Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Στην πολιτική οι λεκτικές ακροβασίες, οι αλχημείες στην οικονομική προσέγγιση ορισμένων ζητημάτων αλλά και τα επικοινωνιακά τερτίπια βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και ουσιαστικά αποτελούν μέρος της πολιτικής καθημερινότητας.
Παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις , όπου ορισμένες πολιτικές επιλογές ακόμα και αν γίνονται στο παραπάνω πλαίσιο, αντιβαίνουν στην κοινή λογική, αδυνατώντας να βρουν στήριξη σε κάποιας μορφής επιχειρηματολογία.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να περπατήσει στο δρόμο που οδηγεί στις κάλπες και μάλιστα με γρήγορο βηματισμό. Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί πλέον να καλύψει την απόσταση που το χωρίζει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, με την ΝΔ επιχειρώντας σε κάποιες περιπτώσεις είτε να κάνει το “άσπρο μαύρο”, είτε να χρησιμοποιήσει ρητορικά σχήματα που παραβιάζουν κάθε έννοια λογικής, με στόχο την αύξηση της εκλογικής επιρροής.
Στο παραπάνω συμπέρασμα έχουν καταλήξει στην αξιωματική αντιπολίτευση ειδικά μετά και την παρουσία του πρωθυπουργό στη Βουλή, το πρωί της Τετάρτης.
Κορυφαίο παράδειγμα τα όσα υποστήριξε ο κ.Τσίπρας για τις εκατό πρώτες ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.
Ο κ.Τσίπρας από το βήμα του κοινοβουλίου σημείωσε ότι ο βίος της κυβέρνησης άρχισε ουσιαστικά από την μέρα που η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια, στο τέλος Αυγούστου, ζητώντας μάλιστα να κριθεί από τους πολίτες γι ''αυτές.
Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός διέγραψε μονομιάς τα τρεισήμισι χρόνια από τον Ιανουάριο του 2015, όταν και κέρδισε για πρώτη φορά τις εκλογές, όπως με ιδιαίτερη “κομψότητα” έχει φροντίσει να κάνει το ίδιο και για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του, προσπαθώντας να σβήσει από την μνήμη των πολιτών τα όσα έκανε την περίοδο εκείνη (αύξηση φόρων κλπ).
Στο σημείο αυτό θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι ο κ.Τσίπρας έκανε μία λεκτική υπέρβαση, θέλοντας να δώσει απλώς έμφαση στα λεγόμενα του. Μπορεί να ισχύει και αυτό, όμως ακόμα και αν πράγματι έτσι έγινε, η υπέρβαση παραμένει και μάλιστα είναι μεγάλη...
Στην συνέχεια η κυβέρνηση προσπάθησε να παρουσιάσει τις νέες ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία των επιχειρήσεων ως “σωτηρία” τόσο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και για τους επιχειρηματίες. Η πραγματικότητα όμως είναι “ελαφρώς” διαφορετική, μια και η σύγκριση με το ποια ήταν η εικόνα το 2014 είναι μάλλον εις βάρος του κ.Τσίπρα.
Σύμφωνα με την κυβερνητική τροπολογία:
- Θα επέλθει μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατά 30% μόνο για τους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων (με α.α. μέχρι 60.000€), αντί της οριζόντιας μείωσης, με το ίδιο ποσοστό, που είχε εξαγγείλει το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά,
- η φορολογία των επιχειρήσεων θα φτάσει το 2021, στο ποσοστό (26%) που το βρήκε η σημερινή κυβέρνηση από την προηγούμενη της ΝΔ.
Ειδικά για την μείωση του ΕΝΦΙΑ το κείμενο της ίδιας της τροπολογίας είναι εξέχως αποκαλυπτικό για το τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα πράγματα. Όπως αναφέρεται, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα ισχύει ειδικά για το έτος 2019, χωρίς όμως να προβλέπει ότι θα συνεχιστεί ή θα αυξηθεί από το 2020 και μετά. Με άλλα λόγια η μείωση του ΕΝΦΙΑ έχει προεκλογικό χρώμα, αφού, όπως σημειώνεται στη διάταξη, για το 2020 η έκπτωση έως 30% δεν θα ισχύει, εάν δεν ανανεωθεί με νέο νόμο το 2019, οπότε και ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος με εκείνον του 2018.
Με άλλα λόγια η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει ως επιτυχία ,την προσπάθεια σταδιακής προσαρμογής της χώρας στα επίπεδα του 2014, χωρίς όμως να το καταφέρνει ούτε αυτό, αφού “πετάει την μπάλα” σε βάθος τετραετίας.
Και όλα αυτά ξεχνώντας το πιο σημαντικό. Να μιλήσει για το τι έχει μεσολαβήσει τα τέσσερα αυτά χρόνια στην Ελλάδα, σαν ο χρόνος να ξεκίνησε ξαφνικά στο 2018... Μία κίνηση, με την οποία η κοινή λογική αδυνατεί να συμφωνήσει, μια και το διάστημα στο οποίο ξεχνάει να αναφερθεί η κυβέρνηση, στη χώρα αυτή ζούσαν οι ίδιοι άνθρωποι...