Μνήμες από την κατάρρευση των Lehman Brothers και Enron ξυπνά η Evergrande, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ακινήτων στην Κίνα. Οι αναλυτές εκφράζουν φόβους για ντόμινο χρεοκοπιών στο ταλαιπωρημένο κινεζικό real estate, όπου οφείλει συνολικά πάνω από 5 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τη Nomura. Δηλαδή περίπου το 33% του ΑΕΠ της Κίνας, με τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για διεθνή κρίση.
Άλλωστε, σε περίπτωση που πυκνώσουν οι πτωχεύσεις στο κινεζικό real estate και συνεχιστεί η κατρακύλα των μετοχών στο χρηματιστήριο, τότε υπάρχουν βάσιμοι φόβοι πως η κρίση θα μεταδοθεί και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου το αμερικανικό real estate ήδη πλήττεται από τα άδεια εμπορικά ακίνητα και τους γραφειακούς χώρους.
Η απόφαση για ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Evergrande αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο του θρίλερ που ξεκίνησε το 2021 με τον κινεζικό γίγαντα να έχει συσσωρεύσει πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε οφειλές.
Η μετοχή της εταιρείας έχει χάσει το 99% της αξίας της από το ιστορικό υψηλό της, ενώ η αποτίμηση ξεπερνά μόλις τα 270 εκατ. ευρώ. Τα χρέη που αφήνει πίσω της οδηγεί μεσαίες εταιρείες του κλάδου στο χείλος της χρεοκοπίας, ενώ την ίδια στιγμή τα άδεια ακίνητα κυριαρχούν στην κινεζική αγορά.
Η ζήτηση έχει υποχωρήσει σημαντικά, ενώ εταιρείες που μέχρι πρότινος έδιναν ώθηση στο real estate, προτιμούν μικρότερα γραφεία καθώς λειτουργούν με τηλεργασία. Και όλα αυτά ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες υποχωρούν, το χρέος των περιφερειών της Κίνας αυξάνεται και η νεανική ανεργία έχει χτυπήσει «κόκκινο».
Η κατρακύλα της Evergrande ξεκίνησε όταν απέτυχε να διατηρήσει την αναλογία οφειλών προς στοιχεία ενεργητικού κάτω από το 70%, όπως και το καθαρό της χρέος προς τα ίδια κεφάλαια. Πρόκειται στην ουσία για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας.
Η αρχή του τέλους καταγράφηκε επίσημα στις αγορές όταν τον Δεκέμβριο του 2021 υποβαθμίστηκε από την Fitch σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» με τον οίκο να αναφέρει πως η εταιρεία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην πληρωμή των ομολόγων της.
«Μαύρες» προβλέψεις από την Moody’s
Την ίδια στιγμή οι προοπτικές της κινεζικής οικονομίας είναι μελανές. Η Moody’s προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης και των χρηματοδοτήσεων, ενώ οι αναλυτές επισημαίνουν πως η ανάκαμψη της οικονομίας δεν ήταν τόσο γρήγορη όσο αναμένονταν.
Προβλέπει ότι η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ της Κίνας θα επιβραδυνθεί στο 4% φέτος και το επόμενο έτος, από 6% κατά μέσο όρο μεταξύ 2014 και 2023. Την ίδια στιγμή η αύξηση των επιτοκίων διεθνώς επηρεάζουν τις εταιρείες, καθώς η χρηματοδότησή τους γίνεται με πιο υψηλά επιτόκια. «Οι παγκόσμιες συνθήκες ρευστότητας έχουν περιοριστεί, καθώς δεν διαφαίνεται μείωση των επιτοκίων από την Fed έως τα μέσα της χρονιάς» επισημαίνουν οι αναλυτές της Moody’s.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Goldman Sachs και Morgan Stanley, που αναφέρουν πως η οικονομία της Κίνας επιβραδύνει και θα αναπτυχθεί φέτος με 4,6% από 5,2% το 2023.