Εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου), δίπτυχο όπερας (τραγωδία-κωμωδία) και τρίπτυχο σύγχρονου χορού στην Εθνική Λυρική Σκηνή, φεστιβάλ θεατρικού αναλογίου και συναυλίες κλασικής και άλλων ειδών μουσικής είναι ορισμένα από όσα περιλαμβάνονται στον πολιτιστικό χάρτη της πρωτεύουσας, μεταξύ 4 και 11 Μαρτίου.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε «μουδιασμένο κλίμα» μετά την τραγωδία στα Τέμπτη και το τριήμερο εθνικό πένθος λόγω του οποίου έχουν αναβληθεί και ματαιωθεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Θέατρο
Τη γυναίκα ύμνησε και ανέδειξε σε όλο του το έργο ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, σε δικά του διηγήματα είναι βασισμένη η μουσικοθεατρική παράσταση «Η Αλίκη Καγιαλόγλου διαβάζει και τραγουδά Παπαδιαμάντη» που θα παρουσιαστεί στην Ακαδημία Αθηνών (Ανατολική Αίθουσα) στις 8 Μαρτίου (19:00), ημέρα αφιερωμένη στη Γυναίκα.
Ερμηνεύουν η Αλίκη Καγιαλόγλου και ο Αλέξανδρος Αβδελιώδης (πιάνο), την μουσική έγραψε Άλκης Μπαλτάς μελοποιώντας ποικιλότροπα τους στίχους του Παπαδιαμάντη.
Η παράσταση παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2022, στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, στον Ιερό Χώρο της Αποκάλυψης (με μικρό οργανικό σύνολο), στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν (της οδού Φρυνίχου), στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και αλλού.
Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: [email protected], 210-3664733.
Πηγή: Ακαδημία Αθηνών
Δίπτυχο όπερας και τρίπτυχο σύγχρονου χορού κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» και στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αντίστοιχα.
Το δίπτυχο όπερας αποτελείται από τα έργα «Ο πύργος του Κυανοπώγωνα» του Μπέλα Μπάρτοκ και «Τζάννι Σκίκκι» του Τζάκομο Πουτσίνι. Το πρώτο εστιάζει σε έναν άνδρα και μία γυναίκας, που σταδιακά βυθίζονται σε ένα σύμπαν πολλαπλών πραγματικοτήτων, ψυχικών τραυμάτων, κρυμμένων αναμνήσεων και ανοίκειων χώρων». Το δεύτερο εξιστορεί τι γίνεται μετά τον θάνατο ενός πλούσιου άνδρα, οπότε και ο τετραπέρατος Τζάννι Σκίκκι βοηθά τους συγγενείς του εκλιπόντος, μα πάνω απ’ όλα φυσικά τον εαυτό του, να βάλουν στο χέρι τη μεγάλη κληρονομιά.
Την ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής διευθύνει ο διακεκριμένος Έλληνας αρχιμουσικός Βασίλης Χριστόπουλος. Το δίπτυχο όπερας παρουσιάζεται στις 9, 12, 19, 24 Μαρτίου 2023 (19.30 , Κυριακή: 18.30).
Από το δίπτυχο όπερας (από αριστερά: Τάσος Αποστόλου - «Κυανοπώγωνας», Διονύσης Σούρμπης - «Σκίκκι»). Φωτ.: Ανδρέας Σιμόπουλος. Πηγή: ΕΛΣ
Το τρίπτυχο σύγχρονου χορού τιτλοφορείται «Human Nature» και αποτελείται από τις χορογραφίες των Χάρη Γκέκα, Κωνσταντίνου Ρήγου, Γκεντιάν Ντόντα: «Έκλειψη» (ερωτικό κάλεσμα και συνθήκες ανύψωσης της ψυχής), «Τραγούδια χωρίς λόγια» (εμπνευσμένη από την αρχαιοελληνική κληρονομιά και τη νεότερη ελληνική ιστορία), και «Ο λόφος» (ζητήματα για το παρελθόν). Από το Μπαλέτο της ΕΛΣ, ανεβαίνει στις 11,12, 17-19, 22-24 Μαρτίου (ώρα έναρξης: 20.30, Κυριακή: 19.00).
Από την πρόβα του έργου «Έκλειψη». Φωτ.: Ανδρέας Σιμόπουλος. Πηγή: ΕΛΣ
«Symposium» τιτλοφορείται η παράσταση χορού της Ηρώς Βασάλου, που αντλεί στοιχεία από το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και μετατρέπει τις πλατωνικές αφηγήσεις του έρωτα σε ένα πολύχρωμο κολάζ αισθήσεων, σωμάτων και υλικών. Παρουσιάζεται (10-12 Μαρτίου, 21:00) στο Υποσκήνιο Β΄ Αίθουσας Α. Τριάντη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συμπαραγωγή με την ΣΝΑΠ Dance Company.
Από το «Symposium. Φωτ.: Archlabyrinth. Πηγή: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα, αιχμηρά ερωτήματα και βαθιά συναισθηματικά διλήμματα είναι όσα πραγματεύονται τα έργα που παρουσιάζονται στο πλαίσιο του 12ου Ιβηροαμερικανικού Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων, στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση (Μασσαλίας 22), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας.
Κάθε Τρίτη του Μαρτίου: 7, 14, 21 & 28/03/2023, 18:00. Είσοδος ελεύθερη, αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.
Συναυλίες
Τους λάτρεις της μουσικής καλεί και αυτή την εβδομάδα το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στις 4 Μαρτίου (20:30), ο βιρτουόζος των κρουστών, Δημήτρης Δεσύλλας, συμπράττει με τον σολίστ του πιάνου, Βασίλη Βαρβαρέσο, στο ρεσιτάλ «Spectrum». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δημιουργίες 20ού και του 21ου αιώνα που αναδεικνύουν το ιδιαίτερο ηχόχρωμα των κρουστών, όπως έργα των Τζέικομπ Ντράκμαν (1928-1996), Ιάννη Ξενάκη (1922-2001), Γιάννη Ψαθά (γενν. 1966) και Αλεξέι Γκερασσίμετς.
Ακολουθεί, στις 9 Μαρτίου (20:30) η τελευταία μουσική παράσταση του κύκλου «Ex Femina», αφιερωμένη σε μια από τις επιφανέστερες τραγουδίστριες και συνθέτιδες του Μπαρόκ, την Μπάρμπαρα Στρότσι. Εξειδικευμένοι ερμηνευτές θα ερμηνεύσουν σπάνια έργα, με όργανα εποχής, ενώ το μουσικό μέρος θα συνδυαστεί με τη θεατρική τέχνη και θα εμπλουτιστεί με την εισαγωγική ομιλία «Επανατοποθετώντας τις γυναίκες δημιουργούς στην ιστορία των τεχνών» της Δανάης Στεφάνου, αναπληρώτριας καθηγήτριας ΑΠΘ, και της Σοφίας Μπέμπεζα, θεωρητικού της τέχνης και εικαστικού (ώρα έναρξης: 19.15).
Η Μπάρμπαρα Στρότσι. Πηγή: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Την επομένη (10/3, 20:30) και τη μεθεπομένη (11/3:20:30) οι Δήμητρα Γαλάνη και Μάρθα Φριντζήλα δίδουν τη συναυλία «Σ’ ένα κύμα του Νότου», κατά την οποία θα ερμηνεύσουν κομμάτια από την προσωπική τους δισκογραφία, πρωτότυπα τραγούδια και διασκευές με νέα προσέγγιση. Τις ενορχηστρώσεις υπογράφει ο Σεραφείμ Γιαννακόπουλος, συμμετέχει 5μελής ορχήστρα.
Οι Δήμητρα Γαλάνη και Μάρθα Φριντζήλα. Πηγή: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Έργα Μέντελσον, Σοστακόβιτς και Σούμαν περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσουν (4 Μαρτίου, 19:00) οι Χριστίνα Μπένση (τσέλο) και Kanami Ito (πιάνο) στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας (Ιπποκράτους 41, 210 3634000).
Με τον ανατρεπτικό Peter Broderick (πιάνο, βιολί, μαντολίνο-μπράντζο, μουσικό πριόνι) ολοκληρώνεται στις 5 Μαρτίου (21:00) ο κύκλος συναυλιών Microcosmos, ο οποίος εξερευνά τις απεριόριστες δυνατότητες του ήχου, με μετακλήσεις καλλιτεχνών που κάνουν προσιτό το avant-garde. Η συναυλία θα δοθεί στον Φάρο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Άλλες εκδηλώσεις
Ποιητές διαβάζουν ποιήματά τους και συνομιλούν με το κοινό την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, στο Café Merlin του Ιδρύματος Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 &, Μέρλιν 1), στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «Απογεύματα ποίησης στο Café Merlin». Ποιήματά τους διαβάζουν, στις 6 Μαρτίου (18:00-20:00), η Έφη Κατσουρού-Βασίλης Παπαβασιλείου.
Κεντρική φωτογραφία: Από τα «Τραγούδια χωρίς λόγια» του Κωνσταντίνου Ρήγου. Φωτ.: Ανδρέας Σιμόπουλος, πηγή: ΕΛΣ