικά έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εφαρμόστηκαν τα αντίθετα: το αφορολόγητο κατέβηκε, το κόστος της ιατρικής περίθαλψης αυξήθηκε, οι χαμηλοσυνταξιούχοι «θυσιάστηκαν» εκ νέου ενώ παρέμεινε αμετάβλητος ο ΕΝΦΙΑ.

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κάποιος ότι η ανέξοδη παροχολογία δεν αποτελεί (σίγουρη) επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου, αφού οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Η «τρύπα» στα έσοδα είναι μια πραγματικότητα, η τρίτη αξιολόγηση «παραμονεύει» και η αντιπολίτευση είναι προετοιμασμένη. Ήδη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να προειδοποιήσουν τον Αλέξη Τσίπρα να μην «εκτεθεί» με νέες υποσχέσεις, οι οποίες δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.

Συνεπώς, μία φαίνεται να είναι η στρατηγική του πρωθυπουργικού επιτελείου. Παρουσίαση με εκλεκτό «περιτύλιγμα» των δράσεων της κυβέρνησης στους τομείς της Υγείας αλλά και της Παιδείας, με λίγη… γαρνιτούρα από σκανδαλολογία και επιθέσεις προς την αντιπολίτευσης.