Τη μαγεία και τις ευεργετικές επιδράσεις της μουσικής στην ανθρώπινη ψυχή τις έχουν επισημάνει κατά καιρούς μουσικοί, συνθέτες, άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, και τις συναισθάνονται μουσικόφιλοι και μη. Αρκούν λίγα λεπτά ακούσματος κλασικής μουσικής για να αλαφρύνει η ψυχή, καθότι «η μουσική ξεπλύνει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας», όπως είχε δηλώσει ο Γερμανός συγγραφέας Μπέρτχολντ Άουερμπαχ (1812-1882).
Και πρόκειται να αλαφρύνει στο μέγιστο η ψυχή όσων παρευρεθούν στο Ναύπλιο το διάστημα μεταξύ 8 και 16 Ιουλίου οπότε και θα πραγματοποιηθεί το 32ο Φεστιβάλ Ναυπλίου Κλασικής Μουσικής – ο δημοφιλής μουσικός προορισμός χάρη στον οποίο η κλασική μουσική ηχεί σε κάθε γωνιά της πόλης αποτελώντας πόλο έλξης μουσικόφιλων και μη.
Το ανωτέρω διάστημα έργα μεγάλων συνθετών της κλασικής μουσικής θα «πλημμυρίσουν» στα πιο μνημειώδη και εμβληματικά σημεία της πόλης (Παλαμήδι, Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Εθνική Πινακοθήκη, Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα, Βουλευτικό) από καταξιωμένους ερμηνευτές διεθνούς φήμης αλλά και νέους· νέους διότι το μεγαλύτερο μέρος της εφετινής, 32η διοργάνωσης του ιστορικού θεσμού, είναι αφιερωμένο στους νέους, όπως διευκρινίζει στο σημείωμά του για το φεστιβάλ ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Γιάννης Βακαρέλης.
Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ συναντάμε δύο από τις σημαντικότερες Ορχήστρες Νέων της Ελλάδας (με ηλικίες από 12 έως 19 ετών), την Youth Underground Orchestra και την Camerata Junior - Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών – με την πρώτη το Φεστιβάλ σηκώνει αυλαία, με τη δεύτερη κλείνει αυλαία.
Youth Underground Orchestra
Στα «παιδιά θαύματα» που μετέχουν εφέτος, ο 14χρονος πιανίστας Φίλιππος Κλαψινάκης και ο 11χρονος, επίσης πιανίστας, Θεόδωρος Φιλιππόπουλος, οι οποίοι δίνουν συναυλία στις 12 Ιουλίου. Στους ταλαντούχους νέους και η Αλεξία Μουζά που πρωτοεμφανίστηκε στο Φεστιβάλ στα 10 της χρόνια και στην εφετινή διοργάνωση συνομιλεί με τον Παύλο Τσίμα περί μουσικής και τι είναι αυτό που κάνει κάθε έργο ξεχωριστό, ερμηνεύοντας συνθέσεις ζωντανά στο πιάνο.
Στα πρόσωπα που μετέχουν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ αναδεικνύοντας τα οφέλη της κλασικής μουσικής, η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, ο διάσημος πιανίστας Ζεάν Λούι Στέουερμαν, οι μαέστροι Νίκος Χαλιάσας και Κώστας Ηλιάδης, οι μουσικοί Σπύρος Μουρίκης (κλαρινέτο), Ηλίας Λιβιεράτος (βιόλα) και Σταύρος Λάντσιας (πιάνο), ανάμεσα σε άλλους.
Μότσαρτ, Σούμπερτ, Μπιζέ
Με τους μεγάλους κλασικούς σηκώνει αυλαία το 32ο Φεστιβάλ Ναυπλίου Κλασικής Μουσικής. Η εναρκτήρια εκδήλωση θα λάβει χώρα (8/7, 21:00) στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου, όπου η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, ο μαέστρος Κώστας Ηλιάδης και η νεανική ορχήστρα Underground Youth Orchestra χαρίζουν στο κοινό ένα ταξίδι στην ιστορία της νεότητας μέσα από τα νεανικά έργα των συνθετών Ροσσίνι, Μότσαρτ, Μέντελσον, Σούμπερτ, Μπιζέ και Γκλαζούνοφ.
Μότσαρτ περιλαμβάνει και το πρόγραμμα της τελευταίας βραδιάς (16/7, 21:00, Πλατεία Συντάγματος Ναυπλίου) του Φεστιβάλ: τη δημοφιλή Συμφωνία αρ. 40 και το περίφημο Κοντσέρτο για κλαρινέτο σε λα μείζονα, τελευταίο ορχηστρικό έργο του συνθέτη, τα οποία θα ερμηνεύσει υπό την πλήρη σύνθεσή της η Camerata Junior, Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής και Ορχήστρα in Residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Συμπράττει ο διεθνώς διακεκριμένος κλαρινετίστας Σπύρος Μουρίκης, διευθύνει ο Νίκος Χαλιάσας.
Camerata Junior - Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ρεσιτάλ λυρικού τραγουδιού (13/7, 21:00, Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου Παράρτημα Ναυπλίου) με άριες από όλο το φάσμα του λυρικού ρεπερτορίου, από τον ιταλικό βερισμό μέχρι τη γαλλική όπερα. Με τις Σοφία Κουτσούρη (υψίφωνος), Χρύσα Γρένδα (πιάνο) και τον Δημήτρη Κωσταρέλο (βαθύφωνος).
Όπως και αφιέρωμα στον Έννιο Μορρικόνε (15/7, 21:00, Πλατεία Συντάγματος Ναυπλίου). Πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ –όλες οι εκδηλώσεις του έχουν ελεύθερη είσοδο.
Εκτός των εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, οι επισκέπτες στο Ναύπλιο μπορούν να περάσουν το κατώφλι του παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλέξανδρου Σούτσου όπου παρουσιάζονται η μόνιμη έκθεση «Ο Αγώνας των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία 1821» και η περιοδική έκθεση «Μύθοι και σύμβολα στη νεοελληνική τέχνη (19ος - α΄ μισό του 20ού αιώνα)» στην οποία είχαμε αναφερθεί στο σημείωμά μας Μύθοι και σύμβολα στη Νεοελληνική Τέχνη ξεδιπλώνονται στο Ναύπλιο.
Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Ναυπλίου
Βραβευμένο από την Ένωση Μουσικών Κριτικών Ελλάδας, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Ναυπλίου πραγματοποιείται με κινητήριο δύναμη τον Δήμο Ναυπλιέων και τον Δήμαρχο Δημήτρη Κωστούρο. Με συνέπεια στην παράδοση, την ταυτότητα και την ποιότητα και με στόχο τη μύση μικρών και μεγάλων στη μαγεία της κλασικής μουσικής, το Φεστιβάλ αφουγκράζεται το κλίμα της εποχής και συστήνει σχήματα και καλλιτέχνες που συγκινούν, εκπαιδεύουν, αγαλλιάζουν την ψυχή και το πνεύμα των ακροατών.
Λήψη από συναυλία παλαιότερης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Ναυπλίου. Πηγή φωτ.: Facebook / Φεστιβάλ Ναυπλίου / Nafplion Festival
Κατά τα 32 χρόνια λειτουργείας του, το φεστιβάλ έχει φιλοξενήσει ορισμένα από τα λαμπρότερα σχήματα και καλλιτέχνες της διεθνούς κλασικής σκηνής: έχουν εμφανιστεί περισσότεροι από 300 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, 25 Κουαρτέτα, 20 Συμφωνικές και Ορχήστρες Δωματίου και πλήθος πρωτοεμφανιζόμενων νέων καλλιτεχνών. Οι συναυλίες του στα μαγευτικά μνημεία και πλατείες του Ναυπλίου έχουν προσελκύσει περισσότερους από 200.000, Έλληνες και ξένους επισκέπτες.
32ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Ναυπλίου, 8-16 Ιουλίου
Είσοδος ελεύθερη. Για διαθεσιμότητα και κρατήσεις θέσεων τηλεφωνικά στα γραφεία του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού-Περιβάλλοντος, Αθλητισμού-Τουρισμού (ΔΟΠΠΑΤ) Δήμου Ναυπλιέων, Λεωφόρος Ασκληπιού (Βίλα Ζυμβρακάκη). Τηλ.: 2752027153, 2752099085
Κεντρική φωτ.: Λήψη από συναυλία παλαιότερης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Ναυπλίου. Πηγή φωτ.: Facebook / Φεστιβάλ Ναυπλίου / Nafplion Festival
Διαβάστε ακόμη:
Μύθοι και σύμβολα στη Νεοελληνική Τέχνη ξεδιπλώνονται στο Ναύπλιο