Ο βιολονίστας της κλασικής μουσικής και διευθυντής ορχήστρας, Λεωνίδας Καβάκος, δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ομοίως και η ποιοτική ραδιοφωνική σειρά «Εδώ Λιλιπούπολη» στο άκουσμα της οποίας ανακαλούμε -μεταξύ άλλων- στίχους από το «Χρυσαλιφούρφουρο» και το «Λαέ της Λιλιπούπολης» - τραγούδια που κρατούν αμείωτη τη δύναμή τους παρά τον πανδαμάτορα χρόνο και έτσι σιγοψιθυρίζονται και από τα χείλη νεότερων κάθε που τα ακούν ξανά, είτε κατά τη διάρκεια κάποιας συναυλίας είτε από κάποιον ραδιοφωνικό σταθμό. Κάτι που αποδεικνύει την επίδραση της ραδιοφωνικής σειράς, την ποιότητα και την πρωτοτυπία της.
Ο Καβάκος και η «Λιλιπούπολη» αναφέρονται στο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών των επόμενων ημερών. Ο διεθνούς φήμης βιολονίστας θα συμπράξει με τη χαρισματική Κινέζα Γιούτζα Ουάνγκ (πιάνο) σε ένα ρεσιτάλ που θα δώσουν στις 30 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών «Μεγάλοι Ερμηνευτές», στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης». Το πρόγραμμα της συναυλίας τους αποτελείται από τις ωραιότερες σονάτες του παγκόσμιου ρεπερτορίου για βιολί και πιάνο.
Ο Λεωνίδας Καβάκος και η Γιούτζα Ουάνγκ. Πηγή: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Θα ερμηνεύσουν τη Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 1 του Γερμανού Γιοχάννες Μπραμς, η μουσική του οποίου συνδυάζει τη δραματική και τη λυρική ένταση με μια ανακουφιστική ζεστασιά. Ακόμη, τη Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 2 του Γερμανού ρομαντικού Ρόμπερτ Σούμαν, καθώς και τη μοναδική Σονάτα για βιολί και πιάνο που έγραψε ο Τσέχος Λέος Γιάνατσεκ, θεωρητικός της μουσικής, λαογράφος και δάσκαλος· εμπνεύστηκε από τη μοραβική και σλαβική παραδοσιακή μουσική και δημιούργησε ένα νέο πρωτότυπο και σύγχρονο μουσικό ρυθμό.
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» θα δοθεί η συναυλία «Εδώ Λιλιπούπολη» κατά την οποία θα ακουσθούν τα τραγούδια της θρυλικής ραδιοφωνικής σειράς που συνδέθηκε με την εποχή του Μάνου Χατζιδάκι στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (1976-1980) και μεγάλωσε έως σήμερα γενιές και γενιές. Πρόκειται για τραγούδια που έγραψαν, πάνω σε στίχους της Μαριανίνας Κριεζή, ο Νίκος Κυπουργός, ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, η Λένα Πλάτωνος και ο Νίκος Χριστοδούλου, και θα τα ερμηνεύσουν η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Δώρος Δημοσθένους, η Λένια Ζαφειροπούλου και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Συμμετέχουν η Παιδική–Νεανική Χορωδία Rosarte, την οποία δίδαξαν η Ρόζη Μαστροσάββα και η Όλγα Αλεξοπούλου, και το σύνολο Ventus Ensemble υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Χριστοδούλου.
Οι δύο παραμυθένιες βραδιές θα ταξιδέψουν τους παλαιότερους και θα μυήσουν τους νεότερους στον κόσμο της Λιλιπούπολης και στα καμώματα των κατοίκων της. Όπως θυμόμαστε, ο τίτλος της παιδικής ραδιοφωνικής σειράς αντλήθηκε από το βιβλίο «Τα ταξίδια του Γκούλιβερ», όπου οι Λιλιπούτιοι αναφέρονται ως μικρόσωμοι άνθρωποι. «Η Λιλιπούπολη» όπως είχε σημειώσει η Μαριανίνα Κριεζή «ξεκίνησε σαν μια εκπομπή για να μαθαίνουν τα πολύ μικρά παιδιά τι είναι το κόκκινο χρώμα, τι το πράσινο, τι είναι το μακριά, το μικρό, το μεγάλο [...]». Απευθυνόταν σε παιδιά αλλά και ενήλικες, επρόκειτο για ένα παραμύθι το οποίο εμπεριείχε την αιώνια πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό, το όμορφο και το άσχημο, τους σύγχρονους καλούς και κακούς, τις γιαγιάδες και τους παππούδες με τις ξύλινες κουτάλες και τις μυστικές συνταγές, τους εφευρετικούς επιστήμονες, τις μάγισσες και τους αόρατους ελέφαντες, όπως και τις μαγευτικές τοποθεσίες με τα σύγχρονα και παραμυθένια τοπωνύμια.
Από αριστερά: Οι Νίκος Χριστοδούλου, Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Μαραγκόπουλος και Λένα Πλάτωνος. Πηγή: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η ραδιοφωνική σειρά αγαπήθηκε αλλά και πολεμήθηκε. Την δε, διεύθυνσή της, είχε ήδη αναλάβει από το 1975 ο Μάνος Χατζιδάκις, στα σχέδια του οποίου ήταν η μετάδοση μιας παιδικής εκπομπής. Όσο για τη δημιουργία της «Εδώ Λιλιπούπολη», ο Χατζιδάκις την ανέθεσε στην Ρεγγίνα Καπετανάκη. Εκείνη, με τη βοήθεια της παιδοψυχολόγου Ελένης Βλάχου, έφτιαξε ένα αρχικό πλάνο του κόσμου της «Λιλιπούπολης», τον οποίο οι δύο συνεργάτιδες οργάνωσαν και παρουσίασαν στον Χατζιδάκι, ο οποίος και έδωσε την άδεια του στην -τότε- νέα καθημερινή σειρά.
Πριν τη συναυλία «Εδώ Λιλιπούπολη» της 3ης Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί (17.30-19.00μ.μ.) εργαστήριο για παιδιά άνω των 8 ετών, τα οποία με τη βοήθεια της τραγουδοποιού Μάτας Κούρτη (σχεδιασμός, υλοποίηση), θα βρουν απαντήσεις στις απορίες τους σχετικά με τη μουσική αλλά και με τη στιχουργική τέχνη, όπως «πώς γεννιούνται τα τραγούδια, πώς η αρχική ιδέα μιας ιστορίας μπαίνει σε στίχους, μπλέκεται σε ομοιοκαταληξίες, συλλαβίζεται πάνω στο ρυθμό, δένεται με μια μελωδία και τελικά αποφασίζει να βολευτεί εκεί για πάντα σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μουσικής.
* H συναυλία των Λεωνίδα Καβάκου και Γιούτζα Ουάνγκ θα δοθεί στις 30 Νοεμβρίου (20:30), η συναυλία «Εδώ Λιλιπούπολη» στις 3 Δεκεμβρίου (20:00) και θα επαναληφθεί στις 4 Δεκεμβρίου (19:00).
** Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη), πληροφορίες-εισιτήρια: 210 7282333 και megaron.gr
***Κεντρική φωτογραφία (από αριστερά): Οι Νίκος Χριστοδούλου, Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Μαραγκόπουλος και Λένα Πλάτωνος. Πηγή: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.