Morus: Έκθεση στο Μουσείο Μετάξης εμπνευσμένη από το «ιερό» δέντρο του Σουφλίου

Morus: Έκθεση στο Μουσείο Μετάξης εμπνευσμένη από το «ιερό» δέντρο του Σουφλίου

Ιερό δέντρο του Σουφλίου η μουριά, αποτελεί την έμπνευση για την έκθεση «Morus», η οποία επιχειρεί έναν διάλογο ανάμεσα στην καταγεγραμμένη ιστορία και στις προφορικές αφηγήσεις για το μετάξι. Η έκθεση εγκαινιάστηκε τις εορταστικές ημέρες στο Μουσείο Μετάξης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, στο Σουφλί και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2024.

Τα έργα τα οποία παρουσιάζονται στην περιοδική έκθεση δημιουργήθηκαν από την εικαστική ομάδα «Morus project» και είχαν εκτεθεί το καλοκαίρι του 2023 στην γκαλερί «Apoteket», στο νησί Gotland της Σουηδίας.

Μεταξοσκώληκας κολλημένος στη μεταμόρφωση (2023). Πηγή φωτ.: ΠΙΟΠ

Όσο για την εικαστική ομάδα «Morus project», προσεγγίζει τις καλλιτεχνικές, κοινωνικές, ιστορικές και οικολογικές διαστάσεις του μεταξιού, ξεκινώντας από την οικιακή σηροτροφία, από τη δημιουργία της κλωστής μέχρι και την ύφανση.

Σε άμεση συνομιλία με τα εκθέματα του Μουσείου Μετάξης, τα επιλεγμένα έργα των εικαστικών Hanna Norrna, Ειρήνη Γκόνου και Κλεοπάτρα Τσαλή αναδεικνύουν στοιχεία του υλικού πολιτισμού της περιοχής, όπως η αρχιτεκτονική και οι ενδυματολογικές επιλογές των κατοίκων, αλλά και στοιχεία που συνθέτουν την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Εικαστικοί

Η Hanna Norrna γεννήθηκε το 1993. Ζει και εργάζεται στο Gothenburg της Σουηδίας. Αποφοίτησε από μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη χειροτεχνία με εξειδίκευση στην υφαντική τέχνη στην Ακαδημία Σχεδιασμού και Χειροτεχνίας του Gothenburg το 2018. Το έργο της επικεντρώνεται στην ύφανση, κυρίως με μετάξι. Από την ίδρυση της καλλιτεχνικής ομάδας «Morus Project», το 2022, ασχολείται συστηματικά με τη σηροτροφία. Η Hanna έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλές εκθέσεις στη Σουηδία, τη Δανία και τη Γερμανία και έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων σε προγράμματα διαμονής στην Ισλανδία (Textílsetur Íslands, Blönduós 2019) και τη Γερμανία (Leipzig International Art Program 2018).

Η Ειρήνη Γκόνου γεννήθηκε το 1955. Έχει αποφοιτήσει από την École Nationale Superieure des Beaux-Arts και την École Nationale Superieure des Arts Decoratifs του Παρισιού, όπου έζησε για έντεκα χρόνια. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε τριάντα ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στο Βέλγιο και στη Νορβηγία και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και συναντήσεις τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «Morus Project». Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στη Νάξο, διδάσκει τακτικά σε σεμινάρια και εμψυχώνει καλλιτεχνικά εργαστήρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

«Ecdysis» (2023). Πηγή φωτ.: ΠΙΟΠ

Η Κλεοπάτρα Τσαλή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1995. Το 2018 αποφοίτησε από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα. Εκεί, εστίασε την καλλιτεχνική της πρακτική στη γλυπτική και την υφαντική. Έχει εργαστεί στον τομέα της οργάνωσης εκθέσεων στο Κέντρο Τέχνης CNEAI (Centre National Edition Art Image) στο Παρίσι. Είναι μέλος της ομάδας «Morus Project» από το 2022. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2021 αποφοίτησε από το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

ΠΙΟΠ | Μουσείο Μετάξης, Ελευθερίου Βενιζέλου 73, Σουφλί 684 00. Τ.: 25540 23700 | www.piop.gr. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 έως 15/10 και 10:00-17:00 από 16/10

Kεντρική φωτ.: «Η δαντέλα» (2023). Πηγή φωτ.: ΠΙΟΠ