Ως μέσο τέχνης και έκφρασης ο κινηματογράφος ενώνει τους ανθρώπους, ενώνει τόπους και πολιτισμούς ειδεμή στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ. Την τιμητική του έχει τον Αύγουστο, για 9η χρονιά, το Beyond Borders – Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου. Στο απαράμιλλης ομορφιάς ακριτικό νησί θα προβληθούν φέτος, από τις 25 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου, 37 ταινίες τεκμηρίωσης που άπτονται ιστορικών γεγονότων, προσωπικοτήτων και κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων, ενώ ως φόρος τιμής στην ιστορία και τη μαγεία του νησιού θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Καστελλόριζο – Στην Άκρη του Αιγαίου» (2016, 55’) των Άγγελου Κοβότσου και Ειρήνης Σαρίογλου.
Καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου, η Ειρήνη Σαρίογλου δίνει το στίγμα για την επιλογή των ταινιών στη φετινή του έκδοση. Όπως υπογραμμίζει: «Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, αλλά και με τον κόσμο να μαστίζεται από πολεμικές συρράξεις, η θεματική του φετινού Beyond Borders επικεντρώνεται στις πληγές του ξεριζωμού, τον υποχρεωτικό εκπατρισμό και το πικρό συναίσθημα του δύο φορές ξένος. Η γνώση, η έρευνα και η κραυγή του ντοκιμαντέρ είναι πιο απαραίτητα από ποτέ για να αφυπνιστούν συνειδήσεις και να προαχθεί ο διάλογος και η συμφιλίωση».
Η επιλογή των 37 ντοκιμαντέρ έγινε από τα συνολικά 763 που υποβλήθηκαν, από 95 χώρες, πολλά από τα οποία έχουν ταξιδέψει στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου όπως οι Κάννες, το Βερολίνο, η Βενετία, το Λοκάρνο, το Κάρλοβι Βάρι, το Άμστερνταμ (IDFA), η Κοπεγχάγη (CPX DOX), μεταξύ άλλων. Οι ταινίες του προγράμματος προβάλλονται σε παγκόσμια, διεθνή και ελληνική πρεμιέρα στις τρεις σκηνές του: κυρίως Διαγωνιστικό Τμήμα με 18 ταινίες τεκμηρίωσης μεσαίου και μεγάλου μήκους, μicro Διαγωνιστικό Τμήμα αποτελούμενο από 24 ταινίες τεκμηρίωσης μικρού μήκους, και το Πανόραμα –εκτός διαγωνιστικού προγράμματος– όπου θα φιλοξενούνται καθημερινά διαφορετικά κινηματογραφικά αφιερώματα.
Ένα από τα ντοκιμαντέρ που περιλαμβάνονται στο μicro Διαγωνιστικό Τμήμα και πραγματεύεται την έννοια του ξένου και την αίσθηση της μοναχικότητας φέρει τον τίτλο «Εσωτερική» των Λώρας Μαραγκουδάκη και Τατιάνας Μαυρομάτη. Εστιάζουν στο πορτραίτο της «αόρατης» εργασίας των Γεωργιανών γυναικών που δουλεύουν ως εσωτερικές οικιακές βοηθοί σε ελληνικά νοικοκυριά, με τη μονότονη και απαιτητική φύση της δουλειάς της φροντίδας να υπογραμμίζει την απομόνωση γυναικών που ζουν μια ζωή στην υπηρεσία άλλων.
Στο θεσμό του φεστιβάλ για την τιμώμενη χώρα έχουμε το 2024 την Αυστραλία, ενώ, εκτός από τις κινηματογραφικές προβολές και εργαστήρια, το Φεστιβάλ διοργανώνει και αυτή τη χρονιά παράλληλες πολιτιστικές δράσεις, αναδεικνύοντας το πλέον ακριτικό μέρος της χώρας μας σε ένα σημείο παγκόσμιας πολιτιστικής συνάντησης ανθρώπων κάθε ηλικίας.
Ανάμεσα σε αυτά, masterclasses με διακεκριμένους δημιουργούς από το χώρο του ντοκιμαντέρ, το κινηματογραφικό εργαστήρι «Beyond Storytelling» με τη συμμετοχή φοιτητών/ριών από το συνεργαζόμενο δίκτυο κινηματογραφικών σχολών οι οποίοι εστιάζουν σε έναν θεματικό πυρήνα συνυφασμένο με το Καστελλόριζο, καθώς και το διήμερο Audiovisual Pitching Lab όπου παρουσιάζονται διαδικτυακά 12 projects απ’ όλον τον κόσμο και έπειτα συζητώνται με επαγγελματίες από το χώρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας.
Καινοτομίες
Στις καινοτομίες του φετινού καλλιτεχνικού προγραμματισμού συναντάμε το Co-Production Forum «Συναντώντας τον επόμενο συμπαραγωγό σας στο Καστελλόριζο». Στο πλαίσιο αυτού, δεκαπέντε Ομότιμοι Κινηματογραφιστές –δημιουργοί, σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, παραγωγοί και εκτελεστικοί παραγωγοί– θα παρουσιάσουν τα έργα τους, θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους από ολοκληρωμένες ταινίες και θα υποστηρίξουν με την τεχνογνωσία τους μέσω δίωρων συναντήσεων τουλάχιστον ένα σχέδιο ντοκιμαντέρ στην κατεύθυνση της συμπαραγωγής με προτίμηση σε υποεκπροσωπούμενες χώρες.
Επιπλέον, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), Klaus Eder, θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια των προβολών και σε καθημερινή βάση, η δράση Critics’ Corner, κατά την οποία τα τρία μέλη της FIPRESCI θα συνομιλούν με τους επαγγελματίες, αλλά και με το κοινό, για τις ταινίες που προβλήθηκαν το προηγούμενο βράδυ στα διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ.
Πηγή φωτ.: Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου
Τη φετινή Κριτική Επιτροπή του Κυρίως Διαγωνιστικού τμήματος απαρτίζουν οι Mitzi Goldman (Πρόεδρος, Παραγωγός, CEO Documentary Australia), Valerie Kontakos (Σκηνοθέτις, Παραγωγός), Alan Gilsenan (Σκηνοθέτης, Παραγωγός), Bruce Clark (συγγραφέας, δημοσιογράφος), Shuibo Wang (Σκηνοθέτης). Η Κριτική επιτροπή του μicro αποτελείται από τους: André Singer (Πρόεδρος, Σκηνοθέτης, Παραγωγός), Αγάπη Κεφαλογιάννη (Διευθύντρια Προγράμματος Nova Greece), Elise Aicardi (επικεφαλής των ντοκιμαντέρ Public Sénat), Elif Akçalı (Ακαδημαϊκός) και Marco Gastine (Σκηνοθέτης, Παραγωγός), ενώ στην Κριτική Επιτροπή FIPRESCI συμμετέχουν οι κριτικοί κινηματογράφου Marina Kostova, Peter Kremski και Γιώργος Παπαδημητρίου.
Πηγή φωτ.: Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου
Το Beyond Borders – Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) σε συνεργασία με τη γαλλική Ecrans des Mondes, και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Συν-διοργάνωση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Γερμανίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Αθήνα και της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα.
Κεντρική φωτ.: Από παλαιότερη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου. Πηγή φωτ.: Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου