Μπορεί αυτήν τη στιγμή, η κατασκευαστική δραστηριότητα που αφορά κτίρια γραφείων και αποθηκευτικούς χώρους να είναι έντονη και διαρκής όμως, στο μίγμα των επαγγελματικών χώρων θα προστεθούν σύντομα ένας σημαντικός αριθμός ακινήτων ειδικού σκοπού των οποίων η ανάπτυξη προωθείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Το liberalmarkets σταχυολόγησε ορισμένα από αυτού του είδους τα ακίνητα που αναμένεται να φιλοξενήσουν επιστημονικές και ερευνητικές χρήσεις. Ποια είναι αυτά;
- Το υφιστάμενο κτίριο και οι υποδομές του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκν» που πρόκειται να αναβαθμιστούν, έχοντας χτιστεί τις δεκαετίες του '70 και '80 με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα και ελλείψεις. Η μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, κάτι που απαιτεί εκτεταμένες επεμβάσεις τόσο στο κέλυφος του κτιρίου όσο και στον ηλεκτρομηχανικό του εξοπλισμό. Επιπλέον, θα αξιοποιηθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ανακύκλωση υδάτων, και θα γίνουν διάφορες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, κυρίως για την προστασία της γειτονικής δασικής έκτασης αλλά και όλων των εγκαταστάσεων. Τέλος, απαιτείται διαμόρφωση νέων εργαστηριακών χώρων στο εσωτερικό του κτιρίου και ανανέωση απαρχαιωμένου επιστημονικού εξοπλισμού, αλλά και επέκταση των υποδομών για την παροχή νέων ερευνητικών υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας.
- Η κατασκευή δύο νέων υπερσύγχρονων «πράσινων» κτιρίων, ειδικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού (κτίριο LAB, κτίριο HUB), που θα εξασφαλίζουν ενεργειακή ασφάλεια, με πιστοποίηση των εγκαταστάσεων ως μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συνολικού εμβαδού 3.000 τ.μ. Θα αναπτύσσονται σε πέντε επίπεδα το κάθε ένα. Σε αυτά θα φιλοξενηθεί το Κέντρο Αριστείας για την έρευνα αναδυόμενων και επαναδυόμενων παθογόνων που θα συνδέεται μέσω τριών πεζογέφυρων, με τις υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις του ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η άμεση επικοινωνία όλων των κτιρίων σε τρία επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο, πρώτο όροφο) με ανοιχτές διαδρομές (ισόγειο) και κλειστές διαδρομές (πεζογέφυρες, υπόγειες συνδέσεις) σε συνθήκες ελεγχόμενης θερμοκρασίας και υγρασίας, ενώ παράλληλα αξιοποιούνται τα νέα κτίρια ως κόμβοι.
- Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Προβλέπεται η κατασκευή μονάδας εργαστηρίου βιοασφάλειας 3 PLUS (BSL3+), η οποία θα αποτελεί μια εθνική υποδομή για την ασφαλή και αποτελεσματική διάγνωση την επιδημιολογική επιτήρηση και έρευνα επικίνδυνων λοιμωδών νοσημάτων. Για τον σκοπό αυτό θα κατασκευαστεί 6 ορόφων κτίριο περιλαμβανομένης και της απόληξης του δώματος με μία είσοδο και δύο κλιμακοστάσια. Επίσης, θα δημιουργηθεί κτίριο μονάδας ραδιογονιδιωματικής. θα είναι υπόγειο και θα τοποθετηθεί κάτω από τον κήπο της εισόδου της πλατείας του κτιριακού συγκροτήματος και σε επαφή με το κτίριο 1 και 4 και το υπόγειο Parking του ΙΙΒΕΑΑ.
- Η κατασκευή νέων κτιρίων στην Ανάβυσσο και στην Κρήτη, καθώς και η προμήθεια ερευνητικών υποδομών και σύγχρονου επιστημονικού εξοπλισμού για το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Προβλέπεται η κατασκευή νέου κτιρίου γραφείων και εργαστηρίων στην Ανάβυσσο, συνολικού εμβαδού περίπου 3.500 τ.μ., ως επέκταση του υφιστάμενου κεντρικού κτιρίου, προκειμένου το ΕΛΚΕΘΕ να συνεχίσει να εκπληρώνει τους ερευνητικούς του σκοπούς. Η ανάγκη αυτή έχει προκύψει, τόσο λόγω της απομάκρυνσής του από τις εγκαταστάσεις του είχαν παραχωρηθεί στον Άγιο Κοσμά Αττικής λόγω του αναπτυξιακού έργου του Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, όσο και εξαιτίας της συνεχούς αναπτυξιακής του πορείας. Παράλληλα θα κατασκευαστεί νέο κτίρίο για τα υποβρύχια οχήματα στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, συνολικού εμβαδού 700 τ.μ. περίπου, με κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για τον έλεγχο και συντήρηση των υποβρύχιων οχημάτων του ΕΛΚΕΘΕ και του απαραίτητου εξοπλισμού λειτουργίας τους, καθώς και την ασφαλή αποθήκευσή τους, στον οποίο προβλέπεται η εγκατάσταση γερανογέφυρας, που θα εξασφαλίζει την ασφαλή φορτοεκφόρτωση του εξοπλισμού προς και από τα κατάλληλα για μεταφορά οχήματα. Επίσης, θα διαμορφωθούν χώροι εργαστηρίων και γραφείων για τη στέγαση των υπηρεσιών του κέντρου που συνδέονται με τη λειτουργία και χρήση του παραπάνω εξοπλισμού. Θα κατασκευαστεί και νέο κτίριο αντλιοστασίου στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη, αλλά και νέα κτίρια γραφείων - εργαστηρίων συνολικού εμβαδού περίπου 2.500 τ.μ.
Αυτά είναι μερικά από τα πιο σημαντικά projects που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025 και αναμένεται να δημιουργήσουν νέο αντικείμενο για τις εταιρίες.