Σαφέστατος κατά την αγόρευση του, ο Εισαγγελέας έδρας Π. Μανιάτης στη δίκη για το Μάτι. Επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στον τότε (2018) Διοικητή του Π.Σ. Αθηνών Ν. Παναγιωτόπουλο, διότι ως επικεφαλής στο πεδίο της φονικής πυρκαγιάς όφειλε να έχει εισηγηθεί την απομάκρυνση των πολιτών από το Μάτι, αλλά δεν το έπραξε.
Εξηγείται, κι από την εισαγγελική πρόταση, η βαθιά και επίμονη άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχτεί τη σωτήρια σημασία του «112» και να εξακολουθεί να αντιμετωπίζει επιθετικά το «δόγμα» που εισήγαγε αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του την επόμενη χρονιά, ο Πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει τίποτε υπεράνω της ανθρώπινης ζωής, είπε η φρέσκια Κυβέρνηση. Πρώτιστο καθήκον για τις Αρχές η προστασία της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών.
Ο εμπνευστής του δόγματος, καθηγητής Κώστας Συνολάκης, υπήρξε αποδέκτης της στοχοποίησης του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ. Δόθηκε βορά στον λαϊκισμό από τον υπουργό, τότε, Π. Πολάκη, που δημοσίευσε στη σελίδα του στο Διαδίκτυο τη φωτογραφία και τη διεύθυνση κατοικίας του καθηγητή Συνολάκη, επειδή είχε τολμήσει, αμέσως μετά την τραγωδία, να πει πως θα έπρεπε να έχουν προειδοποιηθεί οι κάτοικοι για τον επερχόμενο κίνδυνο και να έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή.
Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης επιβεβαίωσε τη θεωρία του με μελέτη, βάση της οποίας η απομάκρυνση των κατοίκων πεζή προς την ακτή θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί κατ΄ελάχιστο μέσα σε 57 λεπτά, έπειτα από έγκαιρη ειδοποίηση.
Το πρώτο πράγμα που έθεσε σε λειτουργία η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ήταν το «112». Ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του πληθυσμού για επερχόμενα φυσικά φαινόμενα. Εφαρμόζεται έκτοτε με απόλυτη επιτυχία. Κι όσο επιτυγχάνει τον σκοπό του, τόσο προκαλεί δυσφορία στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και δεν κρύβεται.
Πολλάκις, στελέχη του με περισσή θρασύτητα έχουν καταγγείλει δημοσίως ότι η κυβέρνηση, στις περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών στο βωμό της επιτυχίας του «112» θυσιάζει τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών αλλά και το περιβάλλον! Μόνοι τους, οι του ΣΥΡΙΖΑ, επέτρεψαν να εξαχθούν συμπεράσματα εις βάρος τους. Δείχνουν ότι κατατρύχονται από την συντριβή τους στον χειρισμό της τραγωδίας στο Μάτι και ότι τελικά δεν μπορούν να αποτινάξουν το «στίγμα» πως επιζητούν θύματα από πυρκαγιά…
Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη σωστά επένδυσε και επιμένει στο «112», αποδεικνύοντας ότι ύψιστο καθήκον του Κράτους είναι η διάσωση των πολιτών και η απομάκρυνση τους από τον κίνδυνο. Αν είναι δυνατόν έχοντας μαζί και τα κατοικίδια τους. Έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες, πολυήμερες, καταστροφικές πυρκαγιές και δεν τα κατάφερε στην αντιμετώπιση τους. Όπως το καλοκαίρι του 2021 στη Βαρυμπόμπη και στην Εύβοια, το καλοκαίρι του ‘23 στον Έβρο, στη Ρόδο και στη Θεσσαλία.
Το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν αναιρεί την επιτυχή διάσωση των ανθρώπων. Μόνο κατά την πυρκαγιά στη Ρόδο, ένα απόγευμα του Ιουλίου 2023, εγκατέλειψαν με επιτυχή συνεργασία Κρατικών υπηρεσιών και ιδιωτών, τα σπίτια και τα καταλύματα τους 20.000 πολίτες του νησιού και τουρίστες.
Για τα δεδομένα της κρατικής οργάνωσης και της διοίκησης στην Ελλάδα οι επιδόσεις του «112» είναι μεγάλο επίτευγμα και τρανό υπόδειγμα. Αποδεικνύει, πέραν των άλλων πως όταν η πολιτική ηγεσία έχει κατασταλάξει και θέλει να είναι αποτελεσματική, τότε μπορεί να επιτύχει το σκοπό της.
Το 2018, δεν υπήρξε πρόνοια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αιφνιδιάστηκαν, υποχρεωμένες να ανταποκριθούν την ίδια ημέρα στην αντιμετώπιση δύο μεγάλων πυρκαγιών, σε αντίθετες κατευθύνσεις, δυτικά και ανατολικά της Αττικής. Σχέδιο δράσης δεν πρέπει να είχε εκπονηθεί. Οι διοικούντες Υπουργοί και Διοικητές στα Σώματα Ασφαλείας, παρά του 103 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες επέμειναν στην ορθότητα των ενεργειών τους, επιτείνοντας την οργή των πολιτών προς το πρόσωπο τους.
Μετά την απαράδεκτη καθυστέρηση πεντέμιση χρόνων η δίκη για το Μάτι πλησιάζει προς την ολοκλήρωση της. Είναι η δικαίωση που με αγωνία περιμένουν οι συγγενείς των θυμάτων κι ας είναι οι κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα. Όπως και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, τα δύο γεγονότα με τον βαρύ απολογισμό θυμάτων, στοιχειώνουν την κοινωνία.
Παρά τον αργό ρυθμό στην αποκατάσταση των συνεπειών, το σύστημα του «112», είναι τουλάχιστον μια κατάκτηση σημαντική. Όχι μόνο τεχνολογικά ή επειδή έχουν μάθει να τη λειτουργούν σωστά, κυρίως επειδή βασίζεται σε μια κεντρική ιδέα.
Σε μια «αρχή» που εξουδετέρωσε την υποκρισία και τη δήθεν ηθική υπεροχή της Αριστεράς…