Άγαλμα του Βούδα ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο
Shutterstock
Shutterstock

Άγαλμα του Βούδα ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο

Άγαλμα του Βούδα από τη ρωμαϊκή εποχή ανακαλύφθηκε σε αρχαία πόλη στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας στην Αίγυπτο. Το άγαλμα ήρθε «στο φώς» από πολωνο-αμερικανική αποστολή που εργάζεται στην περιοχή ανεύρεσης του αγάλματος του Βούδα, αναφέρει η ΕΡΤ.

Κατασκευασμένο από πέτρα, το άγαλμα (ύψους 71 εκατ.) ενδεχομένως να έχει εξαχθεί από τη νότια Κωνσταντινούπολη ή να έχει λαξευτεί τοπικά στο Bereniki και να είναι αφιερωμένο στον ναό από έναν ή περισσότερους πλούσιους εμπόρους από την Ινδία.

Απεικονίζει να στέκεται και να κρατά μέρος των ρούχων του στο αριστερό του χέρι. Γύρω από το κεφάλι του αγάλματος υπάρχει ένα φωτοστέφανο με τις ακτίνες του ήλιου να δείχνουν το λαμπερό μυαλό του, και δίπλα του ένα λουλούδι λωτού.

Εκτός από το άγαλμα του Βούδα, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε «στο φώς» επιγραφή στην αρχαία ινδική γλώσσα (σανσκριτικά), που χρονολογείται από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Φίλιππο τον Άραβα (Marcus Julius Phelps) (244 έως 249 μ.Χ.), δύο νομίσματα του δεύτερου αιώνα μ.Χ., από το κεντρικό ινδικό βασίλειο Σαταβαχάνα.

Η ανακάλυψη ενός αγάλματος του Βούδα, καθώς και ινδικών επιγραφών και νομισμάτων «υποδηλώνει ότι οι Ινδοί που ήρθαν στην Αίγυπτο εκείνη τη στιγμή επηρεάστηκαν από τον αιγυπτιακό πολιτισμό, ασχολούνταν με τη γλυπτική, την τεκμηρίωση και την ιστορία», όπως ανέφερε στο Sky News Arabia, ο Διευθυντής Αρχαιοτήτων Κεντρικής Αιγύπτου, Jamal Al-Samatawi

«Όλοι όσοι ήρθαν στην Αίγυπτο επηρεάστηκαν από τον πολιτισμό της και ο αρχαίος Αιγύπτιος καλλιτέχνης παρουσίαζε πάντα γλυπτά και άλλα έργα που συνδύαζαν τον αιγυπτιακό πολιτισμό με άλλους πολιτισμούς, όπως η ανάμειξη της αρχαίας ελληνικής και αιγυπτιακής τέχνης σε πολλούς τάφους και αρχαιολογικούς χώρους», προσέθεσε.