«Τέλος» στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αλλαγή χρήσης των ιστορικών κινηματογράφων Αελλώ, Άστορ και Ιντεάλ έβαλε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με ανακοίνωσή του, στην οποία διευκρινίζει ότι «δεν δρομολογείται αλλαγή χρήσης των κινηματογράφων Αελλώ, Άστορ και Ιντεάλ» τα οποία ανήκουν στον e-ΕΦΚΑ.
«Σχετικά με τον κινηματογράφο Αελλώ, δεν υφίσταται κανένα θέμα αλλαγής χρήσης του. Στόχος είναι η σύμβαση μίσθωσης να ανανεωθεί και η χρήση του ακινήτου να μην αλλάξει», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο κινηματογράφος στεγάζεται επί της Πατησίων, διαθέτει πέντε χειμερινές αίθουσες και έναν θερινό κινηματογράφο στην ταράτσα.
Ο κινηματογράφος Άστορ
Από το 1947 λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας (στοά Κοραή) ο κινηματογράφος Άστορ, για τον οποίο ήδη υλοποιείται ο σχεδιασμός του φορέα, προκειμένου η αίθουσα κινηματογράφου να μην αλλάξει χρήση, το υπόλοιπο κτίριο να αξιοποιηθεί από επενδυτή και να λειτουργήσει και ένα κατάστημα στο ισόγειο. Οι πρώτες μελέτες, που ήδη έχουν υλοποιήσει οι αρμόδιες διευθύνσεις του e-ΕΦΚΑ, δείχνουν πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο κινηματογράφος Ιντεάλ
Έναν αιώνα «ζωής» κλείνει εφέτος ο κινηματογράφος Ιντεάλ, επί της οδού Πανεπιστημίου 46. Στατικά προβλήματα εντοπίστηκαν σε ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα, ενώ η κατάσταση του κτιρίου επιδεινώθηκε με την πρόσφατη πτώση τοίχου στην πίσω πλευρά του κινηματογράφου, όπου γειτνιάζει με το κτίριο του Ελληνικού Ωδείου, επί της Οδού Φειδίου, η οποία ανέδειξε και μία σειρά από κτιριακές επεμβάσεις που έχουν γίνει και οι οποίες χρήζουν αντιμετώπισης.
Για τη συνολική αποκατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος και για την εκμετάλλευσή του, βρίσκεται ανοικτή διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «όσοι υποψήφιοι επενδυτές ήρθαν σε επαφή με τον e-ΕΦΚΑ βλέπουν θετικά τη διατήρηση της χρήσης της αίθουσας ως κινηματογράφου με ταυτόχρονη αναβάθμιση αυτής μέσα από την αξιοποίησή της και για θεατρικές παραστάσεις ή άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, καθώς απαιτούνται επιπλέον οικονομοτεχνικές μελέτες, για να υπολογιστεί το ακριβές κόστος αποκατάστασης, αλλά και απόσβεσης της επένδυσης.
»Βασικό κριτήριο για τη λήψη της όποιας απόφασης από τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ παραμένει η άμεση αξιοποίηση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας που διαχειρίζεται ο φορέας και, παράλληλα, ο σεβασμός στην ιστορικότητα των κτιρίων και των χρήσεων αυτών. Καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί χωρίς να λαμβάνει και τα δύο αυτά στοιχεία υπόψη» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Προς την κατεύθυνση αυτή, «η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για όσα κτίρια έχουν αρχιτεκτονικό, ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, συμπεριλαμβανομένων και των κινηματογράφων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του φορέα, όπως εξάλλου συνέβη στην περίπτωση των κτιρίων του Ελληνικού Ωδείου και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης - και τα δύο ιδιοκτησίας e-ΕΦΚΑ, όπου το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωρά με την αποκατάσταση και τη συντήρησή τους».