Τον περιορισμό των εισαγωγών πολιτιστικών αγαθών στις ΗΠΑ που διακινούνται παράνομα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το κοινό Σχέδιο Δράσης (Action Plan) για τον Πολιτισμό μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, το οποίο υπεγράφη σήμερα, από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και την Λι Σάτερφιλντ, αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών υπεύθυνη για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού των ΗΠΑ.
Το κοινό Σχέδιο Δράσης εντάσσεται στο πλαίσιο του Μνημονίου Ελλάδας-ΗΠΑ για την επιβολή εισαγωγικών περιορισμών σε κατηγορίες αρχαιολογικού και εθνολογικού υλικού της Ελληνικής Δημοκρατίας που υπεγράφη πρώτη φορά το 2011 και ανανεώθηκε το 2016 και το 2021, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σχέδιο Δράσης
«Ήδη κυρώσαμε, με την υπογραφή μας, το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα για τον περιορισμό των εισαγωγών πολιτιστικών αγαθών στις ΗΠΑ που διακινούνται παράνομα» σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Όπως συμπλήρωσε. «αυτό μας επιτρέπει -και ήδη έχουμε απτά αποτελέσματα- την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα».
Ένας τομέας που ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τις δυο χώρες, είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τις δεξιότητες του προσωπικού, των καλλιτεχνών, των εργαζομένων στην κινηματογραφική βιομηχανία.
«Το ΥΠΠΟΑ και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, υπό την αιγίδα και της αμερικανικής και της ελληνικής κυβέρνησης, προωθούν τέτοιου είδους στρατηγική συνεργασία στα θέματα της κινηματογραφικής βιομηχανίας» ανέφερε η Λίνα Μενδώνη.
Στις κοινές δράσεις περιλαμβάνονται και εκείνες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης, από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Επίσκεψη Α. Μπλίνκεν στην Αρχαία Αγορά
Η υπογραφή του Σχεδίου Δράσης έγινε στο πλαίσιο του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας- ΗΠΑ, που εγκαινιάστηκε σήμερα με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος το μεσημέρι πραγματοποίησε, μαζί με την κυρία Μενδώνη, μια σύντομη επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς.
Εκεί ο Αμερικανός υπουργός ξεναγήθηκε από τη διευθύντρια της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, Μπόνα Γουέσκοτ. Ο Μπλίνκεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αρχαιολογικό χώρο και τα μνημεία του, γι' αυτό και παρέμεινε λίγο παραπάνω χρόνο από τον καθορισμένο.