Δύο γυναίκες ασθενείς χάθηκαν, μέσα σε λίγες ώρες, επειδή δεν βρέθηκε (στην Κω) ή καθυστέρησε να φθάσει (στη Νέα Μάκρη Αττικής) ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ! Δύο απώλειες ζωής, ανεξαρτήτως των αιτίων που τις προκάλεσαν, προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των συνανθρώπων μας που δεν έφθασαν εγκαίρως στο σημείο όπου παρέχονται οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. Δεν γνωρίζουμε ποια θα ήταν η έκβαση του προβλήματος υγείας που παρουσιάστηκε στην 63χρονη γυναίκα στην Κω και στην 19χρονη κοπέλα στη Νέα Μάκρη. Το θεμα είναι ότι και στις δυο δεν παρασχέθηκε η στοιχειώδης παροχή που αναλογεί σε πολίτες ευρωπαϊκού κράτους, προηγμένου οικονομικά, πολιτικά και πολιτισμικά!
Όμως, υπάρχει πράγματι πρόοδος πολιτισμική; Λυπάμαι, πως όχι, δεν υπάρχει. Είναι εξόχως απογοητευτικό να συμβαίνουν στην Ελλάδα αντίστοιχα περιστατικά. Σημαίνει ότι δεν έχουν κατακτηθεί ακόμη τα βασικά, για την ποιοτική διαβίωση των πολιτών. Δεν μπορεί να επαίρεται το πολιτικό σύστημα για τις κατακτήσεις του όταν αδυνατεί να προστατεύσει τους πολίτες στα απολύτως αναγκαία. Και η έγκαιρη μετάβαση του επείγοντος περιστατικού στο Νοσοκομείο ή στο Κέντρο Υγείας είναι μια αδιαπραγμάτευτη συνθήκη στην εποχή μας. Αλλιώς είμαστε για κλάματα. Τα δυο περιστατικά, παρά τη διαχρονικότητα του προβλήματος που τα προκάλεσε, τα χρεώνεται η κυβέρνηση της ΝΔ. Ίσως, η κριτική να είναι σκληρή και να την αδικεί σ´ έναν βαθμό, όμως εμβόλιμες λύσεις με περισσότερη τόλμη, ανάλογα με την περίπτωση, θα έπρεπε να έχουν επιχειρηθεί σε τοπικό επίπεδο, ώστε να αποφεύγονται τραγικά συμβάντα.
Η έλλειψη ή και η καθυστέρηση στην άφιξη ασθενοφόρου για να παραλάβει επείγον περιστατικό αποκαλύπτει τεράστιο χάσμα στη λειτουργία του ΕΚΑΒ. Δικαιολογίες μπορεί να ακουστούν, αλλά δεν μπορεί να γίνουν και αποδεκτές. Το σύστημα μεταφοράς ή αεροδιακομιδής ασθενών μέσω του ΕΚΑΒ, η διασπορά των ασθενοφόρων στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα για τα αστικά κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, είτε στα νησιωτικά συμπλέγματα της πατρίδας μας εξακολουθεί, δυστυχώς, να παραμένει ελλειμματικό, εκ των δεδομένων και εκ του αποτελέσματος. Είναι τμήμα του πεπαλαιωμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το οποίο χρίζει άμεσης ανακαίνισης, ανασυγκρότησης, εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης!
Επαναλαμβάνει στις περιοδείες του ο Κ. Μητσοτάκης ότι προτεραιότητες του στην επόμενη τετραετία είναι η Υγεία, οι μισθοί και το Κράτος. Μπορούν να προστεθούν κι άλλα ουσιαστικά θέματα καθημερινότητας, αλλά σε επόμενο σημείωμα. Στην Υγεία ο υποψήφιος Πρωθυπουργός έχει επίγνωση των αναγκών, χωρίς αμφιβολία. Ηγήθηκε της συγκλονιστικής προσπάθειας που κατέβαλε συνολικά το Σύστημα Υγείας στον «πόλεμο» κατά του κορονοϊού. Απαντάται, έτσι κι η κριτική περί της καθυστέρησης στον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ. Εκ των συνθηκών δεν μπορούσε να επιχειρηθεί. Συνεπώς μετατίθεται στην επόμενη τετραετία. Θα συμπεριλάβει, φυσικά, την πρόληψη. Κεφαλαιώδους σημασίας στον υποχρεωτικό πια εκσυγχρονισμό. Εκεί θα ενταχθεί και η λειτουργία έξι σταθμών αεροδιακομιδής ασθενών μέσω του ΕΚΑΒ. Το σχέδιο θα ξεδιπλωθεί μετά τις εκλογές και αναλόγως του αποτελέσματος.
Επειδή όλα είναι πολιτική, σημασία έχει η πολιτική τόλμη και το θάρρος την οποία πρέπει να επιδείξει μια κυβέρνηση ΝΔ, εάν φυσικά προτιμηθεί από την πλειοψηφία των πολιτών. Η αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων θα απαιτήσει ενδεχομένως ρήξεις με κατεστημένες αντιλήψεις του λαϊκισμού. Πιθανόν να ενυπάρχουν και μέσα στις ενδοπαραταξιακές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ο κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός πολλών επιπέδων αποτελεί μία βασική αιτία της γήρανσης του ΕΣΥ. Ακούμε για την υποστελέχωση των Υπηρεσιών Υγείας στο Κέντρο και στην Περιφέρεια και το μόνιμο αίτημα των προσλήψεων. Σωστά, εκεί όπου που θα το υποδείξει η τεχνοκρατική μελέτη. Αλλού όμως γιατί να μην αναζητηθεί η λύση της σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα; Γεγονός είναι ότι η ηγεσία Πλεύρη τόλμησε κάποια βήματα. Προέχει να συνεχιστούν.
Δεν πρέπει να φοβηθεί μια κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη. Τουλάχιστον αυτό επιθυμεί η πλειοψηφία που του εμπιστεύεται την ψήφο της. Οι λύσεις πολύ πιθανόν να βρεθούν έξω από την πεπατημένη, την οποία αρνείται πεισματικά να δοκιμάσει το εγκαθιδρυμένο επι δεκαετίες παρα-σύστημα κρατικής διοίκησης.
Το πρόσωπο στο οποίο ο Μητσοτάκης θα εμπιστευθεί το χαρτοφυλάκιο Υγείας αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη. Το ΕΣΥ θέλει εκσυγχρονισμό, νέες ιδέες στην οργάνωση και διοίκηση των Νοσοκομείων, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που μαζί με την Πρόληψη θα συγκροτήσουν το καινούργιο. Η αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας περνά μέσα από την μισθολογική πολιτική, την αξιολόγηση, την εξέλιξη του επιστημονικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.
Η πρόκληση μεγάλη. Ζητούμενο να αποτελέσουν παρελθόν συμβάντα που δεν θα δικαιολογούνται για ένα Κράτος προόδου και ευημερίας, όπως η Ελλάδα…