Το κυβερνητικό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή πορεία παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, κάνοντας λόγο για το κλείσιμο του κύκλου της δημοσιονομικής προσαρμογής και της επιτροπείας και το άνοιγμα του κύκλου των ελαφρύνσεων και των πολιτικών κοινωνικής στήριξης.
«Η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια γεμίζει τον ελληνικό λαό με εύλογες προσδοκίες για βελτίωση των συνθηκών ζωής του, ανέφερε ο πρωθυπουργός, καλώντας τους υπουργούς να μην βλέπουν την υπουργική θέση ως αξίωμα, ούτε προνόμιο αλλά ως ευθύνη.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως βασικός στόχος είναι η στήριξη των κοινωνικών δυνάμεων που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης και έθεσε ως προτεραιότητα τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
«Προϋπόθεση», όπως είπε, «είναι η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος».
Παράλληλα, μίλησε για επιτάχυνση και εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων, κάνοντας λόγο για μεταρρυθμίσεις που δεν είναι των μνημονίων.
«Μεταρρυθμίσεις κομβικής σημασίας για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όπως λ.χ. το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, το περιουσιολόγιο, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης αλλά και στην εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας στα δημόσια έργα. Όλες αυτές δεν είναι μεταρρυθμίσεις των μνημονίων. Αντιθέτως, είναι μεταρρυθμίσεις δικές μας, είναι μεταρρυθμίσεις που αν είχαν γίνει πριν τα μνημόνια, ίσως και να τα αποφεύγαμε ή να μη πληρώναμε τόσο βαρύ τίμημα. Και σε τελική ανάλυση, είναι μεταρρυθμίσεις που μόνο εμείς μπορούμε να υλοποιήσουμε», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Επίσης, διευκρίνισε ότι είναι ώρα για αισιοδοξία, αλλά όχι για εφησυχασμό. «Δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος. Δίνουμε εξετάσεις ευπρέπειας, πολιτικής ποιότητας και κριτής μας δεν είναι άλλος από τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε και μίλησε για ηθικό πλεονέκτημα «σεμνότητας, ανιδιοτέλειας και εντιμότητας».