Ολοκληρώνεται το 2026 το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος
Shutterstock
Shutterstock

Ολοκληρώνεται το 2026 το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος

To 2026 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, ένα έργο που θα φωτίσει πτυχές της Ιστορίας οι οποίες δεν πρέπει να λησμονούνται, εντάσσεται δε και στα εμβληματικά έργα της συμπρωτεύουσας και αναμένεται να συμβάλει στην αναδειξή της σε παγκόσμιο προορισμό. Η παρουσίαση της μελέτης του Μουσείου Ολοκαυτώματος έγινε στα γραφεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, το Ρroject management του μουσείου έχει αναλάβει η ένωση εταιρειών «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ - Σύμβουλοι Μηχανικοί» και Hill International.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η έκδοση της οικοδομικής άδειας του έργου αναμένεται στις επόμενες ημέρες, οπότε η κατασκευή θα μπορεί να ξεκινήσει στις αρχές του 2024. Την άνοιξη του 2024 αναμένεται η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του αναδόχου κατασκευής του έργου, συνεπώς η έναρξη των εργασιών προγραμματίζεται για το 2024 με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τοθυ έργου το 2026. Το έργο χρηματοδοτούν από κοινού η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, η ελληνική κυβέρνηση και το ΙΣΝ, ενώ υπάρχουν και δωρεές, όπως του Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά.

Η παρουσίαση της μελέτης έγινε παρουσία του πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Αντρέα Κίντλ και της γενικής προξένου Θεσσαλονίκης Σίβυλλα Μπέντικ, του απερχόμενου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, του νεοεκλεγέντος δημάρχου Στέλιου Αγγελούδης καθώς και του πρώην δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και εκπροσώπων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος είναι ένα εμβληματικό έργο, το πρώτο από τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης, που θα ολοκληρωθεί και το οποίο έχει τη δυναμική να συμβάλει στην ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης και την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής, αφού σηματοδοτεί ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια όχι μόνο της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας, αλλά και της παγκόσμιας Ιστορίας», υπογράμμισε – μετακύ άλλων – κατά την εισήγησή του, ο διευθύνων σύμβουλος της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί», κ. Δημήτρης Σαμαράς.

Όπως συμπλήρωσε, «η ένωση εταιρειών ‘’Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ - Σύμβουλοι Μηχανικοί’’ και Hill International ως Project Manager κατάφερε μέχρι τώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, ανυπέρβλητα προβλήματα χωροταξικών θεμάτων και πολεοδομικών ρυθμίσεων στην περιοχή, προκειμένου να προχωρήσει το έργο. Συγκεκριμένα, για να ρυθμιστούν όλα τα θέματα του μουσείου με τη συνδρομή του Project Manager απαιτήθηκε, ένας Νόμος και δυο Προεδρικά Διατάγματα».

Σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, ο Project Manager, διενέργησε όλους τους σχετικούς διαγωνισμούς και επέλεξε τους Μουσειολόγους – Μουσειογράφους (Gallagher & Associates από την Αμερική και Μουσειολόγου από το Ισραήλ, Yitzchak Mais,), και όλους τους μελετητές του έργου δηλαδή τα γραφεία Efrat Kowalsky Architects από το Ισραήλ και Heide von Beckerath από τη Γερμανία, ενώ η Μακρίδης και Συνεργάτες είναι ο τοπικός συνεργάτης τους, καθώς και τους Δομοστατικούς, Μελετητές ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων, Συμβούλους φωτισμού και ακουστικής, Αρχιτέκτονα Τοπίου, Περιβαλλοντολόγους, Συγκοινωνιολόγους και όλες γενικά τις ειδικότητες που απαιτούνται για το σχεδιασμό και τη μελέτη ενός τόσο σημαντικούς και εμβληματικού έργου.