Τα 122 χρόνια από τη γέννηση ενός θρύλου της τζαζ μουσικής σκηνής, της τραγουδίστριας Άντελαιντ Χαλλ (Adelaide Hall), γιορτάζει η Google με το σημερινό doodle της.
«Με το σημερινό Doodle τιμούμε την καλλιτέχνιδα και τραγουδίστρια της τζαζ Adelaide Hall, που γεννήθηκε στις ΗΠΑ, έζησε στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι μια από τις πρώτες τραγουδίστριες της τζαζ στον κόσμο και σημαντική μορφή της Αναγέννησης του Χάρλεμ», γράφει η Google.
Η Adelaide Louise Hall (20 Οκτωβρίου 1901 - 7 Νοεμβρίου 1993) ήταν αμερικανικής καταγωγής τραγουδίστρια της τζαζ με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η μακροχρόνια καριέρα της διήρκεσε περισσότερα από 70 χρόνια από το 1921 έως το θάνατό της και αποτέλεσε σημαντική μορφή της Αναγέννησης του Χάρλεμ. Η Χολ μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες το 2003 ως η πιο ανθεκτική καλλιτέχνης στον κόσμο, έχοντας κυκλοφορήσει υλικό για οκτώ συνεχόμενες δεκαετίες.
Εμφανίστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Αρτ Τέιτουμ, η Έθελ Γουότερς, η Τζόζεφιν Μπέικερ, ο Λούις Άρμστρονγκ, η Λένα Χορν, ο Καμπ Κάλογουεϊ, ο Φέλα Σοβάντε,[7] ο Ρούντι Βαλέ,[8] και ο Τζουλς Χόλαντ, ενώ ηχογράφησε ως τραγουδίστρια της τζαζ με τον Ντιούκ Έλινγκτον (με τον οποίο έκανε την πιο διάσημη ηχογράφησή της, το "Creole Love Call" το 1927) και με τον Φατς Γουόλερ.
Η Adelaide Hall πέθανε τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Νοεμβρίου 1993, σε ηλικία 92 ετών, στο νοσοκομείο Charing Cross του Λονδίνου από φυσικά αίτια (γήρας). Τιμώντας την επιθυμία της, η κηδεία της έγινε στη Νέα Υόρκη στον Καθεδρικό Ναό της Ενσάρκωσης (Garden City, Νέα Υόρκη) και αναπαύθηκε δίπλα στη μητέρα της στο Κοιμητήριο των αειθαλών στο Μπρούκλιν.
Στο Λονδίνο, τελέστηκε μνημόσυνο για εκείνη στο St Paul's, Covent Garden (γνωστό ως «εκκλησία των ηθοποιών»), στο οποίο παρευρέθηκαν πολλοί αστέρες, μεταξύ των οποίων οι Elaine Paige, Elisabeth Welch, Lon Satton και Elaine Delmar.
Ένας από τους συμμετέχοντες, ο τηλεοπτικός παρουσιαστής και εκφωνητής Michael Parkinson, σημείωσε κατά τη διάρκεια του επικήδειου λόγου του: «Η Adelaide έζησε μέχρι τα ενενήντα δύο της χρόνια και δεν γέρασε ποτέ».