Από την ταινία «Μήδεια» του Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Πηγή φωτ.: Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Πέντε Ταινιοθήκες ξετυλίγουν τους θησαυρούς τους
Από την ταινία «Μήδεια» του Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Πηγή φωτ.: Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Πέντε Ταινιοθήκες ξετυλίγουν τους θησαυρούς τους

Όραμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος είναι «η φύλαξη και αποκατάσταση ταινιών, καθώς με αυτόν τον τρόπο διασώζεται η κινηματογραφική κληρονομιά και μέσα από τις ταινίες μια ολόκληρη εποχή». Η φιλμική κληρονομιά της χώρας, «πρέπει να συντηρηθεί με τους κατάλληλους κανόνες, και η ψηφιακή αποκατάσταση να γίνει με γνώμονα ιστορικά στοιχεία - στοιχεία αρχαιολογίας του κινηματογράφου. Στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη στην επισκευή του φιλμ είναι η ταχύτητα προβολής και οι τεχνικές προδιαγραφές, μεταξύ άλλων». Το φιλμ, δηλαδή, να μη χάσει κάτι από την ιστορία του κατά την αποκατάστασή του, «να μη γίνει γυαλιστερό, να μείνει όσο πιο κοντά στην πρωτότυπη εικόνα και στο επίπεδο της τεχνικής που είχε τότε ο κινηματογράφος. Για παράδειγμα, να μη βλέπουμε μια ταινία του ’30 και να δίνεται η εντύπωση ότι είναι του ‘65».

Τα παραπάνω είχε σημειώσει – μεταξύ άλλων – σε παλαιότερη συζήτησή μας, η Ομότιμη Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Επικοινωνίας (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και πρόεδρος του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Μαρία Κομνηνού, σχετικά με την αποκατάσταση ταινιών, και τα ανακαλώ με αφορμή το επερχόμενο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης, «Θησαυροί Ταινιοθηκών». Διαρκείας από τις 11 έως τις 13 Απριλίου, το αφιέρωμα περιλαμβάνει μία επιλογή πρόσφατα αποκατεστημένων κινηματογραφικών αριστουργημάτων από πέντε χώρες με τη συνεργασία των Ταινιοθηκών της Μπολόνια, της Ελβετίας, της Πορτογαλίας, της Σερβίας και των εργαστηρίων τους και με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε.

Όπως σημειώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος (ΤΤΕ), «το τριήμερο αυτό αφιέρωμα φιλοδοξεί να αναδείξει το έργο αποκατάστασης των ταινιοθηκών και των εργαστηρίων τους, τη στενή συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών αρχείων, τη σύνδεσή τους με το κορυφαίο φεστιβάλ Cinema Ritrovato της Ταινιοθήκης της Μπολόνια και βέβαια τις προοπτικές που ανοίγονται με την ίδρυση του υπερσύγχρονου Εργαστηρίου Ψηφιακής Αποκατάστασης Ταινιών της Ταινιοθήκης της Ελλάδος».

Το αφιέρωμα αποτελείται από συνολικά πέντε ταινίες οι οποίες θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη, καθώς και από μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την διαχείριση της κινηματογραφικής κληρονομιάς, που θα λάβει χώρα το Σάββατο 12 Απριλίου (12:00), στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Το αποκατεστημένο «Χάππυ Νταίη»

Το πρώτο επίτευγμα του νεοσύστατου Εργαστηρίου Ψηφιακής Αποκατάστασης Ταινιών της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και πρώτο έγχρωμο φιλμ που αποκαθίσταται από την ΤΤΕ, είναι η ταινία του Παντελή Βούλγαρη, «Χάππυ Νταίη» (1976), η οποία, στο αφιέρωμα παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην αποκατεστημένη κόπια της ταινίας σε 35mm. Η προβολή της εν λόγω ταινίας θα είναι δωρεάν για το κοινό. Όσο για την υπόθεση της, υπενθυμίζουμε ότι εκτυλίσσεται σε ένα νησί που δεν κατονομάζεται μεν, παραπέμπει στη Μακρόνησο, δε. Εκεί, πολιτικοί εξόριστοι προετοιμάζουν την τελετή υποδοχής κάποιων επίσημων ξένων, κάτι που καθιστά ακόμα πιο παράλογη τη σχέση τους με το καθεστώς της εξουσίας.

Από την ταινία «Χάππυ Νταίη», πηγή φωτ.: Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η ψηφιοποίηση του «Χάππυ Νταίη», σε 4Κ, πραγματοποιήθηκε από το έργο «SUB.4.7 – Εργαστήριο Ψηφιακής Αποκατάστασης Ταινιών της Ταινιοθήκης της Ελλάδος», με τη χρηματοδότηση της Next Generation EU, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε συνεργασία με το εργαστήριο L’Immagine Ritrovata.

Όσο για τις υπόλοιπες ταινίες του αφιερώματος, φέρουν τους τίτλους «Μήδεια» του Πιέρ Πάολο Παζολίνι με τη Μαρία Κάλλας, «Η Παναγία της Κρουαζέτ» του Ντάνιελ Σμιντ, «Ξαβιέρ» του Μανουέλ Μόζος και «Ενέδρα» του Ζίβογιν Πάβλοβιτς, και πρόκειται να προβληθούν ως εξής:

Από την ταινία «Η Παναγία της Κρουαζέτ» του Ντάνιελ Σμιντ. Πηγή φωτ.: Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Διαχείριση κινηματογραφικής κληρονομιάς: Αξιολογώντας διαφορετικά μοντέλα συνεργασίας και χρηματοδότησης μεταξύ Ταινιοθηκών, Εργαστηρίων και Φεστιβάλ», θα μιλήσουν οι:

  • Λεωνίδας Χριστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΚΚΟΜΕΔ «Δημιουργική Ελλάδα»
  • Inês Viana, Φιλμικές συλλογές και Αποκτήματα, Ταινιοθήκη της Πορτογαλίας - Μουσείο Κινηματογράφου  
  • Aleksandar Erdeljanović, Διευθυντής του Αρχείου, Ταινιοθήκη Γιουγκοσλαβίας (Βελιγράδι)
  • Cecilia Cenciarelli, Διευθύντρια του Τμήματος Έρευνας και Ειδικών Έργων, Ταινιοθήκη της Μπολόνια, μέλος του καλλιτεχνικού διευθυντηρίου του Φεστιβάλ Cinema Ritrovato, και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIAF
  • Elena Tammaccaro, Εκτελεστική Διευθύντρια, Εργαστήριο L’Immagine Ritrovata
  • Céline Ruivo, Συντηρήτρια φιλμ, Διδάκτωρ στο ULB (Βρυξέλλες), Αντιπρόεδρος Domitor, Συνεργάτρια Εργαστηρίου Ψηφιακής Αποκατάστασης Ταινιών, Ταινιοθήκη της Ελλάδος
  • Ηλέκτρα Βενάκη, Συντονίστρια Εργαστηρίου Ψηφιακής Αποκατάστασης, Ταινιοθήκη της Ελλάδος
  • Nicola Ricordel, Διευθυντής συντήρησης, αποκατάστασης και ψηφιοποίησης, Ταινιοθήκη της Ελβετίας

Συντονίζει η Ομότιμη Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Επικοινωνίας, Πρόεδρος Δ.Σ., Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Μαρία Κομηνού. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία (Ελληνικά - Αγγλικά).

Η αφίσα του αφιερώματος. Πηγή φωτ.: Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Εισιτήρια: 6 ευρώ (γενική είσοδος). Δίνεται η δυνατότητα online κράτησης εισιτηρίων εδώ.

Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετρό Κεραμεικός, 210 3612046

* Περισσότερα για τη Δημιουργία Εργαστηρίου Ψηφιακής Αποκατάστασης Ταινιών της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, στο σημείωμά μας Ψηφιακή Αποκατάσταση Ταινιών.