Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, το 2002 ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είχε εξετάσει το ενδεχόμενο ενός «μακροπρόθεσμου δανεισμού» των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα την υποστήριξη για την υποψηφιότητα του Λονδίνου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.
«Το ελληνικό σχέδιο "επανένωσης" προέβλεπε την τοποθέτησή τους σε ένα σχεδιαζόμενο ειδικά κατασκευασμένο μουσείο της Ακρόπολης - "με θέα τον ιερό βράχο από τον οποίο προήλθαν" - εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, σύμφωνα με πρόταση που παραδόθηκε στον Μπλερ από τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης τον Οκτώβριο του 2002», αναφέρει ο Guardian.
Η θέση της βρετανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την εφημερίδα, ήταν ότι το θέμα ανήκε αποκλειστικά στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου. Και η τότε υπουργός Πολιτισμού, Tέσα Τζάουελ, είχε συμβουλεύσει τον Μπλερ ότι οποιοσδήποτε δανεισμός θα ήταν σε «μακροπρόθεσμη-και μάλιστα μόνιμη» βάση.
Η πρόταση της συμβούλου
Όμως, με το Λονδίνο να σκέφτεται να διεκδικήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, και την Ελλάδα να έχει αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το 2003 και να πρόκειται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η σύμβουλος πολιτιστικής πολιτικής του Μπλερ, Σάρα Χάντερ του έγραψε τον Απρίλιο του 2003 ότι υπήρχαν «καλοί λόγοι να αλλάξει στάση» και να «ενθαρρύνει» ιδιωτικά και δημόσια το Βρετανικό Μουσείο να βρει μια «διευκόλυνση».
Η ελληνική υπόθεση έχει γίνει πιο εκλεπτυσμένη - υποστηρίζοντας ένα δάνειο και όχι την επιστροφή της κυριότητας - και έρχεται σε αντίθεση με την εθελοτυφλούσα αδιαλλαξία του ΒΜ να εξετάσει οποιονδήποτε συμβιβασμό», έγραψε στα αρχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα Εθνικά Αρχεία την Παρασκευή.
Η Χάντερ ρώτησε τον Μπλερ αν πρέπει να διερευνήσει το θέμα και εκείνος στην ιδιόχειρη απάντησή του στο περιθώριο σημείωσε: «Ναι. Γιατί να μην βάλουμε τον Ντέιβιντ Όουεν επικεφαλής αυτής της διαπραγμάτευσης; Θα τόνωνε το προφίλ του, διαθέτει επιρροή και πιθανότατα θα μπορούσε να βοηθήσει με το BM κρατώντας το παράλληλα σε κάποια μικρή απόσταση από την κυβέρνηση».
Ο Όουεν σε προηγούμενο σημείωμά του προς την προεδρία της κυβέρνησης, το οποίο διαβιβάστηκε στον Μπλερ, ανέφερε ότι του είχαν πει «ότι η ΔΟΕ ζητά τη γνώμη της φιλοξενούσας εκτενώς σχετικά με την καταλληλότητα των μελλοντικών υποψηφίων και δεν θα ήταν δύσκολο να πειστούν οι Έλληνες να υποστηρίξουν ένα αίτημα του Λονδίνου για το 2012 ως αντάλλαγμα…»
Ωστόσο, ο Άντριου Άντονις, τότε επικεφαλής του τμήματος χάραξης πολιτικής της Ντάουνινγκ Στριτ, προειδοποίησε σε ιδιόχειρο σημείωμα ότι: «αυτό το θέμα χρειάζεται πολύ προσεκτικό χειρισμό: ας μιλήσουμε. Δεν νομίζω ότι πρέπει να κινηθούμε μέχρις ότου ξεκαθαρίσει τι θα κάνουμε για την υποψηφιότητά μας».
Τελικά το Μουσείο της Ακρόπολης ολοκληρώθηκε μόλις το 2007 και όπως γίνεται κατανοητό δεν έγινε καμία προσέγγιση του Λόρδου Όουεν για να διαπραγματευτεί οποιοδήποτε δάνειο των Γλυπτών του Παρθενών στην Ελλάδα