Τι σημαίνει για καθέναν από εμάς, σήμερα, η Μικρασιατική καταστροφή; Πώς προσεγγίζει καθένας μας τις ιστορικές αναπαραστάσεις της εποχής; Με ποιους τρόπους οι καλλιτέχνες μέσα από το εικαστικό τους έργο ανιχνεύουν την ατομική και τη συλλογική μνήμη και ποια πλευρά του παρελθόντος φωτίζουν; Με ποιον τρόπο βιώθηκε κοινωνικά και εγγράφηκε στην ιστορική μνήμη το τραύμα της Καταστροφής εκείνης;
Ερωτήματα σαν αυτά τίθενται κατά την περιήγηση στην έκθεση σύγχρονης τέχνης «H ανάγκη της θύμησης» η οποία παρατείνεται έως τις 5 Φεβρουαρίου 2023, στο Επιγραφικό Μουσείο. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μουσείο αυτό και το σωματείο «Ένωση Καλλιτεχνών-Συντηρητών Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού», με αφορμή την επέτειο, το 2022, 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Αν μη τι άλλο, η Μικρασιατική Καταστροφή είχε καταλυτική σημασία στον τρόπο που δομήθηκε η ελληνική κοινωνία σε οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο. Μέσα από την τέχνη, για άλλη μια φορά οι συμμετέχοντες στην έκθεση εικαστικοί αναζητούν τη συνάντηση με το παρελθόν.
Λήψη από την έκθεση. Πηγή: Επιγραφικό Μουσείο
Τα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, εγκατάστασης και άλλων μέσων φιλοτεχνήθηκαν από 15 καλλιτέχνες, υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πρόθεσή τους, να συνδέσουν το παρελθόν και τη Μικρασιατική καταστροφή με τη σημασία που αποκτά σήμερα, εκφράζοντας σύγχρονες ιδέες με διαφορετικές ανησυχίες και τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης στην ιστορία, στη φιλοσοφία, στην κοινωνιολογία και ψυχολογία.
Συμμετέχουν οι Ιωάννα Βλάχου, Δέσποινα Ζηλίδου, Κωσταντίνος Ζιαμπάρας, Δημήτρης Καννάς, Ανδρέας Κοντονής, Δημήτρης Μαστορόπουλος, Δήμητρα Μπακογιαννάκη, Αλέξανδρος Νίκας, Διονύσιος Νινιός, Τερψιχόρη Ξανθοπούλου, Παναγιώτα Πιτσιρή, Νικόλαος Σφήκας, Αντώνης Τριανταφύλλου, Αντώνης Φουκαράς και Χρύσα Φωτιάδου. Την έκθεση επιμελείται η Νίκη Παπασπύρου.
Επιγραφικό Μουσείο - Τοσίτσα 1, 106 82 Αθήνα. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη - Δευτέρα: 08:30-15:30, Τρίτη: κλειστό
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Facebook / Επιγραφικό Μουσείο