Πουέντ και μεταξωτές κορδέλες για το μπαλέτο και αντίστοιχες φούστες που απαντούν στις ονομασίες κρουαζέ ή τουτού. Την προσοχή κεντρίζουν επίσης τα αξεσουάρ για τα μαλλιά: το δίχτυ, η κορδέλα, το φιλέ και το μπομπάρι. Απαραίτητα για την ετοιμασία μιας μπαλαρίνας προτού ανεβεί στη σκηνή και με ένα κράμα δεξιοτεχνίας και χάρης – άλλοτε κατά μόνας, άλλοτε ομαδικά – παρουσιάσει το πρόγραμμά της. Σε αμφότερες περιπτώσεις το αποτέλεσμα μαγνητίζει· απότοκο χρόνιας προσπάθειας και άρτιας διδασκαλίας, καθώς χορογράφοι και καθηγητές χορού συμβάλλουν στο μέγιστο για την εκπαίδευση κάθε χορευτή.
Μία τέτοια χορογράφος και καθηγήτρια χορού είναι η Μάγια Σοφού· διακατεχόμενη από όραμα και πρωτοπορία, εφάρμοσε το Αγγλικό εκπαιδευτικό σύστημα μπαλέτου της Royal Academy of Dance (RAD) στη σχολή της και το έκανε γνωστό στην Ελλάδα.
Φέτος, συμπληρώνεται μισός αιώνας συνεργασίας της Ελλάδας με την Royal Academy of Dance (RAD), και αυτή η συνεργασία τιμάται από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου 2024 στις αίθουσες του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε ένα εορταστικό πρόγραμμα που τελεί υπό την αιγίδα της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και τη συνεργασία του British Council, με οργανωτική ευθύνη της Μάγιας Σοφού. Για την προσφορά της στην τέχνη του χορού την τιμά και τη βραβεύει η Royal Academy, ανακηρύσσοντάς την σε «Fellow of the Royal Academy of Dance» που είναι η υψηλότερη διάκριση που απονέμει η Ακαδημία σε Καθηγητές Χορού.
Περιοδικό Εικόνες, τευχ. 361, 21.09.1962, με την Μάγια Σοφού και τον Γιάννη Μέτση
Η 50ετής συνεργασία των Ελληνικών Σχολών Χορού με τη Βασιλική Ακαδημία Χορού του Λονδίνου (RAD) σηματοδότησε μία νέα εποχή στην εκπαίδευση της χορευτικής τέχνης στη χώρα μας και συνεχίζει να εμπνέει και να διαμορφώνει την τέχνη του χορού για τις επόμενες γενιές.
Σκίτσο της Έλλης Σολωμονίδου Μπαλάνου, από την παρουσίαση του εκπαιδευτικού συστήματος χορού για παιδιά της Royal Academy of Dance, 23.05.1977
Μισός αιώνας συνεργασίας της χώρας μας με το παγκοσμίως αναγνωρισμένο αγγλικό ακαδημαϊκό ίδρυμα, θα ξετυλιχθεί σε ένα τετραήμερο εκδηλώσεων που περιλαμβάνει έκθεση με ντοκουμέντα από τις δραστηριότητες, τα επιτεύγματα και την προσφορά των Ελληνικών Σχολών Μπαλέτου στη χώρα μας, που εισήγαγαν εκατοντάδες παιδιά στον μαγικό κόσμο του χορού. Μεταξύ άλλων, στιγμιότυπο από μία από τις πρώτες εξετάσεις της RAD στην Ελλάδα, το 1974, καθώς και τον διακεκριμένο χορευτή του Royal Ballet, Graham Powell, εν ώρα διδασκαλίας, το 1976, που καταδεικνύουν αφενός την αγωνία αφετέρου την προσήλωση στο χορό που αν μη τι άλλο αποτελεί μέσο έκφρασης.
Στιγμιότυπο από μια από τις πρώτες εξετάσεις της RAD στην Ελλάδα, 1974
Ο διακεκριμένος χορευτής του Royal Ballet Graham Powell, εν ώρα διδασκαλίας, 1976
Τη σημασία της ενδυμασίας υπογραμμίζουν εκθέματα όπως το κοστούμι μπαλέτου του Γιάννη Τσαρούχη για την παράσταση «Ζιζέλ» της Ηρώς Σισμάνη, το 1960. Η αρμονία και η προσήλωση είναι έκδηλες στη φωτογραφία στην οποία έχει απαθανατιστεί η μακροβιότερη πρόεδρος της Royal Academy of Dance, dame Margot Fonteyn, στην παράσταση «The Sleeping Beauty» (1959).
Κοστούμι μπαλέτου του Γιάννη Τσαρούχη για την παράσταση «Ζιζέλ» της Ηρώς Σισμάνη, 1960
Η έκθεση στον εκθεσιακό χώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», στο Μέγαρο Μουσικής (Φουαγιέ Ισογείου Αίθουσας Χ. Λαμπράκης) θα είναι ανοιχτή με ελεύθερη είσοδο για το κοινό από τις 18 έως 20 Οκτωβρίου 2024 (10:00 έως 21:00). Τον σχεδιασμό της έκθεσης ανέλαβαν οι Παρασκευή Γερολυμάτου και Ανδρέας Γεωργιάδης από τη Μικρή Άρκτο.
Στο μεταξύ, οι διευθυντές της RAD Λονδίνου και οι ακαδημαϊκοί διευθυντές θα ενημερώσουν το Σάββατο 19 Οκτωβρίου (12:00-13:30, Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης), το κοινό, τους καθηγητές και τους ενδιαφερόμενους σπουδαστές και χορευτές για τα σύγχρονα προγράμματα εκπαίδευσης, τις νεότερες εξελίξεις και τις δυνατότητες ακαδημαϊκών και πανεπιστημιακών σπουδών.
Η Βασίλισσα Ελισάβετ, patron της Royal Academy of Dance, στα εγκαίνια των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της RAD, 1974
Η πρόσκληση για τα εγκαίνια των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της RAD, 1974
Την ίδια ημέρα (19 Οκτωβρίου, 12:00-13:30, Αίθουσα Δοκιμών Μπαλέτου Μεγάρου Μουσικής) οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε audition για την αποδοχή τους στο πρόγραμμα ΒΑ (Hons) Ballet Education, η οποία γίνεται στο Λονδίνο και κατ’ εξαίρεση θα γίνει στην Αθήνα στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων.
Η dame Margot Fonteyn, μακροβιότερη πρόεδρος της Royal Academy of Dance, στην παράσταση «The Sleeping Beauty» (1959), φωτ. από GBL Wilson © Royal Academy of Dance / ArenaPAL www.arenapal.com (λεπτομέρεια στην κεντρική φωτ.)