Με την «Τουραντότ» ανοίγει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο

Με την «Τουραντότ» ανοίγει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο

Με την τελευταία όπερα του Τζάκομο Πουτσίνι και την μεγαλοπρεπέστερη όλων όσων συνέθεσε, την «Τουραντότ» θα ανοίξει η Εθνική Λυρική Σκηνή το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στο Ηρώδειο, στις 1, 3, 5, 6 και 8 Ιουνίου 2025, σε μουσική διεύθυνση του διεθνώς αναγνωρισμένου Ιταλού αρχιμουσικού Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι, σκηνοθεσία Αντρέι Σερμπάν και σκηνικά - κοστούμια Χλόης Ομπολένσκι. Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει την Παρασκευή 25 Απριλίου 2025 στις 12:00 και θα πραγματοποιείται από την more.com, τα Ταμεία της ΕΛΣ και τα Εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών. 

Η υπόθεση της Τουραντότ διαδραματίζεται σε άλλες εποχές, στη μακρινή και εξωτική Κίνα, όπου η πριγκίπισσα Τουραντότ θα παντρευτεί μόνον όποιον λύσει τα τρία αινίγματα που του θέτει. Όσοι έχουν δοκιμάσει έχουν αποτύχει και έχουν χάσει τη ζωή τους. Θαμπωμένος από την  ομορφιά της, ένας άγνωστος πρίγκιπας επιμένει να δοκιμάσει την τύχη του και τα καταφέρνει. Όμως, αφού λύσει τα αινίγματα, η Τουραντότ αρνείται να τον παντρευτεί. Ο πρίγκιπας της προσφέρει μια ευκαιρία να απαλλαγεί από τη δέσμευσή της εάν εκείνη ανακαλύψει το όνομά του πριν χαράξει.

Η παρτιτούρα συνδυάζει το ανάλαφρο στοιχείο της κομέντια ντελ άρτε, τον βαθύ λυρισμό που χαρακτηρίζει όλες τις όπερες του κορυφαίου συνθέτη και επιπλέον το στοιχείο της μεγαλοπρέπειας, που αντανακλά τη φανταστική αυτοκρατορική Κίνα. Η όπερα έμεινε ημιτελής, καθώς ο Πουτσίνι πέθανε το 1924 προτού την ολοκληρώσει. Με βάση τα προσχέδιά του, την «Τουραντότ» ολοκλήρωσε ο συνθέτης Φράνκο Αλφάνο (1926), ενώ ένα δεύτερο φινάλε πρότεινε το 2001 ο συνθέτης Λουτσάνο Μπέριο.

Για τη νέα παραγωγή της Τουραντότ –17 χρόνια μετά την τελευταία παρουσίαση του έργου στην Ελλάδα– η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάζεται με καλλιτέχνες υψηλού κύρους και διεθνούς καταξίωσης. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του θεάτρου και της όπερας, ο Αντρέι Σερμπάν, ο οποίος αναγνωρίζεται διεθνώς για τις καινοτόμες και εικονοκλαστικές σκηνοθεσίες του. 

Τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδιάζει –στην πρώτη της συνεργασία με την ΕΛΣ– η σπουδαία διεθνής Ελληνίδα σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι, η οποία έχει υπογράψει εμβληματικές παραγωγές όπερας, θεάτρου και κινηματογράφου, μέσα από τις συνεργασίες της με τους Πήτερ Μπρουκ, Φράνκο Τζεφιρέλλι, Ντέμπορα Γουόρνερ, Φιόνα Σο, Αμπάς Κιαροστάμι, Λευτέρη Βογιατζή κ.ά. 

Για να διηγηθούν την ιστορία της Τουραντότ, η Χλόη Ομπολένσκι και ο Αντρέι Σερμπάν με τη δημιουργική τους ομάδα δημιουργούν μια νέα σκηνική συνθήκη στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, όπου αναζητούν μέσα από τα σκηνικά, τα κοστούμια, τη σκηνοθεσία και την κινησιολογία τις κοινές αναφορές μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών της Κίνας και της Ελλάδας. Το φυσικό σκηνικό του Ηρωδείου επαναπροσδιορίζεται για να φιλοξενήσει τον μυθικό κόσμο της αυτοκρατορικής Κίνας, χωρίς τις στερεοτυπικές πολιτισμικές διακοσμήσεις, αλλά με δεκάδες εντυπωσιακά κοστούμια και χειροποίητες μάσκες. Μια νέα παραστατική εμπειρία θέασης και ακρόασης στον εμβληματικό χώρο του Ωδείου Ηρώδου Αττικού, όπου ακόμα και η παραδοσιακή σχέση θεάματος και θεατών μετατρέπεται σε μια νέα βαθιά εσωτερική και συναρπαστική εμπειρία. 

Τη δραματουργία υπογράφει η Ντανιέλα Βιολέτα Ντίμα, τη χορογραφία και την κινησιολογία η Κέιτ Φλατ, με συνεργάτιδα χορογράφο-κινησιολόγο τη Γεωργία Τέγου και τους φωτισμούς οι Ζαν Καλμάν και Σιμόν Τροττέ. Στον ρόλο της Τουραντότ, δύο σπουδαίες δραματικές υψίφωνοι της εποχής μας που έχουν αναγνωριστεί ως ιδανικές ερμηνεύτριες του ρόλου, η Αμερικανίδα Λιζ Λίντστρομ και η Βρετανίδα Κάθριν Φόστερ. Τον Καλάφ ερμηνεύουν δύο σπουδαίοι τενόροι, ο Αρσέν Σογκομονιάν και ο Ρικκάρντο Μάσσι. Στον ρόλο της Λιου η σπουδαία σοπράνο της ΕΛΣ, Τσέλια Κοστέα, και η εξαιρετική νεαρή σοπράνο Μαρία Κοσοβίτσα, ενώ στον ρόλο του Τιμούρ ο διακεκριμένος βαθύφωνος της ΕΛΣ Τάσος Αποστόλου. 

Μαζί τους οι Χάρης Ανδριανός, Γιάννης Καλύβας, Ανδρέας Καραούλης, Γιώργος Παπαδημητρίου και Νίκος Στεφάνου. 

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 

Κεντρική φωτ.: Το Ωδείο Ηρώδου Αττικού @M. Asthenidis, πηγή φωτ.: ΕΛΣ