Συμπεριλαμβάνοντας την πραγματικότητα σε όλες της τις εκφάνσεις το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (31/10-10/11) δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλάβει τις αμερικανικές εκλογές, ενσωματώνοντας στον προγραμματισμό του προβολή ταινίας και συζήτηση. Ο λόγος για το ντοκιμαντέρ του Μάικλ Πρίμο «Γέννημα-Θρέμμα / Homegrown»το οποίο θα κάνει ελληνική πρεμιέρα στην 65η διοργάνωση του Φεστιβάλ, και θα προβληθεί την Τρίτη 5 Νοεμβρίου (20:30) στην αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη».
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Νικόλα Σεβαστάκη, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Ορέστη Ανδρεαδάκη και τον δημοσιογράφο και συγγραφέα, διευθυντή της ΕΣΗΕΜ-Θ, Γιάννη Κοτσιφό, οι οποίοι θα σχολιάσουν τις κρίσιμες εξελίξεις, θα αναφερθούν στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλα Χάρις και θα προχωρήσουν σε αναλύσεις, κάνοντας παράλληλα και τις δικές τους εκτιμήσεις για την κομβική βραδιά των αμερικανικών εκλογών.
Όσο για το ντοκιμαντέρ του Μάικλ Πρίμο αποτελεί «ένα αφοπλιστικό ντοκουμέντο για την Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ. Στο ''Γέννημα-Θρέμμα'' παρακολουθούμε τρεις ένθερμους –και πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους– υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι οργώνουν τις ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2020 με την προσδοκία να οδηγήσουν τον αγαπημένο τους Πρόεδρο στην επανεκλογή. Η ακτιβιστική δράση τους μπορεί να μην είχε το επιθυμητό για τους ίδιους αποτέλεσμα, κατέληξε ωστόσο να έχει κοινό παρονομαστή μία από τις μελανότερες σελίδες στην πολιτική ιστορία της χώρας, την εισβολή στο Καπιτώλιο», αναφέρει το Φεστιβάλ.
Όπως προστίθεται για το ντοκιμαντέρ: «Δεν υπάρχει πιο άμεσος τρόπος να αφουγκραστεί κανείς το μομέντουμ του βαθύτατου διχασμού που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τις ΗΠΑ, από την ταινία του Μάικλ Πρίμο. Το ''Γέννημα-Θρέμμα'' ακολουθεί από απόσταση αναπνοής τα τεκταινόμενα και τους αφανείς (αντι)ήρωές τους, για να αποτυπώσει το πολιτικό χάος και την πόλωση που ταλανίζει αργά αλλά σταθερά τα σπλάχνα της αμερικανικής κοινωνίας. Η έκπτωση του δημοκρατικού διαλόγου, ο θρίαμβος του παραλόγου και της μισαλλοδοξίας και τα δογματικής ισχύος παραληρήματα των Αμερικανών συντηρητικών δείχνουν τα δόντια τους απέναντι σε αυτό που κάποτε φάνταζε ως ένα στέρεα δομημένο και ακλόνητο δημοκρατικό σύστημα».