Παράταση έως το τέλος του 2024 έλαβε η έκθεση «Donum Amicorum» («Δώρο Φίλων») με έργα του Παύλου Σάμιου (1948-2021) στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Η μεγάλη προσέλευση του κοινού και η αγάπη που δείχνει για το έργο του ζωγράφου, έφεραν ως «αντίδωρο» τη χρονική επέκταση της έκθεσης που συμπυκνώνει μια μεγάλη πορεία. Στο κεντρικό μουσείο της Αθήνας παρουσιάζεται μέρος από τα 135 έργα που άφησε ο ζωγράφος και καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Παύλος Σάμιος, ως δωρεά στα μεγαλύτερα Μουσεία της χώρας.
Έργο του Παύλου Σάμιου
«Θα ’θελα να με θυμούνται μέσα από τα έργα μου. Να αισθάνονται εκείνοι που θα τα βλέπουν κάτι από εκείνο που αισθάνθηκα εγώ όταν ζωγράφιζα», έγραφε ο ζωγράφος, εξηγώντας την πρωτοβουλία του. Τα έργα τέχνης τα οποία ο ζωγράφος δώρισε σε σημαντικά μουσεία και ιδρύματα της χώρας, προέρχονται από όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Ανάμεσα στους φορείς που μοιράζονται τη ζωγραφική κληρονομία, η Εθνική Πινακοθήκη, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, το Μουσείο Μπενάκη, το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας, το Μέγαρο Μουσικής, το Νομισματικό Μουσείο.
Έργο του Παύλου Σάμιου
Κάθε Τετάρτη, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε οργανωμένες ξεναγήσεις, οι οποίες προσφέρουν μια πιο εμπεριστατωμένη ματιά στο έργο του Σάμιου. Αυτές οι ξεναγήσεις, υπό την καθοδήγηση ειδικών, δίνουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν καλύτερα την καλλιτεχνική διαδικασία του ζωγράφου, καθώς και τις επιρροές και τις θεματικές που διέπουν το έργο του. Οι ξεναγήσεις αυτές δεν είναι απλώς μια αναλυτική παρουσίαση των έργων, αλλά και μια διαδραστική εμπειρία που ενθαρρύνει τη συμμετοχή του φιλότεχνου κοινού.
Έργο του Παύλου Σάμιου
Η έκθεση πραγματοποιείται με την επιμέλεια του artworx που ίδρυσαν η Μαρία Ξανθάκου και η Ιζαμπέλα Φρανσές. Την επιμέλεια της έκδοσης «Liber Amicorum» («Βιβλίο Φίλων»), που συνοδεύει την έκθεση έχουν οι: Μαρία Ξανθάκου, Ιζαμπέλα Φρανσές, Βένια Παστάκα. Τα έργα της δωρεάς παρουσιάζονται ανά μουσείο, καθώς ο Παύλος Σάμιος είχε επιλέξει ο ίδιος, ανάλογα με τη θεματική τους, τους φορείς που ήθελε να τα κληροδοτήσει.
Ο Παύλος Σάμιος στο εργαστήριό του, Μάρτιος 2020@Γιώργος Μυλωνάς
Την ημέρα της εθνική μας εορτής (Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου) το Μουσείο θα έχει δωρεάν είσοδο στο κοινό. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο: Βασ. Σοφίας 22, 106 75, Αθήνα, 213213 9500, 213213 9517