Bloomberg: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν ανήκουν στη Βρετανία
Shutterstock
Shutterstock

Bloomberg: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν ανήκουν στη Βρετανία

Το παράδειγμα του Πάπα Φραγκίσκου, που επέστρεψε θραύσματα του Παρθενώνα, θα μπορούσε να ακολουθήσει η Βρετανία, επιστρέφοντας τα Γλυπτά, προτείνει το Bloomberg σε εκτενές άρθρο του για το ζήτημα. 

Ο Πάπας Φραγκίσκος επέστρεψε τον περασμένο μήνα στην Ελλάδα θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονταν στα Μουσεία του Βατικανού για περίπου 100 χρόνια. Είναι καιρός η Βρετανία να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αργεντινού ποντίφικα. Το επόμενο έτος, όταν η Ελλάδα θα γιορτάσει την 50ή επέτειο από την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος, προσφέρει ιδανική ευκαιρία.

Η επαναφορά των αρχαίων Γλυπτών - ανάγλυφο άλογο και τα κεφάλια νεαρού αγοριού και γενειοφόρου άνδρα - στην Ελλάδα υποκινήθηκε από την «ειλικρινή επιθυμία να ακολουθηθεί το οικουμενικό μονοπάτι της αλήθειας», σύμφωνα με το Βατικανό.

Με άλλα λόγια, ο Πάπας Φραγκίσκος υιοθέτησε την άποψη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ευρέως αποδεκτή στην Ελλάδα, ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ., πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε αμέσως ότι την πράξη του Πάπα θα πρέπει να ακολουθήσει και η Βρετανία, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο θησαυρό Γλυπτών του Παρθενώνα. Η λεία, που φυλάσσεται σε δική της αίθουσα στο Βρετανικό Μουσείο, περιλαμβάνει μεγάλα τμήματα της ζωφόρου του Παρθενώνα, μια εξαιρετική σειρά ανάγλυφων γλυπτών που απεικονίζουν πομπή αρμάτων, ζώων και ανθρώπων.

Νομικό «φρένο» στην πορεία προς την επιστροφή

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ απέκλεισε πιθανή τροποποίηση βρετανικού νόμου του 1963, ο οποίος απαγορεύει σε μεγάλο βαθμό στο Βρετανικό Μουσείο να διαθέσει εκθέματά του. Έτσι, ο δανεισμός των μαρμάρων στο πλαίσιο μιας εκ περιτροπής συμφωνίας που βασίζεται στην πολιτιστική ανταλλαγή θα ήταν ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί αυτό το νομικό εμπόδιο.

Η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε σύσταση της UNESCO το 2021 να ξαναρχίσει συνομιλίες με την Ελλάδα. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα, σύμφωνα με τον τότε νόμο». Η Βρετανία ισχυρίζεται ότι τα Γλυπτά αγοράστηκαν από το βρετανικό κοινοβούλιο και τον λόρδο Έλγιν το 1816 για περίπου 350.000 λίρες (437.000 δολ.) σε σημερινά χρήματα. Θεωρεί δε πως Έλγιν είχε λάβει έγκριση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία για να τα αφαιρέσει.

Η ευκαιρία και ο ρόλος του Καρόλου Γ'

Πάντως, υπάρχει μια ευκαιρία εδώ, σημειώνει το Bloomberg, και μάλιστα μια ευκαιρία για την οποία ο Πάπας Φραγκίσκος δείχνει τον δρόμο. Η Ελλάδα θα γιορτάσει την 50ή επέτειο της αποκατάστασης του δημοκρατικού πολιτεύματος στις 24 Ιουλίου του 2024.

Για να σηματοδοτήσει αυτή την ημερομηνία, η Βρετανία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιστρέψει τα Γλυπτά  στον ελληνικό λαό. Θα χρειαζόταν μια πράξη του κοινοβουλίου, καθώς ο βασιλιάς Καρόλος Γ', ο οποίος έχει συχνά μιλήσει για την εγγύτητά του με την Ελλάδα ως τόπο γέννησης του πατέρα του, θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως ο κατάλληλος «απεσταλμένος» για την υπόθεση.

Διαβάστε επίσης: 

Λ. Μενδώνη: Στο καλύτερο δυνατό σημείο η οριστική επιστροφή των Γλυπτών