Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές για την κυβέρνηση και είναι λογικό μετά από μια τέτοια πολύνεκρη τραγωδία. Η πρώτη θέση φαίνεται να μην αμφισβητείται, αν και κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους, καθώς υποστηρίζεται από τα συμπληρωματικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Όμως, όσο και αν ακούγεται αυτή τη στιγμή υπερβολικό, και το ζήτημα της αυτοδυναμίας παραμένει στο τραπέζι.
Ευθύς ως προκηρυχθούν οι εκλογές θα διαμορφωθούν και τα διλήμματα που θα κυριαρχήσουν. Και σε αυτόν τον τομέα υπερέχει σαφώς το κυβερνών κόμμα γιατί θα προτάξει το ζήτημα της κυβερνησιμότητας και της πολιτικής σταθερότητας. Ήδη προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το πρόβλημα με πλάγιο τρόπο. Είπε πως ο Ν. Ανδρουλάκης δύο φορές απέφυγε να συναντηθεί μαζί του, αμέσως μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Και διερωτήθηκε -κατά τη γνώμη μου εύλογα- όταν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε μια τυπική συνάντηση πώς θα συγκυβερνήσουμε;
Το θέμα της ακυβερνησίας θα απασχολήσει τους πολίτες, όσο θα περνούν οι ημέρες και η ώρα της κάλπης θα πλησιάζει. Τότε θα φανούν οι αδιέξοδες στρατηγικές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και τότε θα γίνει αντιληπτό πως άλλη βιώσιμη επιλογή από την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει.
Σε αυτή την προοπτική της αυτοδυναμίας συνηγορούν και τα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν ουσιαστικά σε δύο φάσεις. Αναφέρομαι στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 και του 2019.
Το 2012 διενεργήθηκαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε διάστημα 40 ημερών. Στις πρώτες εκλογές, ( 6 Μαΐου 2012) που κονιορτοποίησαν το πολιτικό σκηνικό, η Νέα Δημοκρατία έλαβε λίγο κάτω από το 19%, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχθηκε από το 5% στο 16,5% και το ΠΑΣΟΚ καταποντίστηκε από το 44% στο 13%. Συγχρόνως ένα νεοσύστατο κόμμα, οι ΑΝΕΛ, με την πρώτη τους εκλογική εμφάνιση κινήθηκαν περί το 10,5 %.
Στις δεύτερες εκλογές (17 Ιουνίου 2012), η Νέα Δημοκρατία εκτινάχθηκε στο 29,66%, αυξάνοντας τη δύναμή της κατά 630.000 περίπου ψήφους. Σε μια ανάλογη πορεία και ο ΣΥΡΙΖΑ, που από το 16,5% πέταξε περί το 27%. Τι βλέπουμε; Μετά τις πρώτες εκλογές του Μαΐου, και προ του φάσματος της κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος, πρυτάνευσε η λογική και παραμερίστηκαν αντιρρήσεις και πικρίες.
Στις ευρωεκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία έλαβε το 33% των ψήφων και ο ΣΥΡΙΖΑ το 23,75%. Στις εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν μετά από σαράντα ημέρες η Νέα Δημοκρατία κινήθηκε οριακά κάτω από το 40%, αυξάνοντας τη δύναμή της σε σχέση με τις ευρωεκλογές κατά 380.000 ψήφους.
Συμπέρασμα: Η πρόσφατη εκλογική εμπειρία έδειξε -οι αριθμοί μιλούν- πως όταν διεξάγονται δύο εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε 40 περίπου ημέρες, στις δεύτερες εκλογές το πρώτο κόμμα αυξάνει θεαματικά τη δύναμή του, όπως και το δεύτερο. Μόνο που το πρώτο κόμμα σχηματίζει κυβέρνηση. Άρα η αυτοδυναμία παραμένει ένα ανοικτό ζήτημα, υπό μια προϋπόθεση: Όχι άλλα λάθη.