Μία ξεχωριστή δράση γευσιγνωσίας ελαιόλαδου εγκαινιάζεται στις 30 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Γουλανδρή, αντλώντας έμπνευση από το έργο του Vincent van Gogh «Η συγκομιδή της ελιάς» που εκτίθεται στον πρώτο όροφο της μόνιμης Συλλογής του Ιδρύματος Γουλανδρή. Τη δράση εγκαινιάζει ο chef Αριστοτέλης Μέγκουλας, και θα πραγματοποιείται μια φορά τον μήνα στο Café-Restaurant του Ιδρύματος, με το ερώτημα που τίθεται με τη δράση να είναι τι πραγματικά γνωρίζει το κοινό για το ελληνικό ελαιόλαδο και τις διαφορετικές ποικιλίες του.
«Οι ελιές είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικές, κι αυτό ακριβώς αγωνίζομαι να πετύχω. Μιλώ για ένα ασημί πότε γαλάζιο, πότε πρασινωπό, μπρούντζινο, ασπριδερό σε έδαφος κίτρινο, ροζέ, βιολετί ή πορτοκαλί, μέχρι το θαμπό κόκκινο της ώχρας. Αλλά πολύ δύσκολο, πολύ δύσκολο. Μου ταιριάζει πάντως, και με γοητεύει να δουλεύω μες στο χρυσαφί ή το ασημί», γράφει ο Van Gogh στον αδελφό του τον Απρίλιο του 1889 και κλείνει «Η ελιά είναι άλλο πράγμα, είναι Delacroix, αν θέλουμε να τη συγκρίνουμε με κάτι».
Γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή @Vasso Paraschi. Πηγή φωτ.: Ίδρυμα Γουλανδρή
Ξεκινώντας από τους γαλλικούς ελαιώνες που ενέπνευσαν τον Van Gogh, μεταφερόμαστε στον μαγικό κόσμο του ελληνικού ελαιόλαδου, με ξεναγό τον Αριστοτέλη Μέγκουλα. Μαζί με τον διακεκριμένο chef το κοινό θα μάθει πώς να αναγνωρίζει ένα ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας μέσα από τα γευσιγνωστικά του χαρακτηριστικά, ενώ μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του θα μυηθούμε σε ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της ελληνικής γαστρονομίας.
Πώς γίνεται το πέρασμα από την ελιά στο ελαιόλαδο; Πώς η διαδικασία αυτή τροφοδοτεί τη δημιουργικότητα, τα έθιμα και τις παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα, ποιος είναι ο ρόλος του ελαιόλαδου σήμερα και πώς άραγε θα εξελιχθεί στο μέλλον;
Ανακαλύψτε τους τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ελαιόλαδο – κάποιους από τους οποίους μπορεί να μην τους είχατε καν φανταστεί. Δοκιμάστε βραβευμένες ποικιλίες ελαιόλαδου από όλα τα μέρη της Ελλάδας συνοδεύοντάς το με φρέσκο ζυμωτό ψωμί από το εστιατόριο ΑΚΡΑ, ψημένο στον ξυλόφουρνο, αλλά και φρεσκοψημένα καρβελάκια χωρίς γλουτένη από τον φούρνο Asterisque και γνωρίστε διαφορετικούς Έλληνες ελαιοπαραγωγούς.
Γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή @Vasso Paraschi. Πηγή φωτ.: Ίδρυμα Γουλανδρή
Γεννημένος στο Παρίσι, μεγαλωμένος στον Πειραιά και με σπουδές στην γαστρονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας, την Μπολόνια, ο Αριστοτέλης Μέγκουλας βρίσκεται ανάμεσα στους 100 επιδραστικότερους chef της δεκαετίας. Σήμερα, η δημιουργική του βάση είναι η πατρίδα του, η Κέρκυρα, όπου θα τον βρούμε στο βραβευμένο εστιατόριο Pomo d’ Oro Corfu, με 7 αστέρια στον οδηγό του FNL Guide. Μέσα από την ιδιαίτερη μαγειρική του και τους απρόσμενους συνδυασμούς υλικών που δοκιμάζει, στόχος του είναι η δημιουργία όμορφων αναμνήσεων γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο με νοστιμιές, κρασί και αγάπη.
Γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή @Vasso Paraschi. Πηγή φωτ.: Ίδρυμα Γουλανδρή
Η δράση «Η ελιά είναι Delacroix» διεξάγεται τις ακόλουθες ημέρες:
- Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
- Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024
- Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
- Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025
- Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025
- Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025
- Τετάρτη 23 Απριλίου 2025
τις ώρες 19:00-21:00. Τα σεμινάρια είναι αυτοτελή. Για πληροφορίες & κρατήσεις: https://goulandris.gr/el/events/olive-oil-tasting
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Αθήνα 11635, Τ: 210 725 2895, [email protected] | goulandris.gr
Κεντρική φωτ.: Γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή_@Vasso Paraschi. Πηγή φωτ.: Ίδρυμα Γουλανδρή