Η έκθεση The Upset Bucket στη Whitechapel Gallery μας φέρνει αντιμέτωπους με τις καταναλωτικές επιλογές μας

Η έκθεση The Upset Bucket στη Whitechapel Gallery μας φέρνει αντιμέτωπους με τις καταναλωτικές επιλογές μας

Έργα 28 μεγάλων καλλιτεχνών παρουσιάζονται στη Whitechapel Gallery στο Λονδίνο, τα οποία εξετάζουν πώς προβάλλουμε την ταυτότητά μας μέσα από τις καταναλωτικές επιλογές μας και την εμφάνισή μας, διαμορφώνοντας έτσι, ουσιαστικά, την αίσθηση που έχουμε για τον εαυτό μας σε σχέση με την κοινωνία.

Ένας μικρός πίνακας κρέμεται σε έναν κίτρινο τοίχο με μια ταπετσαρία με σχέδια. Ο καμβάς έχει φύγει κατά το ήμισυ από το κάδρο του και ένας σκύλος, μια αναποδογυρισμένη καρέκλα και ένας κουβάς είναι ορατά. Αυτό το αινιγματικό έργο του Francis Alys (γεν. 1959, Βέλγιο) δανείζει τον τίτλο του στην έκθεση, η οποία περιστρέφεται γύρω από το ερώτημα: τι λένε τα αντικείμενα που έχουμε στην κατοχή μας για εμάς;

Οι καλλιτέχνες είναι σε μοναδική θέση για να μας παρακινήσουν να ξανασκεφτούμε τη χρήση αντικειμένων που κάνουμε και την αξία που τους δίνουμε. Ο Alys εξετάζει και διαρρηγνύει τις συμβάσεις της οικιακής διακόσμησης, ενώ ο Rayyane Tabet (γεν. 1983, Λίβανος) παίρνει ένα απλό αλλά σημαντικό αντικείμενο, μία βαλίτσα, το οποίο περικλείει σε τσιμέντο για τις επόμενες γενιές.

Πολλοί από τους καλλιτέχνες της έκθεσης χρησιμοποιούν ήδη υπάρχοντα βιομηχανικά υλικά και δίνουν νέο νόημα σε αντικείμενα. Ο Matthew Darbyshire (γεν. 1977, Ηνωμένο Βασίλειο) ενσωματώνει οικιακά αντικείμενα στις εγκαταστάσεις του, από ράφια του Ikea shelves και σουβενίρ βάζα Μουράνο έως ποτήρια σαμπάνιας Cristal d'Arque. Η Karla Black (γεν. 1972, Ηνωμένο Βασίλειο) κατασκευάζει μνημειακά αλλά εφήμερα γλυπτά από πούδρα καλλυντικών, ενώ η Ellen Gallagher (γεν. 1965, ΗΠΑ) δημιουργεί ντελικά ασεμπλάζ από αφροαμερικανικά περιοδικά ομορφιάς στο έργο της Spoils (2011).

Οι καλλιτέχνες, μέσα από τα έργα τους, έχουν τονίσει επίσης τη σχέση μεταξύ καταναλωτισμού και επιθυμίας. To Oranur Experiment (2011) του Linder (γεν. 1954, Ηνωμένο Βασίλειο) συνδυάζει πορνογραφικές εικόνες με διαφημιστικές εικόνες για καλλυντικά, φαγητό και ρολόγια πολυτελείας. Αντιθέτως, ο Ugo Rondinone (γεν. 1964, Ελβετία) κοιτάζει τα αντικείμενα από μια πνευματική οπτική γωνία, χρησιμοποιώντας πέτρες από βουνά για να δημιουργήσει ένα ασεμπλάζ σε κάθετη ανάπτυξη, το day-glo orange yellow green blue pink red mountain (2015).

Επιπέον, παρουσιάζονται έργα των Ai Weiwei, Lynda Benglis, Walead Beshty, Martin Boyce, Alice Channer, Claire Fontaine, Thomas Demand, William Eggleston, Ceal Floyer, Mona Hatoum, Georg Herold, Gabriel Kuri, Jim Lambie, Paul McCarthy, Mike Nelson, Damian Ortega, Daniel Sinsel, Rudolf Stingel, Wolfgang Tillmans, Erika Verzutti και Richard Wentworth.

Διάρκεια έκθεσης: 5 Δεκεμβρίου 2017 – 1 Απριλίου 2018

Περισσότερες πληροφορίεςwww.whitechapelgallery.org