Τελικά ο κ. Νότης Μηταράκης φαίνεται πως πήρε μετρητοίς αυτό που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πως ελλείψει αντιπολίτευσης η Νέα Δημοκρατία και θα κυβερνά και θα αντιπολιτεύεται τον εαυτό της. Αν κρίνω από την αρχική του δήλωση για την νεκρή Μαρία του Έβρου είναι αρκούντως πιθανόν, όντως, να το εξέλαβε τοις μετρητοίς.
Διαφορετικά δεν έχει νόημα όλη αυτή η μπούρδα που ξετυλίγεται μπροστά μας για την τύχη της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Καταργείται, αλλά δεν καταργείται διότι εντάσσεται στην ΕΛΑΣ, λες και προηγουμένως ανήκε στην Τροχαία. Και η εκπαίδευση που πήραν για να αντιμετωπίζουν τους μπαχαλάκηδες στους πανεπιστημιακούς χώρους, πήγε στράφι; Τόσους μήνες έμειναν στην Κομοτηνή οι γυναίκες και οι άνδρες της πανεπιστημιακής αστυνομίας! Να υποθέσω πως τώρα, στα νέα τους καθήκοντα, θα επανεκπαιδευθούν. Θα κοστίσει κάτι παραπάνω, αλλά τουλάχιστον γλιτώσαμε το κοστολόγιο της έφιππης αστυνομίας.
Είπαμε, η κυβέρνηση να αντιπολιτεύεται τον εαυτό της, αλλά να μας προειδοποιεί με μια φωτεινή επιγραφή ή με ένα καρτελάκι. «Τώρα κάνω αντιπολίτευση». Και να έχει υπουργούς—ρολίστες στην ενδοκυβερνητική αντιπολίτευση.
Αλλά ας σοβαρευτούμε:
Το ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση είναι ένα: η πανεπιστημιακή αστυνομία ως αυτόνομο σώμα εντός της ΕΛΑΣ, με τα πολύ συγκεκριμένα καθήκοντα, υφίσταται ή δεν υφίσταται. Απλά πράγματα. Όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά και κάποια είναι και προκλητικά.
Τι προκαλεί; Η αναφορά και πάλι στις πρυτανικές αρχές για την τήρηση της τάξης στα πανεπιστήμια. Μια αποτυχημένη συνταγή, υπεύθυνη για την κατάντια των ελληνικών πανεπιστημίων. Τα έχουμε πει εκατοντάδες φορές. Οι πρυτάνεις και γενικότερα οι πανεπιστημιακοί εργάζονται σε ένα περιβάλλον που δεν τους εξασφαλίζει την ελευθερία στη λήψη των αποφάσεων. Είναι γνωστά τα όσα υπέστησαν πολλοί από αυτούς, αλλά ο Ν. Μηταράκης επιμένει να ανακατεύει τους πρυτάνεις σε υποθέσεις που αφορούν την εκάστοτε κυβέρνηση. Γιατί πάντα βολεύει η μετάθεση ευθυνών.
Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (19.30, ώρα Θεσσαλονίκης) η πανεπιστημιακή αστυνομία μοιάζει με τη γάτα του Σρέντιγκερ. Και υπάρχει και δεν υπάρχει. Μπορεί σε έναν κόσμο πολλαπλών διαστάσεων κάποιοι να τη βλέπουν και κάποιοι άλλοι όχι. Εξαρτάται πού κινείται ο καθένας. Και κυρίως σε ποιον κόσμο κινείται ο καθ΄ύλην αρμόδιος υπουργός.
Το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση έκανε ένα λάθος, που προσπαθεί να το διορθώσει, αλλά τελικά κάνει την κατάσταση χειρότερη. Η πανεπιστημιακή αστυνομία, από την πρώτη ημέρα που εξαγγέλθηκε η ίδρυσή της, προκάλεσε πολλές αντιπαραθέσεις, έντονες συζητήσεις και εντός του φιλελεύθερου χώρου, όμως η κοινή γνώμη επικρότησε την παρουσία της στα ΑΕΙ. Ως εκ τούτου, σήμερα, θα όφειλε η κυβέρνηση επικοινωνιακά και πολιτικά να είναι καλύτερα προετοιμασμένη.
Δια ταύτα: κάποιοι που τη στήριξαν στα δύσκολα και εκτέθηκαν για αυτό, αισθάνονται σήμερα πως τους άδειασε. Yποθέτω ότι πολύ θα το σκεφτούν στο μέλλον να την ξαναστηρίξουν σε παρόμοιας μορφής εγχειρήματα.