Λ. Μενδώνη: Μεγάλη επένδυση για τον πολιτισμό η αναστήλωση του ανακτόρου στις Αιγές

Λ. Μενδώνη: Μεγάλη επένδυση για τον πολιτισμό η αναστήλωση του ανακτόρου στις Αιγές

Μία δεκαετία κράτησε η αναστήλωση του ανακτόρου του Φιλίππου Β’ στις Αιγές, ένα μνημείο το οποίο καθορίζει και την ιστορία της αρχιτεκτονικής αλλά και την ιστορία της Μακεδονίας, της Ελλάδας, γενικότερα. Το αναστηλωτικό έργο του ανακτόρου ξεκίνησε το 2014 από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και είχε κόστος 20.300.000 ευρώ αποτελώντας μία μεγάλη επένδυση για τον πολιτισμό.

Αυτά σημείωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ για την απόδοση του ανακτόρου, την ιστορική, πολιτική και αρχιτεκτονική σημασία του στον αρχαίο κόσμο αλλά και την επιστημονική άποψη της Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ ότι ο Αλέξανδρος πιθανόν να είναι θαμμένος στη Βεργίνα αντί του πατέρα του. 

 «Η εγκριτική πράξη είναι τον Ιανουάριο του 2014, όταν εγκρίθηκε η μελέτη, μετά από  μία πολύωρη και εργώδη συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στον χώρο που είχαμε έναν ερειπιώνα. Tα προηγούμενα χρόνια, δεκαετίες πριν, είχαν γίνει ανασκαφές. Είχε γίνει συστηματική ανασκαφική δουλειά και εντοπισμός των αρχιτεκτονικών μελών από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Όμως, όλα ήταν πεσμένα στο έδαφος. Αυτό, λοιπόν, που έγινε ήταν ο ερειπιώνας να μεταβληθεί και να μετεξελιχθεί σε μνημείο, δίνοντας μας εντυπωσιακά στοιχεία και για την αρχιτεκτονική και για την ιστορία και για την κοινωνία της Μακεδονίας του Φιλίππου Β΄», όπως διευκρίνισε η υπουργός Πολιτισμού.

Ο Παρθενώνας της Μακεδονίας

«Παρθενώνα της Μακεδονίας» είχε χαρακτηρίσει το μνημείο στις Αιγές ο Βόλφραμ Χέφνερ, από τους σημαντικότερους μελετητές της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής. Καθότι πρόκειται για το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδος, έκτασης 15.000 τετραγωνικά μέτρα, με τον περιβάλλοντα χώρο του να φτάνει στα 25.000 τετραγωνικά.  

«Για να καταλάβουμε, το μέγεθός του, σας λέω ότι το Μουσείο της Ακρόπολης είναι 15.000 τετραγωνικά. Αυτό, λοιπόν, το οικοδόμημα, πέρα από την έκτασή του, συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία, τα οποία ήταν γνωστά στην αρχιτεκτονική, όχι μόνο από την περιοχή της Μακεδονίας, αλλά και από τη Νότιο Ελλάδα», υπογράμμισε η Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας τη σημασία του μνημείου στην ιστορία της αρχιτεκτονικής.

Το ανάκτορο στις Αιγές αποτελεί «το αρχέτυπο ή το πρότυπο, εάν θέλετε, μιας σειράς οικοδομημάτων που ακολουθούν τα επόμενα χρόνια στον ελληνιστικό πλέον κόσμο που είναι η οικουμένη της εποχής εκείνης. Επομένως, η θέση του στην ιστορία της αρχιτεκτονικής είναι καίρια και κρίσιμη».

Μεγάλη επένδυση για τον πολιτισμό

Το αναστηλωμένο και αποκατεστημένο ανάκτορο του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας, στις Αιγές. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ

Μία μεγάλη επένδυση για τον πολιτισμό η αναστήλωση του ανακτόρου στις Αιγές, όπως ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, υπογραμμίζοντας: «Μη μας ξενίζουν αυτές οι λέξεις για τον πολιτισμό, την οποία έκανε η ελληνική πολιτεία και σωστά την έκανε. Ήταν μια πολύ σωστή επιλογή που θα έχει αναπτυξιακά και οικονομικά αποτελέσματα στην ευρύτερη περιοχή.

Μαζί με το μουσείο των τάφων, ήτοι τον Τύμβο ο οποίος  σκεπάζει τον τάφο του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου Δ’, με το πάρκο των Τημενιδών, το οποίο αποδώσαμε το 2021, δηλαδή, την ταφική συστάδα, με το, κυρίως, κτίριο του Μουσείου, το οποίο, εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο 2022,  τώρα έρχεται να προστεθεί το ανάκτορο δημιουργώντας ένα πάρα πολύ σημαντικό και ισχυρό πολιτιστικό πόλο για την περιοχή των Αιγών, προφανώς για την ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας και εν τέλει, για τη Βόρειο Ελλάδα».

Για την Αρβελέρ

«Υπάρχει λόγος και αντίλογος και άλλες απόψεις που έχουν εκφραστεί περί του τάφου στη Βεργίνα και κατά πόσον αποδίδεται στο Φίλιππο τον Β΄ ή σε κάποιον άλλον», σημείωσε η κα. Μενδώνη ερωτηθείσα για την Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ και την τοποθέτησή της ότι στη Βεργίνα έχει ταφεί ο Μέγας Αλέξανδρος.

«Νομίζω ότι στο μέλλον, θα είναι θέματα για τα οποία θα πάρει θέση και θα δώσει την τελική ερμηνεία πάλι η επιστημονική κοινότητα. Αυτό το οποίο θέλω να πω και να επιμείνω είναι ότι η κυρία Αρβελέρ δεν είναι μια τυχαία επιστημών. Είναι μια πάρα πολύ ισχυρή προσωπικότητα. Έχει επιχειρήματα τα οποία, τελευταία, έχει ισχυρά δημοσιοποιήσει και θεωρώ ότι θα αποτελέσουν μέρος του επιστημονικού διαλόγου. Η κυρία Αρβελέρ είναι από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες τις οποίες έχουμε και τις οφείλουμε πάρα πολλά. Έχει καταθέσει την επιστημονική της άποψη».

Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Μαραγιάννη

Κεντρική φωτ.: Το αναστηλωμένο και αποκατεστημένο ανάκτορο του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας, στις Αιγές. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ