Ένα πολύτιμο μεσαιωνικό βωμό από την εποχή των Σταυροφοριών έφεραν στο φως αρχαιολόγοι της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών στο ναό του Παναγίου Τάφου, στην Ιερουσαλήμ. Η ανακάλυψη έγινε όταν εργάτες ανέτρεψαν μια μεγάλων διαστάσεων πέτρινη πλάνα που βρισκόταν για αόριστο χρονικό διάστημα ακουμπισμένη σε έναν τοίχο και καλυμμένη με γκράφιτι.
Η άλλη πλευρά της πέτρας, εκείνη που δεν φαινόταν καθότι καλυμμένη, ήταν διακοσμημένη σε στυλ «Cosmatesque» (γεωμετρική διακοσμητική λιθοδομή), μια ρωμαϊκή πρακτική συνηθισμένη κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, που οδήγησε τους ερευνητές να καθορίσουν ότι η πλάκα ήταν ο βωμός που καθαγιάστηκε από τον Πάπα το 1149.
Εικάζεται ότι το μεσαιωνικό παρεκκλήσι-βωμός καταστράφηκε από φωτιά που εκδηλώθηκε το 1808 και έκτοτε «θάφτηκε» στη λήθη της ιστορίας.
«Για τους ιστορικούς, πρόκειται για ένα εντυπωσιακό και σημαντικό εύρημα από πολλές απόψεις», ανακοίνωσε η ομάδα από την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών (OeAW) που έκανε την ανακάλυψη. «Ο βωμός, με μήκος περίπου 3,5 μέτρα, είναι ο μεγαλύτερος μεσαιωνικός βωμός που είναι γνωστός έως σήμερα», δήλωσε ο Ίλια Μπέρκοβιτς, ιστορικός στο Ινστιτούτο Αψβούργων και Βαλκανικών Σπουδών της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών.
Ψηφιακή ανακατασκευή του βωμού των Σταυροφόρων
Η διακόσμηση σε στυλ Cosmatesque ήταν τόσο δημοφιλής στην παπική Ρώμη του Μεσαίωνα που σπάνια χρησιμοποιούταν εκτός αυτής – μάλιστα μόνο ένα αντίστοιχο έργο έχει βρεθεί εκτός Ιταλίας, στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ύπαρξη αυτής της τεχνικής στον Πανάγιο Τάφο υποδηλώνει ότι ο Πάπας έστειλε τους τεχνίτες του μέχρι την Ιερουσαλήμ, για να τιμήσει την ιερότερη εκκλησία του χριστιανισμού και να υποστηρίξει την αξίωση του χριστιανισμού στην πόλη, την οποία είχαν κατακτήσει οι σταυροφόροι το 1099.