Πολλά χρόνια φίλοι και έχοντας συναντηθεί κατά διαστήματα στο πάλκο, τέσσερις θρύλοι της ελληνικής Ροκ, οι Γιάννης Γιοκαρίνης, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Μηλιώκας και Λάκης Παπαδόπουλος κάνουν δυναμικές εμφανίσεις τις μέρες αυτές, αμέσως μετά ένα ακόμα κύμα του κορονοϊού. Φιλοξενούνται στη μουσική σκηνή Σφίγγα για 4 μοναδικές παραστάσεις κάθε Σάββατο από σήμερα έως και τις 12 Μαρτίου. Μαζί με τα πιο ξέφρενα τραγούδια τους, το μοναδικό τους χιούμορ, την τρελή εφηβεία τους, τζαμάρουν, σαμποτάρουν και γκρουβάρουν με μία ροκ ιστορία που εξελίσσεται με μια ιδιαίτερη σκυταλοδρομία τραγουδιών των νεανικών μας πάρτυ μέχρι σήμερα, κάνοντας μικρούς και μεγάλους να χορεύουν, να τραγουδούν και να ροκάρουν.
Οι μουσικές τους ταιριάζουν, τους αρέσει να «παίζουν» μαζί, έχουν πάνω- κάτω τις ίδιες απόψεις για τη ζωή, την τέχνη και τον κόσμο. «Είμαστε ακόμη ζωντανοί και με μεγαλύτερη διάθεση να ζήσουμε να τραγουδήσουμε να χαρούμε και όλα αυτά να τα μοιραστούμε με όλους» τονίζει ο Λάκης Παπαδόπουλος στο Liberal.gr. «Προσωπικά νοιώθω να αναπληρώνω το παιχνίδι που στερήθηκα μικρός γιατί εργάζομαι από έξι ετών» σημειώνει ο Γιάννης Μηλιώκας.
«Τις δυνάμεις μας τις ενώνουμε για έναν και μόνο σκοπό. Να κάνουμε τον κόσμο να χαμογελάσει. Αρκετά πικραμένος είναι. Κι όποιος γουστάρει, έρχεται!» μάς λέει ο Γιάννης Γιοκαρίνης. Ενώ ο Νίκος Ζιώγαλας δηλώνει βέβαιος πως αν έβλεπε «τέσσερις τύπους σαν και μας να τραγουδάνε στη σκηνή θα έπαιρνα κουράγιο και θάρρος.»
Οι ερωτήσεις προς τους τέσσερις καλλιτέχνες, που έγιναν με αφορμή τις εμφανίσεις τους στη «Σφίγγα» ξεκίνησαν με το αν η κοινή τους εμφάνιση υπαγορεύθηκε από τη δυσκολία των καιρών. «Ενωθήκατε δηλαδή για να προσεγγίσετε μεγαλύτερο κοινό ή έτσι κι αλλιώς θα ενωνόσασταν;» είπαμε
Λάκης Παπαδόπουλος
Η δική μας μουσική ένωση έγινε πολύ πριν την εμφάνιση του covid άλλωστε είμαστε πολλά χρόνια φίλοι και κατά διαστήματα έχουμε βρεθεί και στο παρελθόν σε κοινό μουσικό σανίδι.
Απλά η χαρά μας είναι ότι ήμασταν - είμαστε και θα είμαστε εφόσον ζούμε!
Γιάννης Μηλιώκας
Η δυσκολία των καιρών είναι αδύνατον να επηρεάσει καλλιτέχνες που γράφουν έξυπνα τραγούδια και απευθύνονται μόνο σε έξυπνους ακροατές. Το ότι οι έξυπνοι σιγά- σιγά γίνονται όλο και περισσότεροι οφείλεται στο ότι η νέα γενιά αξιοποιεί το μυαλό της σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Προσωπικά νοιώθω να αναπληρώνω το παιχνίδι που στερήθηκα μικρός γιατί εργάζομαι από έξι ετών. Τώρα παίζω με τους καινούργιους παιδικούς μου φίλους. Το παιχνίδι θέλει παρέα.
Γιάννης Γιοκαρίνης
Η ερώτηση είναι λίγο άτοπη.
Η τετράδα παίζει παρέα πολλά χρόνια πριν την «πανδημία».
Τις δυνάμεις μας τις ενώνουμε για έναν και μόνο σκοπό. Να κάνουμε τον κόσμο να χαμογελάσει. Αρκετά πικραμένος είναι. Κι όποιος γουστάρει, έρχεται!
Νίκος Ζιώγαλας
Ο Λάκης με τον Γιοκαρίνη έπαιζαν πολλά χρόνια μαζί. Εγώ μπήκα τρίτος και τελευταίος εμφανίστηκε ο Μηλιώκας. Αν θυμάμαι καλά τα νήματα τα κίνησε η κυρία Βίκυ Λιαρέλλη για να γίνει η τετράδα, έδεσε όμως, κι από κει και πέρα μοιάζει σαν να ‘ναι μοιραία η συνάντηση. Μια σχέση αγαπησιάρικη, σε μια ηλικία… πολύ ναζιάρικη!
«Τι σημαίνει το να μετέχεις στην ψυχαγωγία/ διασκέδαση σε καιρούς πανδημίας; Υπάρχει κάτι που θέλετε να «βγάλετε» και κάτι που θέλετε να κρατήσετε μακριά από τα φώτα;».
Γιάννης Γιοκαρίνης
Όσο δύσκολο μου ήταν ν’ ανέβω πάνω στο πάλκο όταν έμαθα πως πέθανε ο πατέρας μου.. τόσο δύσκολο – αλλά όχι ακατόρθωτο – είναι να παίζεις για να διασκεδάζεις ανθρώπους, την ίδια ώρα που είσαι κι εσύ μαντάρα. Αυτό είναι κάτι που το «καταπίνει» το πατάρι. Όταν ανεβαίνω στο πάλκο, δεν υπάρχει τίποτ’ άλλο εκτός απ’ την μουσική. Το ίδιο το πάλκο μας «μεταμορφώνει» !
Αρκεί.. να μας επιτρέπουν να παίζουμε· όχι μόνο γιατί απ’ αυτό ζούμε – αλλά γιατί είναι ανάγκη μας!
Μας έχουν στερήσει αυτό το δικαίωμα 2 χρόνια τώρα…
Λάκης Παπαδοπουλος
Ότι είμαστε ακόμη ζωντανοί και με μεγαλύτερη διάθεση να ζήσουμε να τραγουδήσουμε να χαρούμε και όλα αυτά να τα μοιραστούμε με όλους εσάς.
Αυτό που θα ήθελα να κρατήσω μακριά από τα φώτα είναι η κοιλιά μου και αυτό που θα ήθελα να φαίνεται πιο πολύ είναι το έντονο sex appeal μου.
Νίκος Ζιώγαλας
Νοιώθω πως είμαστε πολύ πιο εύθραυστοι όλοι πια. Η κοινή εμπειρία της κρίσης και της πανδημίας έβαλαν τον πήχη της ανθρωπιάς πιο ψηλά. Εμείς στο πρόγραμμά μας, μιλάμε περισσότερο με τα τραγούδια που γράψαμε όλα αυτά τα χρόνια. Προσωπικά πάντως, αν έβλεπα τέσσερις τύπους σαν και μας να τραγουσάνε στη σκηνή θα έπαιρνα κουράγιο και θάρρος.
Γιάννης Μηλιώκας
Έχω μάθει να χωρίζω τα σχέδιά μου σε πενταετίες. Αν θέλεις να ασχοληθείς με κάτι και να το ερευνήσεις σε βάθος θέλει χρόνο και μόχθο. Οτιδήποτε άλλο συμβεί ανάμεσα είναι σαφώς μικρότερο και αμελητέο. Η αναγκαστική παύση ήταν για μένα διετής άδεια άνευ αποδοχών.
«Αλλάξαμε ως άνθρωποι με την πανδημία (η κοινωνία); Αλλάξατε εσείς ως καλλιτέχνες;»
Νίκος Ζιώγαλας
Ως φαίνεται δεν ερχόμαστε σ’ αυτή τη ζωή μόνο για καψούρα, επίδειξη και τσιφτετέλι. Εγώ, ας πούμε, με το πρώτο από αυτά είχα θέμα σοβαρό. Εφαγα τα μούτρα μου δηλαδή πολλές φορές. Σε σημείο να χάσω εντελώς το προφίλ μου! Τώρα βγαίνω γωτογραφίες… μόνον ανφάς!
Γιάννης Μηλιώκας
Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη πολυτέλεια είναι η ίδια η ΖΩΗ .Πάντοτε προξενούσε εντύπωση ή και ενόχληση η αισιοδοξία μου και η υπομονή μου. Έχω ρυθμίσει τα νεύρα μου στο ένα και τη χαρά μου στο εννιά. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους. Η ΖΩΗ είναι δώρο. Δεν είναι χρέος
Γιάννης Γιοκαρινης
Το ότι αλλάξαμε είναι το μόνο σίγουρο – τώρα προς ποια κατεύθυνση… θα δείξει.
Η πίεση πάντα φέρνει αλλαγές… κι όχι πάντα καλές.
Κι όπως όλα αλλάζουν, έτσι κι εμείς δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε στάσιμοι.
Άλλωστε μέσα στην πρώτη καραντίνα έφτιαξα έναν ολόκληρο δίσκο με συνθήκες που δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ· κι ο δίσκος αυτός λέγεται «Είμαι Ελεύθερος»…
Λάκης Παπαδόπουλος
Λόγω της πανδημίας που είχε ως αποτέλεσμα την καραντίνα και με αυτό τον τρόπο κλειστήκαμε στους εαυτούς μας εμένα προσωπικά με έκανε να θέλω να πραγματοποιήσω όλα μου τα όνειρα τις επιθυμίες και να διεκδικήσω ξανά την ζωή από την αρχή.
Η τελευταία ερώτηση ήταν ξεχωριστή προς τον καθένα και αφορούσε πώς έγραψε συγκεκριμένο τραγούδι και αν θεωρεί ότι εξακολουθεί να είναι επίκαιρο σήμερα
Νίκος Ζιώγαλας για τη «Βασιλική»
Ο πατέρας μου ο Στέφανος είχε σαν χόμπι του το τραγούδι. Εγραφε, δε σε τετράδια στίχους τραγουδιών που άκουγε από τα παιδικά του χρόνια μέχρι που γέρασε, δημοτικά, ρεμπέτικα, λαϊκά και κάποια στιγμή λοιπόν μου είπε… Νίκο παιδί μου, εγώ περιουσία δεν έχω να σου αφήσω, πάρε όμως αυτά τα τετράδια και δες τι θα κάνεις!
Πράγματι, άρχισα να τα ψάχνω και έτσι ηχογράφησα και κάποια από αυτά κατά καιρούς Μέσα εκεί όμως, ανακάλυψα και τους στίχους της «Βασιλικής».
Θυμάμαι μελετούσα τότε θρακιώτικα κι έτσι έκανα μια μελοποίηση σαφώς επηρεασμένη από κει. Στο στούντιο έπαιξαν ο Μανώλης Φάμελλος με τους Ποδηλάτες, οι οποίοι σε εκείνη τη φάση είχαν πολύ καλή επαφή με την ιρλανδική μουσική. Εβαλαν τις πινελιές τους και ο Αγγελος Σφακιανάκης, ο Οδυσσέας Τσάκαλος, ο Πέτρος Κούρτης και ο Κώστας Στρατηγόπουλος και έτσι προέκυψε η ηχογράφηση που ακούμε σήμερα.
Ο πατέρας μου πρόλαβε να ακούσει το τραγούδι. Δεν έλεγε τίποτα. Χαμογελούσε, μόνον, ευχαριστημένος!».
Γιάννης Γιοκαρίνης για το Νοσταλγός Του Rock 'N' Roll
Ο «Νοσταλγός» περιγράφει την ζωή των μουσικών…
Είναι τα βιώματά μου σαν μουσικός που τα μοιράστηκα με τον Αλέκο τον Κολιόπουλο και που αυτός με την σειρά του ολοκλήρωσε με τα στιχάκια του την σκέψη μου. Αυτός είναι ο Νοσταλγός!
Τώρα, για το πόσο επίκαιρο είναι ή θα παραμείνει.. δεν χρειάζεται να πω κάτι εγώ – μιλάει το τραγούδι!
Λάκης Παπαδόπουλος για το «Για να σ’ εκδικηθώ»
Το τραγούδι "Για να σε εκδικηθώ" το έγραψα ένα βράδυ γυρίζοντας από το μαγαζί "Αχ Μαρία" με πολύ εκδικητικές διαθέσεις οπότε διαβάζοντας τον στίχο μου ήρθε όλη η μουσική στο κεφάλι και έκατσα και σε ένα βράδυ έγραψα την μουσική.
Το ποσό επίκαιρο είναι το αφήνω να το πείτε εσείς που το τραγουδάτε και το ζητάτε σε όλες τις εμφανίσεις!
Γιάννης Μηλιώκας για το «Για το καλό μου»
Δυστυχώς υπάρχει ακόμα και σήμερα η νοοτροπία να μας συμβουλεύουν κάποια πράγματα για το καλό μας . Μόνο που κανείς δεν μας ρώτησε τι είναι καλό για μας. Πάντοτε οι συμβουλές είχαν να κάνουν με το τι θεωρούσαν αυτοί καλό. Δηλαδή για το καλό τους. Όποιος το κατάλαβε ξέφυγε και γλύτωσε. Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από μας τούς ίδιους ποιο είναι το καλό μας.
Μουσική σκηνή Σφίγγα
Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής
(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6987844845, 2114096149
[email protected]
Ώρα έναρξης: 22.30
Είσοδος σε τραπέζι: 15 ευρώ
Είσοδος σε τραπέζι με μπύρα ή κρασί: 23 ευρώ