«Ο άγιος του έρωτα» στο Μουσείο Ακρόπολης
Shutterstock
Shutterstock

«Ο άγιος του έρωτα» στο Μουσείο Ακρόπολης

Η μουσική τραγουδά τα πάθη, τα πάθη των καθημερινών ανθρώπων βρίσκονται στο επίκεντρο των έργων του Βασίλη Τσιτσάνη, το όνομα του οποίου βρίσκεται στο πάνθεον ενός από τους σπουδαιότερους δημιουργούς της λαϊκής μας μουσικής. Ξεχωριστό ρόλο έχει η γυναίκα και ο πόνος της μάνας, την οποία συχνά αποκαλεί Παναγία. Όσο για τις μελωδίες του, ακολουθούν τους ήχους της βυζαντινής μουσικής μας παράδοσης.

Στα έργα του Τσιτσάνη δημιουργούνται δρόμοι παράλληλοι, τέτοιοι που, μέσα από τους ύμνους το κοινό να ακολουθεί το Θείο δράμα μέχρι την κορύφωσή του, ενώ την ίδια στιγμή τα τραγούδια του περιγράφουν την πορεία στον έρωτα, στον πόνο, στη θυσία, στον θάνατο και τέλος στη λύτρωση. Αυτή η παράλληλη πορεία θα εκτυλιχθεί και στη συναυλία «Ο άγιος του έρωτα»· βασισμένη σε μια ιδέα του Ανδρέα Κατσιγιάννη, η συναυλία συνδέει τους ύμνους της βυζαντινής μουσικής με τα εμβληματικά λαϊκά τραγούδια που συνέθεσε ο Βασίλης Τσιτσάνης, ερμηνευμένα από τη Δήμητρα Γαλάνη και με τη συμμετοχή της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου και της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κωνσταντίνου. 

Η συναυλία θα δοθεί την Κυριακή των Βαΐων στο προαύλιο του Μουσείου Ακρόπολης, και είναι μία από τις περισσότερες από 40 συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις που θα παρουσιαστούν σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς και συναυλιακούς χώρους της Αθήνας, αρχής γενομένης από το Σάββατο του Λαζάρου έως την Μεγάλη Τετάρτη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, το οποίο για τρίτη συναπτή χρονιά διοργανώνουν το υπουργείο Πολιτισμού και η Εθνική Λυρική Σκηνή. 

Περισσότεροι από 500 διακεκριμένοι και νεότεροι καλλιτέχνες, μουσικοί, χορωδοί, τραγουδιστές, ψάλτες, συνθέτες, αρχιμουσικοί, ηθοποιοί συμμετέχουν στην ανοιξιάτικη γιορτή της Λατρευτικής Μουσικής, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό πανόραμα της μουσικής που αναφέρεται τόσο στα θεία όσο και στα ανθρώπινα πάθη. 

Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Χαλανδρίου @Γ. Καλκανίδης, πηγή φωτ.: ΕΛΣ

«Καθώς η συμβολή της λατρευτικής μουσικής στην ανάπτυξη και εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού είναι καθοριστική, το 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής θα παρουσιάσει μουσική που δημιουργήθηκε για θρησκευτική χρήση ή επικαλείται το θείο στοιχείο, αλλά με πολύ ευρείες αισθητικές και εννοιολογικές στοχεύσεις, που άπτονται της σχέσης του ανθρώπου με το υπερβατικό. Επιπλέον, το 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής θα προσεγγίσει τη σχέση θρησκευτικής λατρείας και μουσικής μέσα από διαφορετικές πτυχές και παραδόσεις», όπως σημειώνουν οι διοργανωτές.

Οι χώροι είναι εξίσου μοναδικοί, με καθέναν να χαρακτηρίζεται από τη δική του ομορφιά, όπως η Μητρόπολη Αθηνών, ο Καθολικός Καθεδρικός Ναός, η Ευαγγελική Εκκλησία, το Φετιχιέ Τζαμί, το Παλαιό Χρηματιστήριο, τα Μουσεία Ακρόπολης, Ιδρύματος Γουλανδρή, Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, το Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», οι πεζόδρομοι Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου, ενώ θα αξιοποιηθούν και οι δύο αίθουσες της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ποδαρικό για την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Στις καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνονται η διάρκεια του φεστιβάλ – πέντε ημέρες – καθώς και η συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό που φέρει την υπογραφή του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ, Γιώργου Κουμεντάκη.

Μεταξύ των μοναδικών μουσικών εμπειριών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, είναι η όπερα για παιδιά «Ο κατακλυσμός του Νώε» του Μπρίττεν σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση, η συναυλία της χορωδίας musicAeterna Byzantina υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεόδωρου Κουρεντζή, το νέο έργο του Νίκου Γαλενιανού με το γυναικείο χορωδιακό σύνολο CHÓRES, το βουλγαρικό γυναικείο χορωδιακό σύνολο Βάνια Μονέβα, το «Ρέκβιεμ» του Κερουμπίνι με την Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων σε μουσική διεύθυνση Άλκη Μπαλτά, τη Vamos Orchestra σε έργα Θεοδωράκη, η «Συμφωνία αρ. 14» του Σοστακόβιτς με τη βουλγαρική Ορχήστρα Εγχόρδων Drop Down Community σε μουσική διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, καθώς και η πασχαλινή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης σε μουσική διεύθυνση Λέο ΜακΦαλ.

Έννοιες και συναισθήματα που θα φωτίσει το 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής είναι η μετάνοια, η ευλάβεια, η λύτρωση, η εξιλέωση, η συγχώρεση, αλλά και η ανάσταση, με συνθέσεις, μεταξύ άλλων, των Μπραμς, Παιρτ, Μομπόου, Παρασκάκη, Τσιτσάνη, Μεσσιάν, Σατί, Κερουμπίνι, Μπαχ, The Beatles, Έβανς, Ουεχάρα, Λακόμπ, Φωρέ, Μασνέ, Σταύρακα, Φέλντμαν, Μπρίττεν, Θεοδωράκη, Λιστ, Μαστραντώνη, Κυριακίδη, Νασοπούλου, Παναγιώτου, Θεοδοσόπουλου, Πρίγγου, Ιακώβου Πρωτοψάλτη, Πούλιου, Τζέικομπ, Βαβίλοφ, Ραχμάνινοφ, Σιμπέλιους, Λευθέρη, Καλογεράκη, Γαλενιανού, Σοστακόβιτς, Τάβενερ, Πραιτόριους, Περπέσα, Μητρόπουλου, Στράους.

Το πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Πρακτικές πληροφορίες: 

  • Η είσοδος σε όλους τους χώρους θα είναι ελεύθερη χωρίς προκρατήσεις, με σειρά προτεραιότητας.
  • Μόνο για τις συναυλίες που θα δοθούν στην Εναλλακτική Σκηνή και την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ θα υπάρξουν προκρατήσεις μέσω της ticketservices.gr. Έναρξη προκρατήσεων: 8 Απριλίου στις 09:00. 
  • Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι αναρτημένο στο nationalopera.gr & στο digitalculture.gov.gr, ενώ στο έντυπο που θα διανέμεται στους θεατές θα υπάρχει συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και QR code για παραπομπή στο αναλυτικό πρόγραμμα στον ιστότοπο της ΕΛΣ.

Κεντρική φωτ.: Λήψη του Μουσείου Ακρόπολης. Πηγή φωτ.: Shutterstock